Επίσκεψη ΥΕΘΑ Π. Καμμένου στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (φωτ&βίντεο)

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε εν όψει των εορτών τις μονάδες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στην Κύπρο, όπου συνομίλησε με τα στελέχη και τους στρατιώτες και τους ευχήθηκε για τις γιορτές.

Στην ομιλία του προς τα στελέχη και τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι τιμή να ξεκινάω από την ένδοξη ΕΛΔΥΚ, μαζί με εσάς, που υπηρετείτε στην εσχατιά του Ελληνισμού την ελληνική σημαία και μάλιστα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι οι στρατεύσιμοι που είστε εδώ, στο σύνολό σας είστε εθελοντές, γεγονός που σημαίνει ότι γνωρίζατε που επιλέξατε να έρθετε για να υπηρετήσετε την πατρίδα.

Με δική σας πρωτοβουλία βρίσκεστε εδώ, για να υπηρετήσετε στα χώματα που γέννησαν ήρωες. Είναι ιδιαίτερη τιμή που βλέπω ότι εδώ, στη μέση της αίθουσας των στρατευσίμων, υπάρχει το τραπέζι των αγνοουμένων.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Στην ΕΛΔΥΚ, όπως και σε όλες τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε ήρωες, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπηρετώντας τα κοινά ιδανικά, που και εσείς συνεχίζετε να υπηρετείτε, υπό τη διοίκηση των αρίστων, γιατί εδώ στην Κύπρο έρχονται οι άριστοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Θέλω ακόμα να πω ότι ήταν σημαδιακά και τα κάλαντα που είπατε, γιατί ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο η μητέρα πατρίδα. Ο Ελληνισμός είναι η ευθεία γραμμή που ξεκινά από τα βυζαντινά κάλαντα, δηλαδή τις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο, την Πόλη, την Ίμβρο, την Τένεδο, τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τη Βόρειο Ήπειρο και προχωρά στη Θράκη, στα νησιά μας και από εκεί στην Κύπρο.

Ο άξονας Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος είναι ο άξονας του Ελληνισμού. Μπορεί η Κύπρος να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κατοικείται κατά το μέγιστο ποσοστό από το ίδιο Έθνος, από Έλληνες, οι οποίοι κατάφεραν να ζουν ειρηνικά με τους Τουρκοκύπριους μέχρι να αποφασίσει, το 1974, ο «Αττίλας» να προχωρήσει σε παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα με εισβολή και κατοχή, όπως είπε προχθές και ο Πρωθυπουργός μπροστά στον Τούρκο Πρόεδρο, καταπατώντας ύπουλα τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δολοφονώντας αμάχους, για να καταλάβει τη μισή Κύπρο.

Το Κυπριακό θα έχει επιλυθεί όταν τα κάλαντα θα τα λέμε στον Απόστολο Ανδρέα, όταν η Κύπρος θα έχει απελευθερωθεί και θα έχει επανενωθεί ο πληθυσμός της.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Η ΕΛΔΥΚ έχει την ευθύνη της υπεράσπισης του νησιού, μαζί με την Εθνική Φρουρά, της διαφύλαξης του διεθνούς δικαίου, αλλά και της προστασίας της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι είμαστε πολύ περήφανοι για εσάς.

Οι ευχές δεν είναι μόνο από εμένα και την Κυβέρνηση, αλλά από το σύνολο του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι είστε εδώ και θα κάνετε Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια σας, γιατί εσείς το επιλέξατε συναισθανόμενοι το χρέος απέναντι στην πατρίδα.

Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η σκέψη όλων μας είναι κοντά σας. Θέλω ακόμα να σας πω ότι αυτή η χρονιά που έρχεται, θα είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη από αυτές που πέρασαν. Η πατρίδα μας βγαίνει από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση, η οποία έπληξε όλες τις οικογένειες στην Ελλάδα και μεταξύ αυτών έπληξε πολύ σοβαρά και τα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Όμως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ακόμα και με αυτή την αδικία που έγινε εις βάρος τους, αντιστάθηκαν, κράτησαν υψηλό ηθικό, κράτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις – με κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς – ετοιμοπόλεμες.

Δεν έμεινε ούτε ένα αεροσκάφος χωρίς να αναχαιτιστεί, όταν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Δεν έμεινε ούτε βάρκα που θα μπαίνει στα εθνικά χωρικά ύδατα χωρίς να αντιμετωπιστεί άμεσα. Προασπίσαμε και θα προασπίσουμε κάθε χιλιοστό της ελληνικής γης, μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μας.

Βγαίνοντας από αυτή την κρίση, το ότι κράτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις έχει και μια άλλη ιδιαίτερη σημασία. Έχει τη σημασία της γεωπολιτικής αναβάθμισης της πατρίδας μας. Γιατί μέσα από αυτή τη γεωπολιτική αναβάθμιση καταφέραμε να βρούμε το δρόμο της εξόδου από την κρίση, κάτω από την υποδούλωση των δανειστών.

Χθες, ήμασταν εδώ με τους Υπουργούς Άμυνας της Κύπρου και της Αιγύπτου και υπογράψαμε μαζί μια τριμερή συμφωνία να προχωρήσουμε σε κοινές ασκήσεις, δημιουργώντας έναν άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από την Ελλάδα και μέσω Κύπρου φτάνει στην Αίγυπτο.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Αυτός ο άξονας επεκτείνεται βόρεια με σύμμαχες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αλλά και νότια και ανατολικά και με άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό έχει να κάνει με το περιβάλλον γύρω μας, με μια Μέση Ανατολή που φλέγεται, με μια Βόρεια Αφρική, η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι στα χέρια τρομοκρατών. Μια τρομοκρατία, η οποία δεν έμεινε μόνο σε εκείνες τις περιοχές που προσπάθησαν κάποιοι να ριζοσπαστικοποιήσουν και να δημιουργήσουν έναν φανατισμό που οδηγεί στο αίμα, αλλά επεκτάθηκε στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία.

Για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία που αποτελεί έναν κοινό εχθρό θα πρέπει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θάλασσα που δεν θα διακινούνται όπλα, ναρκωτικά, άνθρωποι και ουσιαστικά θα χρηματοδοτείται η τρομοκρατία. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παίξουν αυτόν ακριβώς το ρόλο της γεωπολιτικής σταθερότητας τον οποίο επιδιώκει η διεθνής κοινότητα.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Ακόμα μια φορά, δηλαδή, η Ελλάδα καλείται να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ήμασταν πάντα στο πλευρό του καλού σε όλους τους παγκοσμίους πολέμους, σε όλες τις διεθνείς καταστάσεις και αυτό χάρη σε εσάς, χάρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί όσα οπλικά συστήματα και αν αποκτήσει μια χώρα, όσα χρήματα και αν δαπανήσει για να αποκτήσει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, το κυριότερο οπλικό σύστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το προσωπικό. Είναι αυτό το οπλικό σύστημα που δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει, παρά μόνο η Ελλάδα, έχοντας το καλύτερο προσωπικό, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, αλλά και τους στρατεύσιμους, τον ίδιο τον ελληνικό λαό, μαζί με τους εθνοφύλακες, στο πλευρό του.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω, για μια ακόμα φορά, για ό,τι κάνετε, να σας ευχηθώ χρόνια πολλά. Περνάτε το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στη Θράκη, ούτε στην Κύπρο, ούτε όπου υπάρχει ελληνική σημαία.

Όσο υπάρχει ακόμα και ένας από εμάς αυτή η σημαία δεν υποστέλλεται, αντικαθίσταται μόνο για να ανέβει άφθαρτη.

Χρόνια Πολλά».

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου και Ελλάδας Χριστόφορος Φωκαΐδης και Πάνος Καμμένος πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας στη Λευκωσία κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν από κοινού σε περιφερειακό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων προέβησαν σε θετική αποτίμηση των εξελίξεων σε ότι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) όπως έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα ως προς την ανάγκη διασφάλισης ομοφωνίας για συμμετοχή τρίτων κρατών σε επιμέρους προγράμματα.

Θετική κρίνεται και η υιοθέτηση σε πρώτο στάδιο, προγραμμάτων ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος για Κύπρο και Ελλάδα, όπως είναι η θαλάσσια επιτήρηση, η αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, η δημιουργία δικτύου κόμβων υποστήριξης επιχειρήσεων, η διαχείριση κρίσεων κ.α.. Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται προκειμένου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που δημιουργούνται τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης.

Αποφασίστηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδος σε ότι αφορά κοινά εξοπλιστικά προγράμματα με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών που προσφέρονται για συνέργειες και συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο της PESCO. Για το σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η συγκρότηση Μόνιμης Τεχνοκρατικής Επιτροπής μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Τέλος, μετά και την απόλυτα επιτυχή διοργάνωση τριμερούς συνάντησης υπουργών άμυνας με την Αίγυπτο, αλλά και την τριμερή με το Ισραήλ που προηγήθηκε, αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τρίτες φίλες χώρες, η διοργάνωση και νέων τριμερών συναντήσεων υπουργών άμυνας σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την προαγωγή ενός δικτύου σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚΕπίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚΕπίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚΕπίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚΕπίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΕΛΔΥΚ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.