Επενδύει στην αμυντική της βιομηχανία η Άγκυρα, έξι φιλόδοξα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα

Η πρόσφατη τουρκική έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2013 αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για την καταγραφή των νέων οπλικών συστημάτων που η βιομηχανία της γειτονικής χώρας ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια.

To Ναυτικό Ινστιτούτο του Τουρκικού Πολεμικού ναυτικού εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό, της πρώτης εγχώριας φρεγάτας, της TF-2000. (Φωτ: trdefence.com)

Σε άρθρο (τεύχος 188, 23-29/5/13) με τίτλο “Έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2013 – H τουρκική αμυντική βιομηχανία σε φάση απογείωσης…”, επιχειρήθηκε η παρουσίαση των σημαντικών οπλικών συστημάτων που η τουρκική βιομηχανία παρουσίασε στην IDEF-2013. Στο συγκεκριμένο άρθρο είχε επίσης επισημανθεί η ύπαρξη έξι εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία -όταν η ανάπτυξη τους ολοκληρωθεί- θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη στρατιωτική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα προγράμματα αυτά -ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης και άλλα στη φάση της διαμόρφωσης της αντίληψης για το πώς θα αναπτυχθούν- επιβεβαιώνουν τον προσανατολισμό της Τουρκίας για την απόκτηση οπλικών συστημάτων που θα της προσδώσουν το ποιοτικό πλεονέκτημα σε συνδυασμό με την απεξάρτηση της από τους ξένους προμηθευτές. Τα συγκεκριμένα προγράμματα αφορούν στο νέο τουρκικό μαχητικό (πρόγραμμα TF-X), στο νέο αεριωθούμενο UCAS, στο νέο καταδρομικό αεράμυνας περιοχής (TF-2000), στην ολοκλήρωση του αμερικάνικού ραντάρ SPY-1 στο τουρκικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) GENESIS, στην ανάπτυξη των αισθητήρων του ολοκληρωμένου ιστού αισθητήρων πλοίων CAFRAD και στον εξοπλισμό των έξι νέων υποβρυχίων Type-214TN με τον αντιαεροπορικό πύραυλο IDAS.

Τα προγράμματα TF-X και UCAS

Οι Τούρκοι, αντί να επιδιώξουν την παράλληλη ανάπτυξη του TF-X, των υποσυστημάτων και του οπλισμού του, επέλεξαν να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη των επιμέρους υποσυστημάτων και των όπλων που θα φέρει το νέο μαχητικό. Αφού αυτά δοκιμαστούν με επιτυχία σε άλλα αεροσκάφη (προγράμματα εκσυχρονισμού F-4ET Simsek, T-38M ARI, F-16C/D Block30 CCIP LITE/OZGUR), ακολούθως θα τα ολοκληρώσουν στο TF-X. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, οι τούρκικές εταιρείες ανέπτυξαν και κατασκευάζουν κατόπιν αδείας σημαντικό αριθμό υποσυστημάτων, όπως οθόνη πολλαπλών χρήσεων, ασύρματο ασφαλείας HF/VHF/UHF, ασύρματο Have Quick, σύστημα GPS/INS, το εθνικό σύστημα ελέγχου του πιλοτηρίου Ozisik και το εθνικό σύστημα IFF. Η κύρια προσπάθεια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυτή την περίοδο επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του νέου υπολογιστή αποστολής OZGUR, ο οποίος εκτιμάται ότι βασίζεται στον υπολογιστή CFCC της BAE Systems.

O υπολογιστής OZGUR έχει ήδη δοκιμαστεί σε μαχητικό F-16 Block30 και το πρόγραμμα βρίσκεται στη δεύτερη φάση της ανάπτυξης του. Στόχος είναι ο νέος τουρκικός υπολογιστής να είναι έτοιμος το 2017, ώστε το TF-X να μπορεί να αξιοποιήσει οπλικά συστήματα ραντάρ AESA και αεροβοηθήματα τουρκικής κατασκευής. Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω, οι Τούρκοι αναπτύσσουν αυτό το διάστημα έναν παρεμβολέα συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του συστήματος ζεύξης δεδομένων PAMS/ADLIN-200. Παράλληλα, οι εταιρείες Aselsan και Fotonics ξεκίνησαν την ανάπτυξη συστήματος HUD για το TF-X, ενώ η Aselsan σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Bilkent σκοπεύει να ολοκληρώσει μέχρι το 2014 την υποδομή για την κατασκευή πομποδεκτών ραντάρ AESA, που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία Gallium Nitrate (GaN). Όσον αφορά στον κινητήρα που θα εξοπλίσει το TF-X, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για ένα μονοκινητήριο μαχητικό, θα επιλεγεί κατά πάσα πιθανότητα ο κινητήρας F110-GE-132 της General Electric, ενω εάν υιοθετηθεί η πρόταση για δικινητήριο μαχητικό, θα επιλεγεί ο κινητήρας EJ230 της Eurojet.

Φωτογραφία του πρώτου τουρκικού F-16 Block 30 που τοποθετήθηκε ο υπολογιστής OZGUR.

Στα μελλοντικά σχέδια των Τούρκων είναι η αξιοποίηση της διθέσιας έκδοσης του TF-X ως αεροσκάφους καθοδήγησης/ελέγχου των UCAS του προγράμματος MISU, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρα Turbojet και θα φέρουν κατευθυνόμενα όπλα. Τα πρώτα UCAS του προγράμματος MISU σχεδιάζεται να παραδοθούν το 2030 και η πρώτη μονάδα να σχηματιστεί το 2035.

Προγράμματα του καταδρομικού αεράμυνας περιοχής TF-2000

Τα επόμενα τρία σημαντικά αναπτυξιακά τουρκικά προγράμματα αφορούν στο νέο καταδρομικό αεράμυνας περιοχής του προγράμματος TF-2000, το οποίο περιλαμβάνει τη ναυπήγηση 4+4 πλοίων συνολικού κόστους 7 δις δολαρίων. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η φάση σχεδίασης του νέου πλοίου πρόκειται να ξεκινήσει εντός του 2013, ώστε το πρώτο πλοίο να είναι έτοιμο το 2023.

Το νέο καταδρομικό θα έχει εκτόπισμα 6000 τόνων, θα φέρει το σουηδικό πύραυλο επιφανείας – επιφανείας RBS15 Mk.II/IV ή, εναλλακτικά, τον νορβηγικό NSM, αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας RIM-156 SM-2 BlockIV, αντιαεροπορικούς πυραύλους RIM-162 ESSM, αντιβληματικούς πυραύλους RIM-116 RAM, τη ναυτική έκδοση του τουρκικού πυραύλου Cruise SOM, κατευθυνόμενα αντίμετρα υπέρυθρων και -το πίο εντυπωσιακό- όπλα κινητικής ενέργειας με καθοδήγηση laser. Ειδικά ώς πρός το τελευταίο σημείωνεται οτι τον Ιανουάριο του 2010 η SSM είχε ζητήσει πληροφορίες για την κατηγορία των όπλων αυτών, ενώ τον περασμένο Μάρτιο το κρατικό ίδρυμα ερευνών Tubitak Savtag ανακοίνωσε την έναρξη ανάπτυξης δύο πρωτότυπων πυροβόλων laser υψηλής ενέργειας.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος, θα ολοκληρωθεί το 2020. Τα πλοία του προγράμματος TF-2000 θα εξοπλιστούν με μία νέα εκδοση του ΣΔΜ GENESIS, το οποίο αναπτύχθηκε απο το ίδρυμα ερευνών του Τουρκικού Ναυτικού ARMEKOM σε συνεργασία με τη Raytheon αρχικά για τον εκσυχρονισμό των φρεγατών κλάσης O.H.Perry του Τουρκικού Ναυτικού. Η συνεργασία της αμερικάνικης εταιρείας με το Τουρκικό Ναυτικό ξεκίνησε το 2002, όταν η Raytheon ανέλαβε έναντι 17 εκατ. δολαρίων την υποστήριξη ολοκλήρωσης των αισθητήρων και των οπλικών συστημάτων των φρεγατών κλάσης O.H.Perry στο νέο ΣΔΜ. Η περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορική προώθηση του GENESIS ανατέθηκε στην κρατική εταιρεία HAVELSAN και το σύστημα σήμερα εξοπλίζει τις οχτώ φρεγάτες κλάσης O.H.Perry του Τουρκικού Ναυτικού και τις νέες κορβέτες κλάσης Ada του προγράμματος MILGEM.

Μετα την εγκατάσταση και δοκιμή του GENESIS στα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού, η Raytheon και η HAVELSAN υπέγραψαν το 2009 συμφωνία για την εμπορική προώθηση του συστήματος σε τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης του GENESIS για χρήση απο πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος και δυνατοτήτων, η HAVELSAN υπέγραψε το 2011 συμφωνία με τη Lockheed Martin για την διασύνδεση και ολοκλήρωση του τουρκικού ΣΔΜ με το ραντάρ AN/SPY-1D/F. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας ανακοινώθηκε στην IDEF-2013 και, όπως έγινε γνωστό, το GENESIS θα μπορεί να αξιοποιήσει τον αμερικάνικο πύραυλο μεγάλης εμβέλειας SM-2 BlockIV. Η διασύνδεση των δύο συστημάτων θα διευκολύνει σημαντικά την εξέλιξη του προγράμματος TF-2000, αφού το παραπάνω βλήμα και το SDM GENESIS έχουν επιλεγεί να εξοπλίσουν το νέο τουρκικό πλοίο.

Υποβρύχιο κλάσης Type 214. Λαμβανομένης υπόψιν της έλλειψης εμπειρίας από την τουρκική βιομηχανία το στοίχημα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Αν το πρόγραμμα εξελιχθεί ομαλά (πράγμα όχι ιδιαίτερα πιθανό) τότε η γειτονική χώρα θα έχει κάνει σημαντικό βήμα στην απόκτηση τεχνολογίας ναυπήγησης υποβρυχίων. Σε αντίθετη περίπτωση όμως τα προβλήματα σε σχέση με αυτά που αντιμετώπισε το ελληνικό πρόβλημα θα είναι τεράστιο, όπως το ίδιο θα είναι και η υπέρβαση στο κόστος. (Φωτ: defence-point.gr)

Το αμέσως επόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που σχετίζεται άμεσα με το TF-2000, αφορά στην έναρξή σχεδίασης απο την Aselsan δύο υποσυστημάτων του ολοκληρωμένου ιστού αισθητήρων CAFRAD, που θα εξοπλίσει τα νέα τουρκικά καταδρομικά. Πρόκειται για το πρόγραμμα σχεδιάσης της κεραίας ηλεκτρονικής σάρωσης IFF και του ραντάρ κατάδειξης στόχων του ολοκληρωμένου ιστού αισθητήρων CAFRAD, ενώ θα ακολουθήσει η σχεδιάση του ραντάρ έρευνας μεγάλης εμβέλειας, τα οποία επίσης θα εξοπλίσουν τον εν λόγω ιστό. Ο ολοκληρωμένος τουρκικός ιστός αισθητήρων CAFRAD ακολουθεί την αρχιτεκτονική του ιστού αισθητήρων I-MAST 400/500 της εταιρείας Thales NL, ο οποίος συγκεντρώνει μέσα σε ένα μεταλλικό πύργο το σύνολο των αισθητήρων (ραντάρ, ESM, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροπτικό σύστημα) ενός πλοίου, παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών. Στην περίπτωση του CAFRAD, ο ιστός θα περιλαμβάνει -ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω- την κεραία IFF τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών (ενεργού διάταξης φάσης), τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ κατάδειξης στόχους (ενεργού διάταξης φάσης) και τις τέσσερις κεραίες του ραντάρ έρευνας μεγάλης απόστασης (ενεργού διάταξης φάσης).

Οι αντιαεροπορικές δυνατότητες των Type-214TN

Το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι η ολοκλήρωση του γερμανικού αντιαεροπορικού πυραύλου IDAS στα υποβρύχια τύπου Typer-214TN που το Τουρκικό Ναυτικό θα αποκτήσει μελλοντικά. Ο συγκεκριμένος πύραυλος θα παράσχει αντιαεροπορική προστασία στα τουρκικά υποβρύχια απο τα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, διαμορφώνοντας μια νέα κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αφού τα υποβρύχια πλέον θα έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τους “κυνηγούς” τους απο μεγάλη απόσταση. Για την υλοποίηση του προγράμματος η τουρκική Roketsan και οι γερμανικές TKMS και Diehl BGT Defence υπέγραψαν το Μάιο σχετική συμφωνία συνεργασίας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

6 Ιουνίου 2013

www.epikaira.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.