Επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αποκάλυψε το πρόγραμμα T129 ATAK-2

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] επικεφαλής του τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) Ισμαήλ Ντεμίρ παρουσίασε τις υπό σχεδίαση δυνατότητες και προδιαγραφές μιας βελτιωμένης έκδοσης του επιθετικού ελικοπτέρου T129 ATAK των τουρκικών αεροδιαστημικών βιομηχανιών (TAI), που έλαβε την προσωρινή ονομασία ATAK-2.

Η ανακοίνωση του προγράμματος ATAK-2 έγινε από τον Ντεμίρ στην εναρκτήρια ομιλία του για την άρτι εγκαινιασθείσα εγκατάσταση κέντρου επιχειρήσεων ελικοπτέρων, η οποία θα παρέχει τα υποσυγκροτήματα του T-70 Black Hawk, το οποίο θα κατασκευάζεται υπό άδεια από την TAI για την τοπική αγορά και τους μελλοντικούς εξαγωγικούς χρήστες.

Ο Ντεμίρ ανέφερε επίσης το 10 τόνων ελικόπτερο TAI γενικής χρήσης, δηλώνοντας ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ειναι ανοιχτή στους υφιστάμενους (π.χ. Sikorsky) αλλά και άλλους εταίρους.

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ (που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο Anadolu), το ATAK-2 θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 6000 κιλών. Εκτός του ότι ειναι βαρύτερο, ο σκοπός του ATAK-2 ειναι η εγχώρια παραγωγή των υποσυστημάτων, αφήνοντας την Τουρκία να ασκήσει την μεγίστη αντιπροσωπεία στην εξαγωγή του ελικοπτέρου (π.χ. το Πακιστάν πρόκειται να ξεκινήσει τις συνομιλίες για 30 επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK).

Το ATAK-2 θα διαθέτει βελτιώσεις σε σχέση με το ATAK, όπως αυξημένο ωφέλιμο φορτίο και επικαιροποιημένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό πτήσης.

Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένας από τους στόχους του ATAK-2 ειναι να ξαναχρησιμοποιήσει ορισμένα από τα κρίσιμα συγκροτήματα του ελικοπτέρου γενικής χρήσης TAI T625, όπως τα τμήματα δυναμικής (π.χ. στροφείο) και σύστημα μετάδοσης. Αυτό θα μειώσει το κόστος ανάπτυξης καθώς και την κοινή τεχνολογία, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος (ειδικά για εκείνους που λειτουργούν τόσο το T625 όσο και το ATAK-2).

Ο γενικός διευθυντής της TAI, Τεμελ Κοτίλ, σύμφωνα με δημοσίευμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η TAI είχε ξεκινήσει τις εργασίες σχεδιασμού της έκδοσης ATAK με μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) οχτώ τόνων. Δεν ειναι ξεκάθαρο αν ο Κοτίλ μιλούσε για το ίδιο πρόγραμμα με τον Ντεμίρ. Το ATAK-2, αν και δεν είναι ένα σχέδιο 8 τόνων, εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με την ιδέα μιας βαρύτερης πλατφόρμας.

Η έναρξη του προγράμματος ATAK-2 υποδηλώνει οτι η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει μια πλήρη οικογένεια αρχικών πλατφορμών ελικοπτέρων. Στην πραγματικότητα, το ATAK-2 -και η έμφαση στην κοινή τεχνολογία με το T625- δείχνει σαφώς ότι το SSM και η TAI προσβλέπουν στις στρατιωτικές αγορές για το T625 και το 10 τόνων ελικόπτερο γενικής χρήσης.

Η ανακοίνωση του SSM δείχνει επίσης ότι η ανάπτυξη του ATAK-2 συνδέεται με το πρόγραμμα στροβιλοσυμπιεστών κινητήρων της TUSAŞ Engine Industries (TEI). Οι πρώτοι κινητήρες 1400 shp (ιπποδύναμη άξονα) της TEI έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το 2019, με την ανάπτυξη της πλατφόρμας κινητήρα να απαιτεί έως και οχτώ χρόνια (IHS Jane’s).

Εαν καρποφορήσει, αυτή θα ειναι μια οικογένεια ισχυρών ελικοπτέρων, από ένα εξειδικευμένο επιθετικό ελικόπτερο συνδυασμένο με ένα στενά συνδεδεμένο ελικόπτερο γενικής χρήσης σε ένα 10 τόνων πολλαπλού ρόλου ελικόπτερο (που μπορεί επίσης να επωφεληθεί απο την ίδια οικογένεια κινητήρων και τεχνολογία δυναμικών ανταλλακτικών). Εκτός από την ενίσχυση της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας σε ένα κοινό σχέδιο, η ιδέα της εισόδου μιας ολόκληρης οικογενείας ελικοπτέρων (με βάση τα κοινά υποσυστήματα και εξαρτήματα) θα μπορουσε να ειναι ελκυστική για τους μελλοντικούς ξένους εταίρους που επιδιώκουν την ανακεφαλαίωση των βιομηχανιών τους ή να θέσουν τις βάσεις για την κατασκευή ελικοπτέρων. Η ιδέα της επένδυσης σε ενα πρόγραμμα για την επίτευξη πολλαπλών αποτελεσμάτων ειναι ελκυστική.

Απόδοση/Μετάφραση από το quwa.org για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.