Επιτέλους! Προτομή του Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε!

Προτομή του Διοικητού του Ιερού Λόχου Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε. (ΓΕΕΘΑ)

του Σάββα Δ. Βλάσση*

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ον περασμένο Φεβρουάριο, στο στρατόπεδο της 13 Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων – «Ιερός Λόχος», τοποθετήθηκε προτομή του Υποστρατήγου Χριστόδουλου Τσιγάντε, διοικητού του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής (1942-1945).

Ο Τσιγάντες (30/1/1897 – 12/12/1970) άσκησε διακεκριμένη διοίκηση στην πρώτη ελληνική μονάδα καταδρομών που συγκροτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1942 στην Αίγυπτο, αρχικώς από μόνιμα στελέχη που εκτελούσαν καθήκοντα οπλίτου. Ο Ιερός Λόχος έδρασε στην Βόρειο Αφρική και κατόπιν στο Αιγαίο Πέλαγος, συμβάλοντας αποφασιστικά με την δράση και το αίμα των πεσόντων του, στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταπολεμικώς, ο Τσιγάντες τοποθετήθηκε επικεφαλής της Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής που εγκαταστάθηκε στην Δωδεκάνησο, συνεργαζόμενος με τις βρετανικές αρχές κατοχής, μέχρι να καθορισθεί οριστικώς η τύχη της Δωδεκανήσου και να πραγματοποιηθεί ομαλώς η ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα. Χάρη στην ευρυμάθειά του, την ευχέρεια επικοινωνίας με τους ξένους συμμάχους και την διπλωματικότητα που τον διέκρινε, έφερε εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή του. Στο πεδίο της μάχης, ο τραυματισθείς στους προηγούμενους αγώνες του Έθνους αξιωματικός, άφησε εποχή ως διοικητής του Ιερού Λόχου, με το τόλμημά του να εκτελέσει άλμα από αεροσκάφος στην Σάμο (31/12/1943) παρόλο που δεν είχε υποστεί εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού!

Με πρωτοβουλία του διοικητού της 13 ΔΕΕ Ταξιάρχου Κωνσταντίνου Φλώρου, τέθηκε ως στόχος η ανάδειξη του λησμονημένου ηρωϊκού διοικητού του Ιερού Λόχου, δεδομένου ότι θεωρήθηκε απαράδεκτο να μην υπάρχει πουθενά η προτομή του και να μην έχει δοθεί η ονομασία του σε κάποιο στρατόπεδο Ειδικών Δυνάμεων. Ο Τσιγάντες μπορεί να θεωρηθεί αδικημένος, καθώς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά τα προσόντα και την επιτυχή δράση του ως διοικητής της μόνης μονάδος που δεν διαλύθηκε στην Μέση Ανατολή από τα συνεχή κινήματα, δεν εξελίχθηκε ομαλά στην ιεραρχία. Η συμπεριφορά που του επιφυλάχθηκε, τον υποχρέωσε να αιτηθεί την αποστρατεία του. Αλλά και μετά τον θάνατό του, δεν τιμήθηκε όπως θα έπρεπε και του αξίζει.

Ο Ταξίαρχος Κ. Φλώρος, ευστόχως όρισε ότι η προτομή του Τσιγάντε έπρεπε να τον παρουσιάζει με την χαρακτηριστική εμφάνιση (γενειάδα και καμπαρντίνα) στις επιχειρήσεις της Βορείου Αφρικής, αναδεικνύοντας την εν γένει ανορθόδοξη φύση του χαρακτήρα αυτού του γενναίου αξιωματικού. Ο διοικητής της 13 ΔΕΕ, δηλώνει εντυπωσιασμένος από το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του προσωπικού της Διοικήσεώς του, παρά την δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα και όλο το στρατιωτικό προσωπικό. Με την πρόσφατη παράδοση του κειμηλίου της σημαίας του Ιερού Λόχου στην 13 ΔΕΕ και την ανέγερση της προτομής του Τσιγάντε, επεδίωξε να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων Καταδρομέων, όχι μόνο για να τιμηθεί επιτέλους αυτός ο διακεκριμένος πολεμιστής αλλά για να λειτουργεί και ως φάρος παραδείγματος, σε όλο το προσωπικό.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Ο Υποστράτηγος Χρ. Τσιγάντες μαζί με τον Υποστράτηγο Ανδρέα Καλλίνσκη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ οι πατέρες των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων και Επιχειρήσεων. Αμφότεροι, δεν “ρευστοποίησαν” τη προσφορά τους στη Πατρίδα, διεκδικώντας ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.