Επίσκεψη Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο

O Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee – EUMC), Στρατηγός Κλόντιο Γκρατσιάνο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2019.

Ο Στρατηγός Γκρατσιάνο, διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας και αφού επιλέγει από τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων των 28 χωρών μελών της Ε.Ε, ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε, διαδεχόμενος τον Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στις 6 Νοεμβρίου 2018. Είναι ο Σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων της Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ε.Ε. Η επίσκεψη του στη Λευκωσία, είναι η πρώτη επίσκεψή του σε πρωτεύουσα Κράτους Μέλους της Ε.Ε, αφότου ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της EUMC.

Κατά την επίσκεψή του, ο Στρατηγός Γκρατσιάνο, έτυχε επίσημης υποδοχής στο ΓΕΕΦ όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη. Έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και το ρόλο της Κύπρου, ως το Νότιο-ανατολικότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Στρατηγός Γκρατσιάνο, είχε επίσης ξεχωριστές εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη και με την ΑΕ το Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Το πρόγραμμα επίσκεψης ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, και ενημέρωση επί του παρατηρητηρίου της οδού Λήδρας.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του στρατηγού Γκρατσιάνο η ανάγκη εκπόνησης του σχεδίου προέκυψε από το φόβο εκμετάλλευσης των μεταναστευτικών ρευμάτων, από ομάδες του Ισλαμικού Κράτους, για εισαγωγή τρομοκρατών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, είπε πως ο χρόνος της επίσκεψης είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η κρίση στη Συρία και το Ιράκ μαζί με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χώρες της Αφρικής και της Ασίας, δημιούργησαν τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, οι ομάδες του Ισλαμικού Κράτους, μπορεί να εκμεταλλευτούν τα μεταναστευτικά ρεύματα και να εισάγουν τρομοκράτες σε χώρες μέλη της ΕΕ επηρεάζοντας την ασφάλεια. «Όλα αυτά δημιουργούν την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι ο ρόλος της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή εκτιμάται πολύ στο διεθνές περιβάλλον, είπε πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει το πρώτο έτος της θητείας του με την πραγματοποίηση επισκέψεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις επισκέψεις στα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς μου παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση των αντίστοιχων απόψεων και ανησυχιών και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια επίτευξης συναίνεσης και συμφωνιών που είναι αποδεκτές από όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε.

Στη συνέχεια είπε πως η Κύπρος έχει σταθερά παράσχει υψηλού επιπέδου συνεισφορές στις επιχειρήσεις της ΕΕ, σημειώνοντας τον επαγγελματισμό των Κυπρίων αξιωματούχων που γνώρισε σε διάφορες επιχειρήσεις. «Η Κύπρος είναι ένα πολύ ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας σταθερός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στο Νοτιοανατολική άκρο της Ευρώπης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος είναι πολύτιμος υποστηρικτής της περιφερειακής ασφάλειας και ο ρόλος της εκτιμάται πολύ στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε, και πρόσθεσε πως γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τη μετανάστευση ως συνέπεια της σύγκρουσης στη Συρία και της εγγύτητας της στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε η μετανάστευση είναι σαφώς ένα από τα σημαντικότερα θέματα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντας, αλλά όλοι γνωρίζουν, σημείωσε, τις δυσκολίες να βρεθούν κοινές θέσεις και απόψεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ, στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης και η εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την ΚΕΠΑΑ θα διαμορφώσει τη συνεργασία της Ενωσης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ανέφερε πως τα χειροπιαστά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής σε αυτό το πρώιμο στάδιο ήταν η έναρξη της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), όπως και η καθιέρωση της Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων, η οποία θα ωφελήσει τις στρατιωτικές εκπαιδευτικές αποστολές.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Λεοντάρης, μιλώντας μετά από τη συνάντηση που είχε με τον στρατηγό Γκρατσιάνο, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το νοτιοανατολικό σύνορο της ΕΕ και κτίζει συνεργασίες εμπιστοσύνης στην περιοχή οι οποίες ενδυναμώνουν την ασφάλεια και την σταθερότητα. «Βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της πιο ευμετάβλητη γειτονιά της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλα κράτη στον αγώνα κατά των ασύμμετρων απειλών και στη διευθέτηση ανθρωπιστικών κρίσεων», είπε.

Ο Αρχηγός είπε πως η Εθνική Φρουρά στο μέτρο των δυνατοτήτων της, έχει ενεργό ρόλο στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, καθώς ενισχύει με προσωπικό τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΕΠΑΑ. Επίσης, ως πλήρες μέλος, η Κύπρος ακολουθεί τις εργασίες των ευρωπαϊκών θεσμών Αμυνας και Ασφάλειας όπως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Ινστιτούτου για τις Σπουδές Ασφάλειας.

Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης τόνισε πως η παρουσία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του για προώθηση της Στρατηγικής της ΕΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο εντοπισμός συνεργιών και η ενεργοποίηση της συμμετοχής όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα ενισχύσει περαιτέρω την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ένωσης.

Πηγές: ΓΕΕΦ και ekirikas.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.