Επίσκεψη Ν. Δένδια στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής ΜεσογείουΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου τη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του στρατηγείου σε εθνικό και σε Συμμαχικό επίπεδο.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής ΜεσογείουΤον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας ΠΝ.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης ο κ. Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα σήμερα τη χαρά μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό του Ναυτικού και τον Αρχηγό του Στόλου να επισκεφθούμε τη ΣΔΑΜ (τη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου) και να συνομιλήσουμε με τους άντρες και τις γυναίκες που υπηρετούν εδώ. Επίσης είχα μια αναλυτική ενημέρωση για το ρόλο του ΣΔΑΜ.

Οφείλω να πω ότι πάντα είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς με πόση σοβαρότητα και με πόση αρτιότητα εργάζονται οι άνθρωποι που υπηρετούν την ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού λαού».Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου

Tο Στρατηγείο Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) είναι ένα Πολεμικό Στρατηγείο που καλύπτει τις απαιτήσεις Διεύθυνσης και Ελέγχου των Ναυτικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας επικοινωνιακά τις επιχειρήσεις του σε όλες τις περιοχές εθνικής ευθύνης.

Η κατασκευή του ΣΔΑΜ άρχισε το 1955. Αρχικά είχε σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσει το Πολεμικό Στρατηγείο και το Κέντρο Συνεννόησης του ΓΕΝ. Αργότερα περιλήφθηκαν στο έργο ευκολίες για την εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ υπό την τότε ιδιότητα του Α/ΓΕΝ ως COMEDEAST.

Επίσκεψη Ν. Δένδια στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου. (ΓΕΕΘΑ)

Το έργο επιτελέστηκε με προδιαγραφές αντιμετώπισης πυρηνικού και βιοχημικού πολέμου, όπως απαιτούσε η τότε περίοδος ψυχρού πολέμου και χωρίστηκε σε τρία (3) μέρη: το Δομικό, το Ηλεκτρομηχανολογικό και το Τηλεπικοινωνιακό. Το δομικό στοιχείο των υπόγειων εγκαταστάσεων συνίσταται από σύμπλεγμα στοών και είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα ,ανθεκτικό σε μεγάλη πίεση.

Στις υπόγειες εγκαταστάσεις υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για τον τηλεχειρισμό των επικοινωνιακών ευκολιών, δηλαδή τηλεχειρισμοί πομπών, δεκτών και κεραιών για την εξυπηρέτηση των Πολεμικών Πλοίων, των Ναυτικών υπηρεσιών καθώς και άλλων συνεργαζομένων μονάδων με το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ τόσο σε εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟ πλαίσιο.

Επίσης στις υπόγειες εγκαταστάσεις υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός υποστήριξης των μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, ηλεκτρονικών, κλιματιστικών και ψυκτικών εγκαταστάσεων του Στρατηγείου συμπεριλαμβανομένου του ΘΕ του ΑΣ/ΚΕΠΙΧ και των υποσυστημάτων του ACS CIS.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στη Στρατιωτική Διοίκηση Ανατολικής Μεσογείου[vimeo http://vimeo.com/114570560]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

 1. Πρωτη φωτο

  Νυχτερίδες κι αράχνες, γλυκιά μου,
  έχουν χτίσει φωλιά
  μέσα στο έρημο κι άδειο μας ΣΔΑΜ
  όσο λείπεις μακριά.
  Νυχτερίδες κι αράχνες, γλυκιά μου,
  μου κρατούν συντροφιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.