Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Avigdor Lieberman, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, έτυχε υποδοχής στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας κ. Χριστόφορο Φωκαϊδη. Ακολούθως αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες.

Κύπρος και Ισραήλ μοιράζονται τις ίδιες αξίες, είναι αξιόπιστοι εταίροι και φίλοι και οι διμερείς τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για σειρά επαφών.

Το πρωί της Παρασκευης, ο κ. Λίμπερμαν είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη και σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ίσως στο καλύτερο κεφάλαιο της ιστορίας των διμερών τους σχέσεων, με πολύ στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα περιλαμβανομένης της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής, του τουρισμού κτλ.

Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό εκφράζοντας την ευχή να έχουν καλή κατάληξη οι συνομιλίες προκειμένου να επανενωθεί η Κύπρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και το πώς αυτές επηρεάζουν τη διεθνή αλλά και την εσωτερική ασφάλεια.

Επίσης, είπε ότι έκαναν μια ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τέθηκε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα.

Η στρατηγικής σημασίας σχέση που έχουμε οικοδομήσει, είπε ο κ. Φωκαϊδης, δεν είναι μόνο προς όφελος των εθνικών συμφερόντων αλλά και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λίμπερμαν είπε ότι Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν δύο μικρές, μη Μουσουλμανικές, δημοκρατικές χώρες στην περιοχή και υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη μοιράζονται τις ίδιες αξίες και είναι `πολύ αξιόπιστοι εταίροι`.

`Παρά τα πολιτικά προβλήματα, τα προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή, είμαστε δύο μικρές δημοκρατίες και πολύ αξιόπιστοι φίλοι. Με χαρά ξεκίνησα το νέο αυτό κεφάλαιο πριν επτά χρόνια στις διμερείς μας σχέσεις, σήμερα ίσως το καλύτερο κεφάλαιο στην ιστορία μας. Εχουμε μια πολύ στενή συνεργασία σε πολλά επίπεδα, όπως στον τομέα της ασφάλειας, της πολιτικής, της οικονομίας” τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε και στον τουρισμό, λέγοντας ότι πέρσι πέραν των 100,000 τουριστών από το Ισραήλ επισκέφθηκαν την Κύπρο ενώ μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται ότι ο περσινός αριθμός θα έχει αύξηση τουλάχιστον 40%.

Η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας, ανέφερε, αποτελεί μεγάλη συμβολή για την ασφάλεια όλων των μετριοπαθών κρατών στην περιοχή.

`Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε τον επιτυχή μας διάλογο και την παραγωγική μας συνεργασία” κατέληξε ο κ. Λίμπερμαν.

Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου είπε ότι η επίσκεψη του κ. Λίμπερμαν φανερώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται περαιτέρω, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην ασφάλεια και την άμυνα, είπε ότι υπάρχει κοινή θέληση και δέσμευση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, και να προωθηθούν οι συνθήκες για σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για μας που ζούμε στην περιοχή αλλά και για την Ευρώπη, η οποία υποφέρει από τη βία της τρομοκρατίας, είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου” υπέδειξε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, είπε ότι πρέπει να λειτουργήσουν ως καταλύτης για επίλυση μακρόχρονων προβλημάτων και για προώθηση κινήτρων προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής. Προϋπόθεση για αυτό, είπε, είναι η καλή θέληση και η προνοητικότητα.

Ο Κύπριος ΥΠΑΜ είπε ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Κύπρου για προώθηση της συνεργασίας με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Επίσης, έκαναν μια ανασκόπηση της προόδου και μίλησαν για τα μελλοντικά σχέδια σε σχέση με όσα περιλαμβάνονται στο διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας, περιλαμβανομένων κοινών ασκήσεων, εκπαίδευσης, ανταλλαγή πληροφοριών, κυβερνοχώρος και έρευνα και διάσωση.

Ο κ. Φωκαϊδης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις εντατικές προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που θα τερματίσει τη διαίρεση και κατοχή ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Είπε ότι επανέλαβε πως η λύση δεν θα πρέπει φυσικά να αποδυναμώνει την ιδιότητα της Κύπρου, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα εποικοδομητικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ισραηλινό ομόλογό του για την στήριξή του προς την Κύπρο και για την ιδιαίτερη αξία που προσδίδει προσωπικά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ynetnews ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα έχει συναντήσεις επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον Προϊστάμενο της ΚΥΠ, Κυριάκο Κούρο.

Τα θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, θέματα στρατηγικής καθώς και οι περιφερειακές και διμερείς σχέσεις.

Αναμένεται να συζητήσουν την ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των χωρών, παράλληλα με τη στρατηγική, τις περιφερειακές και τις διμερείς σχέσεις.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Φωτογραφία: Στέφανος Κουρατζής

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: