Τετραήμερη επίσημη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγός Sedky Sobhy από 11 ως 14 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Ανδρέα Μαρκίδη, την 13 Δεκεμβρίου.

Κατά την εκεί παραμονή του έτυχε σύντομης ενημέρωσης για την αποστολή και το έργο της Ταξιαρχίας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και παρακολούθησε στατική έκθεση οπλικών συστημάτων και δυναμική επίδειξη Αρμάτων και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης στον στίβο μηχανοδήγησης της Ταξιαρχίας.

Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤΕπίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπου στην ΧΧ ΤΘΤ

7 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Για να είμαι ειλικρινής,δέν βρίσκω ότι βοηθάει σε κάτι ἡ σήμανση των αρμάτων με αριθμούς βάσει υπαγωγής ίλης και ουλαμού,αφού εκτός του ότι χαλάει και την παραλλαγή,δίνει και αναφορά στον εχθρό.(Δούκα μ᾿,τα φώτα σ᾿ πλιήζ.)
  Ακόμη,βλέπω ότι κάποιοι Εθνοφρουροί φέρουν ΑΚ-47,και κάποιοι ΑΚ-74,ενώ είναι γνωστό ότι οἱ μονάδες με ρωσικά άρματα και οχήματα (28η ΕΤΟΜΑ,23η και 26η ΕΜΑ) διαθέτουν ΑΚ-74.

  Απάντηση
  • EVRIPIDES

   Καλημέρα Αχέρωντα. Συμφωνώ απολύτως με την επισήμανση σου για τους αριθμούς πάνω στα Τ-80. Από τη μία χρωματισμός παραλλαγής και από την άλλη τεράστια νούμερα. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν οτι δεν είναι μοντελισμός!!!!

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Οι αριθμοι βοηθουν παρα πολυ οταν απο τα περισκοπια προσπαθεις να διακρινεις που ειναι ο ουλαμος ή η ιοη σου σε ενα πεδιο με πολλα άρματα. Κατι αναλογο εφαρμοζουν ολοι. Και ο Ε.Σ.με με την διαφορά οτι ειναι εγχρωμα σχηματα. Αυτο ειχε να κανει και με IFF

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Αχέρων, όντως αυτό το σύστημα της αρίθμησης που αναφέρεις αντιστοιχεί στην ταυτοποίηση του άρματος προς αποφυγήν αδερφοκτονων πυρών αλλά και στον καλύτερο συντονισμό στο επίπεδο της Ίλης. Τα ελληνικά άρματα μάχης έχουν το αντίστοιχο σύστημα με τα πλαίσια σηματοδοσιας τα οποία είναι τοποθετημένα ψηλά στο πύργο και έτσι είναι ευανάγνωστα μόνο από τα πληρώματα που μπορούν να παρατηρούν πάνω από τον πύργο, δηλαδή Αρχηγός και Γεμίστης (ο πυροβόλητης δυσκολεύεται), το πρόβλημα είναι η παρατήρηση από τα περισκόπια του Οδηγού, σ’αυτή την περίπτωση ο Οδηγός δυσκολεύεται ή μάλλον να το θέσω αλλιώς, δεν μπορεί να δει τα πλαίσια σηματοδοσιας που είναι πάνω στον πύργο του διπλανού άρματος, θα μου πεις είναι τόσο σημαντικό αυτό; Ναι, είναι διότι το ελληνικό έδαφος δεν είναι ιδανικό για αρματομαχίες με την χρήση σχηματισμών μάχης, η ύπαρξη λόφων δυσχεραίνει τον συντονισμό μεταξύ των αρμάτων και έτσι πρέπει να υπαρχουν κάποια “σταθερά σημεία” προς αναγνώριση και συντονισμό μεταξύ των αρμάτων.
   Επίσης, οι τρεις άσπρες γραμμές που φαίνονται πάνω στον εκκενωτη αερίων του πυροβόλου του T-80 υποδεικνύουν την Ίλη που ανήκει το άρμα.
   Θα συμφωνήσω ότι οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αλλά για να το έχουν υιοθετήσει οι αρματιστες της Κύπρου θα ξέρουν κάτι που εμας μας διαφεύγει.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    @Δούκα και Ευστάθιε
    Ἡ αποφυγή αδελφοκτόνων πυρών στην περίπτωση των αρμάτων της ΕΦ εξυπηρετείται από τους διαφορετικούς τύπους αρμάτων σε σχέση με του εχθρού.
    Ἄν κάποιος δέν μπορεί να διακρίνει το ΑΜΧ-30 και το Τ-80 από τα Μ-48 του Αττίλα,κατά τεκμήριο δέν θα μπορέσει να διακρίνει ούτε τους αριθμούς διοικητικής υπαγωγής,τα δέ Μ-48 της 5ης ΕΜΑ θα ξεχωρίζουν από τα όμοια τουρκικά χάρη στον χρωματισμό της παραλλαγής.
    Γνωρίζω ότι οἱ αρθμοί εξυπηρετούν την αλληλοαναγνώριση των αρμάτων των ιλών και ουλαμών,αλλά δέν είναι βέβαια κυπριακή εφεύρεση.
    Ἥδη στον Α΄ΠΠ χρησιμοποιήθηκε αυτή ἡ μέθοδος από τους Άγγλους τουλάχιστον,μεταπολεμικά Γερμανοί και Γάλλοι το εφάρμοσαν μέχρι την δεκαετία του ᾿60,οἱ Σοβιετικοί και διάδοχοι μέχρι σήμερα.
    Επειδή πάντως μέχρι πρόσφατα δέν συνηθιζόταν αυτή ἡ πρακτική από την Ε.Φ,μου κέντρισε την περιέργεια,καθώς κατά κανόνα υιοθετούνται αντίστοιχες πρακτικές του Ε.Σ.
    Και μία τελευταία παρατήρηση είναι ότι οἱ αριθμοί διοικητικής υπαγωγής εξυπηρετούν (ἤ ελπίζεται) στο πλαίσιο μαζικών και συγκεντρωτικών κινήσεων αρμάτων υπό στιβαρό έλεγχο των υπομονάδων,όπως σε τεθωρακισμένες κρούσεις μεγάλης κλίμακος.
    Δεδομένου ότι παλαιότερα ἡ τακτική της Ε.Φ τουλάχιστονμε τα ΑΜΧ-30 ήταν ἡ αποκεντρωμένη δράση,λόγω και της γνωστής αεροπορικής υστερήσεως,πόσο νόημα έχει ἡ συγκεντρωτική χρήση στην περίπτωση του επιχειρησιακού προσανατολισμού της ΧΧ ΤΘΤ;

   • Gunslinger32

    @Δούκας Γαϊτατζής

    Έχω παρατηρήσει ότι αυτή η πρακτική υιοθετήθηκε και απο πολλούς άλλους, σε άρματα μάχης και αλλά οχήματα που συμμετείχαν σε πολεμικές αποστολές στα διάφορα πεδία μάχης. Ειδικά οι «τρελοί» αμερικάνοι στον πόλεμο στην Κορέα, ζωγράφιζαν κυριολεκτικά επάνω στα άρματα, θυμίζοντας την Noes Art στα πολεμικά αεροσκάφη παλαιότερων εποχών. Επίσης ένα ακραίο παράδειγμα, ήταν μερικά γερμανικά πληρώματα που σημάδευαν το πυροβόλο με έναν άσπρο κύκλο και αριθμούς, για κάθε καταστροφή αντιπάλου άρματος(π.χ. Ο M. Wittman).

    Παρακάτω θέλω να παραθέσω μερικά παραδείγματα σε φωτογραφίες, που δείχνουν άρματα απο διάφορες εποχές και στρατούς με τέτοιου είδους αρίθμηση, αλλά και άλλες μεθόδους ταυτοποίησης για αναγνώριση σε διαφορετικό φάσμα φωτός (π.χ. νύχτα).

    Αμερική Β’ΠΠ και Κορέα

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/8/8d/M4A3R3_Sherman_Flame_Tank.JPEG/1280px-M4A3R3_Sherman_Flame_Tank.JPEG

    Γερμανία Β’ΠΠ

    ?w=978&h=627

    Μεταπολεμική εποχή, Αμερική, Αγγλία, Ισραήλ, και μερικοί άλλοι.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: