Επιδόματα στους Συμβασιούχους Οπλίτες της Εθνικής Φρουράς

Την καταβολή επιδομάτων στους συμβασιούχους οπλίτες (ΣΥΟΠ) μελετά το υπουργείο Άμυνας Κύπρου. Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη στη Βουλή, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του για το έτος 2019 ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε πρώτο στάδιο θα καταστούν δικαιούχοι επιδομάτων οι συμβασιούχοι οπλίτες που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα με τους μόνιμους αξιωματικούς, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα αλεξιπτωτιστών και το καταδυτικό επίδομα.

Ο κ. Αγγελίδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει τάση φυγής στο στράτευμα από τους συμβασιούχους οπλίτες, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» ότι διέκοψαν το συμβόλαιο τους περίπου 1.500 ΣΥΟΠ μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον υπουργό, ΣΥΟΠ εγκαταλείπουν την Ε.Φ. για διάφορους λόγους, με κυριότερο ότι βρίσκουν κάτι καλύτερο για να ασχοληθούν επαγγελματικά, ή συναφές με τα ακαδημαϊκά τους προσόντα. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο Άμυνας διέκοψε συμβόλαια ΣΥΟΠ λόγω συμπεριφοράς.

Περαιτέρω, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ανέφερε τα εξής:

1. Δεν τίθεται θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας για κληρωτούς που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα οι κληρωτοί που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες. Αυτό που δρομολογείται και, μάλιστα, θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η αύξηση της χορηγίας που λαμβάνουν ως κληρωτοί.

2. Δεν κλείνουν πεδία βολής. Αυτό που μπορεί να γίνει, είπε ο υπουργός, είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων ωρών λειτουργίας σε συνεννόηση με τους επηρεαζόμενους κατοίκους. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αγγελίδης, θα διενεργηθούν μελέτες για να διαπιστωθούν τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων που γειτνιάζουν με τα πεδία βολής. «Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε, δίνουμε όμως έμφαση στα θέματα ασφάλειας και υγείας των επηρεαζόμενων κατοίκων, καθώς και στο περιβάλλον» σημείωσε.

3. Μελετάται το θέμα της θεσμοθέτησης ωραρίου στην Ε.Φ., με το ΑΚΕΛ να ζητά επιτακτικά την κατάθεση σχετικών κανονισμών στη Βουλή για ψήφιση. Θυμίζουμε ότι πριν τρία περίπου χρόνια κατατέθηκαν στη Βουλή οι εν λόγω κανονισμοί και αποσύρθηκαν λόγω των έντονων διαφωνιών που προέκυψαν. Τα στελέχη της Ε.Φ. δεν έχουν θεσμοθετημένο ωράριο. Η πρακτική που ακολουθείται είναι η ρύθμιση του ωραρίου με διαταγές του Αρχηγού της Ε.Φ. Τα θέματα που αφορούν τις ώρες εργασίας και τις υπηρεσίες αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των εκάστοτε διοικητών των μονάδων.

4. Τη σίτιση των μονάδων της Ε.Φ. στην επαρχία Λάρνακας ανέλαβε πιλοτικά ο ιδιωτικός τομέας. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο υπουργός, απορρίπτοντας παράλληλα, όπως και ο Αρχηγός της Ε.Φ., το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ, κάτι που δρομολογούσε ο προκάτοχός του.

5. Το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ θα μετακομίσουν στο ίδιο κτήριο στον Στρόβολο, τον Μάρτιο του 2019. Με τη συστέγαση θα υπάρξει συγχώνευση υπηρεσιών.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου για το ψαλίδισμα των κονδυλίων που προορίζονται για την αμυντική θωράκιση.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού

Πηγή: philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.