Επανέναρξη της μαζικής παραγωγής του SMArt 155 το 2024

Η γερμανική GIWS, μια κοινοπραξία των Diehl Defence και Rheinmetall Weapons and Munitions, επιβεβαίωσε ότι η πιστοποίηση του βλήματος πυροβολικού SMArt 155, του οποίου η παραγωγή θα εκκινήσει εκ νέου, θα υλοποιηθεί μεταξύ 2022 και 2024.

Την πιστοποίηση θα ακολουθήσει το πρόγραμμα παραγωγής 4ης φάσης μεταξύ 2024 και 2027 για τον γερμανικό Στρατό, στο πλαίσιο του οποίου θα παραχθεί ένας σημαντικός αριθμός για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την GIWS, οι εκτεταμένες δοκιμές του γερμανικού Στρατού επιβεβαίωσαν οτι το SMArt 155 έχει ποσοστό αποτυχίας μικρότερο του 1%, το οποίο διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος αρχικών δοκιμών όπως και κατά τις συνεχόμενες βολές επιτήρησης του πυρομαχικού.

To SMArt 155 στην υπηρεσία του γερμανικού Στρατού έχει ονομαστεί DM702.

Το σημερινό SMArt 155 έχει δύο πυρομαχικά κατακόρυφης προσβολής που το κάθε ένα διαθέτει μια βαριά πολεμική κεφαλή εκρηκτικού διεισδυτικού σχήματος (EFP) και ένα πολλαπλών επιλογών αισθητήρα τοποθετημένο στην μύτη της κεφαλής που περιλαμβάνει υπέρυθρες (IR), ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος (mmW) και mmW αισθήτηρες ραδιομετρικής διορθωσης, αλλά ειναι κατανοητό ότι εξετάζεται μια εναλλακτική κεφαλή ή μια δυνητική μίξη δυο διαφορετικών κεφαλών.

©GIWS | Ολόκληρο το βλήμα πυροβολικού SMArt 155 (μέση) με τα υποπυρομαχικά που περιέχουν την κεφαλή EFP να έχουν αναπτυχθεί με αλεξίπτωτο (δεξιά και αριστερά).

Όταν εκτοξεύεται από ένα σύστημα 155/39 διαμετρημάτων, το SMArt 255 μπορεί να φτάσει σε μέγιστο βεληνεκές 22,5 χιλιομέτρων και όταν βάλλεται από σύστημα 155/52 διαμετρημάτων, όπως το αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Krauss-Maffei Wegmann PzH 2000, το οποίο ειναι το μοναδικό σύστημά πυροβολικού συμβατικού σωλήνα του γερμανικού Στρατού το βεληνεκές αυξάνεται στα 27,5 χλμ. Το βεληνεκές του SMArt 155 μπορεί να αυξηθεί με την χρήση μιας μονάδας με τεχνολογία υποβοήθησης (“base-bleed”).

Εκτός από την Γερμανία, το SMArt 155 χρησιμοποιείται από την Αυστραλία, την Ελλάδα και την Ελβετία, με περισσότερα απο 12000 να έχουν κατασκευαστεί κατά τη διεξαγωγή της αρχικής παραγωγής. Σύμφωνα με τον Κλάς Κοερνερ φον Μορλάντα, τον ανώτερο αντιπρόεδρο της επιχειρηματικής μονάδας όπλων και πυρομαχικών της Rheinmetall Defence, “υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για μελλοντικές πωλήσεις του SMArt 155 σε πολλές νατοϊκές και ευρωπαϊκές χώρες.”

Το SMArt 155 ειναι ένα απο τα δύο μοναδικά βλήματα 155 χιλ. κατακόρυφης προσβολής που ειναι αυτή τη στιγμή σε παραγωγή στη Δύση, το άλλο ειναι το BAE Systems/Nexter Munitions Bonus Mk 2. Το Bonus αναπτύχθηκε για να καλύψει τις γαλλικές και σουηδικές απαιτήσεις, με τη δημιουργία δύο γραμμών παραγωγής: Μια στην Γαλλία και την άλλη στην Σουηδία.

Christopher F Foss

Αποδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Ας ελπίσουμε οτι υπάρχουν αρκετά στα αποθέματα του Ελληνικού στρατού και ότι γίνονται ασκήσεις με αυτα τα οπλικα συστήματα τα οποια θα φέρουν την αναγκαία διαφορά σε περίπτωση πολέμου. Εαν γινει η υποθεση ότι εστω και ένα τρίτο η τέταρτο εχθρικών τεθωρακισμένων σχηματισμών μπορεί να καταστραφεί με αυτα τα συστήματα ειναι μεγαλη υπόθεση. Έπειτα η αυξηση του βεληνεκούς με base bleed είναι και αυτό κάτι επιθυμητό. Είχαμε κάνει την αναλυση και δουλειά πανω απο είκοσι χρόνια πρίν. Επίσης ένα base bleed ήδη χρησιμοποιείται σε πυρηνικές κεφαλές.

  1. Τα SMART κάνουν (μεγάλη) διαφορά,όταν έχεις μεγαλύτερο βεληνεκές από τον εχθρό,έχεις θετική στοχοποίηση,και δέν κινδυνεύεις να εξουδετερωθείς από αυτόν με παρόμοια πυρομαχικά.
   Δυστυχώς,οι απέναντι έχουν πολλαπλάσια σύγχρονα πυροβόλα γενικής υποστηρίξεως,με βεληνεκές όσο περίπου τα PzH-2000,και ικανοποιητική εποπτεία πεδίου,με πληθώρα UAV.
   Πρέπει να γίνουν πολλά στο πυροβολικό,για να κλείσει η ψαλίδα,και υπάρχουν ευκαιρίες,αλλά δέν βλέπω σημεία ζωής.

   1. ΑΧΕΡΩΝ,όμως παρά τους αριθμόυς και το βεληνεκές,κατά καιρούς δεν ακούγονται διάφορα περι μη ικανοποιητικής ευστοχίας του firtina?
    επίσης και σε αριθμούς έχουν μεν περισσοτερες καννες των 155,μιλαω για αυτοκινουμενα πυροβολα,αλλά με καμιά 100αρια-150, μεταχειρισμένα,που θεωρητικά τα βρίσκουμε ευκολά, τους φτάνουμε σε αριθμούς τουλάχιστον,
    η ψαλίδα δεν έχει ανοιξει δραματικά υπέρ τους στο πυροβολικό.
    τωρα βέβαια δε ξέρω από διαθεσιμότητες.
    Για τα UAV νόμιζω οτι κάτι κινείται σε μας ‘οποτε απλά να ανεβάσουμε τους αριθμόυς θέλει συν μερικά λιγα, ρανταρ αντιπυροβολικού.

   2. @ΑΧΕΡΩΝ

    Συμφωνώ οι αριθμοι, η εμβέλεια και γνώση των εχθρικων θέσεων μετράεικαθως και η επιτυχία του στοχου. Απο ότι είδα στον ιστότοπο εχουν την δικη τους παραγωγή με τα Φιρτινα ( Through the Inertial Navigation System produced by ASELSAN the howitzer is able to determine the coordinates of the targets at 17.5 meters deviation. ….The total reported cost of purchase and technology transfer for the Turkish government was $1 billion ) προφανώς βρήκαν τα 1 δις από τα πετρέλαια του Ιράκ και της Συρίας…συν την ενεση την οικονομικη απο την Ευρώπη..και τα Παντερ (The 155 mm/52 calibre Panter is used in conjunction with the locally developed Aselsan BAIKS-2000 Field Artillery Battery Fire Direction system) και τα δύο των 155 αντιγραφές ..η εμβέλεια των μαξιμουμ 40 περίπου χλμ με το base bleed ..αλλα δεν εχουν ακόμη ‘έξυπνα’ βλήματα(;) Θεωρώ οτι ακομη και με base bleed το CEP (probability/error of hit) στα 40 χλμ δεν ειναι ικανοποιητικό αρα οι περισσότερες ‘επιτυχεις’ συγκρούσεις θα είναι περίπου στα 50% με μαζικες ομοβροντίες. Τα υπόλοιπα θα ειναι για ψυχολογικό πόλεμο και ίσως τύχουν στόχου. Τώρα εαν η Ελληνική πλευρά αδυνατεί να εντοπίσει UAV και να τα καταρρίψει να τα τυφλώνει αυτό είναι μεγαλο πρόβλημα.

   3. @κλείτος & Theognostos
    Έχουμε 24 PzH-2000,με μακριές κάννες των 155/52,και έχουν δωδεκαπλάσια Firtina των 155/5,σύν κάποια ρυμουλκούμενα Panter επίσης των 155/52 (δηλαδή οι κάννες/σωλήνες έχουν μήκος 52 φορές το διαμέτρημα,έναντι 39 των Μ-109).
    Το μήκος κάννης δέν είναι θέμα ακρίβειας,αλλά δυνατότητος να αξιοποιήσει ισχυρώτερα προωθητικά.
    Εν προκειμένω,τα γεμίσματα έχουν τυποποιηθεί κατά ΝΑΤΟ σε ζώνες,όπου οι σωλήνες των 39 διαμ.μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι ένατο,ενώ οι σωλήνες των 52 διαμ.μέχρι ενδέκατο.
    Η ακρίβεια στα μεγάλα βεληνεκή πέφτει σε όλους τους τύπους,σε κάποιους περισσότερο,αλλά άν διαθέτεις υψηλή ταχυβολία,μπορείς να ισοφαρίσεις την μειωμένη ακρίβεια με περισσότερες βολές,οπότε ελπίζεις στην στατιστική.
    Εάν όμως έχεις και εξελιγμένα πυρομαχικά,αναλαμβάνουν αυτά να διορθώσουν σε μεγάλο βαθμό την χαμηλώτερη ευστοχία.
    Παρομοίως,και βομβιδοφόρα πυρομαχικά ισοφαρίζουν την χαμηλώτερη ακρίβεια.
    Και καθοριστικό είναι,να ξέρεις πού προσφέρει ο αντίπαλος στόχους.
    Χωρίς εποπτεία πεδίου,είσαι τυφλός,ακόμη και στα 20 χιλιόμετρα,και βεβαίως δεν μπορείς να αξιοποιήσεις όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς.
    Εάν πάλι έχεις επαρκή εποπτεία,σου είναι εν πολλοίς άχρηστη,άν δέν έχεις το απαιτούμενο βεληνεκές,αλλά έν μέρει το υποκαθιστάς (πάλι) με ταχυβολία,επειδή μπορείς να ρίξεις γρήγορα,και να μετακινηθείς αμέσως για να αποφύγεις τον εντοπισμό και προσβολή που θα ακολουθήσει (shoot and scoot).
    Με τα πάμφθηνα Μ-109 Α5 0Ε (πρώην αυστριακά),μπορούσαμε να έχουμε αυτήν την ταχυβολία έναντι 60-140.000 € το ένα,αλλά τα σνομπάραμε και αυτά.
    Και για MLRS από ΗΠΑ,άκρα του τάφου σιωπή.
    Όπως και για drones,πέραν των sperwer,τα ίδια.

 2. Γενικά χρήσιμο πυρομαχικό αλλά όχι χωρίς αδύναμα σημεία.

  Ένα σημείο είναι ότι η βαλλιστική μπορεί να υπολογιστεί (με ακρίβεια) μόνο μέχρι την στιγμή άφεσης του πρώτου υποπυρομαχικού, ένα άλλο είναι ότι η άφεση του 2ου δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια(όπως στην περίπτωση του πρώτου), ενώ είναι απαραίτητες ακριβείς πληροφορίες για κατεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου στο σημείο που θα είναι ο στόχος (ακόμα και στην μέγιστη απόσταση των 30 χιλιομέτρων) την στιγμή της επίθεσης σε αυτόν(σύμφωνα με αναφορές του συλλόγου ‘φίλοι του πυροβολικού’ στην Γερμανία). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στόχος θα πρέπει να είναι εντός της ακτίνας δράσης του υποπυρομαχικού (διάμετρος 150 μέτρα), η οποία μειώνεται όσο πιο χαμηλά πέφτει μετά την άφεση το πυρομαχικό.

  ‘Ein Problem besteht allerdings darin, dass

  nur bis zum Ausstoß der 1. Submunition die Ballistik genau bestimmt werden kann,
  der Ausstoßpunkt der 2. Submunition nicht genau bestimmt werden kann,
  die Windrichtung und Windgeschwindigkeit im Ziel (ggf. > 30 km entfernt) ziemlich genau bekannt sein muss.’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.