Από 7 έως 10 Νοεμβρίου 2017, επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις σε μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κειμένου Βιέννης.

Το Κείμενο της Βιέννης θεσπίζει δεσμευτική διαδικασία υλοποίησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία για την Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με ανταλλαγή και πιστοποίηση στοιχείων που αφορούν στις ένοπλες δυνάμεις και στις στρατιωτικές δραστηριότητες των συμβαλλομένων κρατών.

ΓΕΕΘΑ | Επιθεωρήσεις στο Πλαίσιο Κειμένου Βιέννης

©ΓΕΕΘΑ | Επιθεωρήσεις στο Πλαίσιο Κειμένου Βιέννης

Τι είναι το Έγγραφο Βιέννης ’99 (Vienna Document 1999)

Από το Σεπτέμβριο του 1997 είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την Αναθεώρηση του Εγγράφου Βιέννης ’94, με σκοπό την προσαρμογή του Εγγράφου στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας, θέτοντας ως βασικά κριτήρια την προώθηση διαφάνειας και συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα πράγμα που έγινε στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ
την 1 Νοεμβρίου 1999 στην Κωνσταντινούπολη.

Το Έγγραφο Βιέννης ’99 είναι ένα πολιτικά δεσμευτικό κείμενο που στην ουσία συνιστά έναν κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ), πολύ πιο διευρυμένο από τα προηγούμενα Έγγραφα που πραγματεύονταν το ίδιο αντικείμενο. Περιλαμβάνει ενισχυμένα Μέτρα Ανταλλαγής Πληροφοριών και Επαλήθευσης και παράλληλα καθιερώνει νέους τύπους επικοινωνίας. Τα νέα μέτρα, τα λεγόμενα «τρίτης γενιάς», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ετήσια ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών, μείωση κινδύνου, επαφές, προαναγγελία ορισμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων, παρακολούθηση συγκεκριμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων, επαλήθευση και ετήσιο συνέδριο αξιολόγησης εφαρμογής.

Με τη Συνάντηση Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, το Νοέμβριο του 1999 στην Κωνσταντινούπολη, τροποποιήθηκαν, συμπληρώθηκαν και ενισχύθηκαν δομές και θεσμοί με νέα όργανα και διαδικασίες, για τον χειρισμό και την επίλυση διαφορών σε όλη την περιοχή διαδικασίας του ΟΑΣΕ, που παραμένει ένα μοναδικού χαρακτήρα πολιτικό πλαίσιο. Ένα πλαίσιο διαλόγου, διαπραγμάτευσης, πολιτικού -και μελλοντικά νομικού- εξαναγκασμού, ειρηνευτικών επιχειρήσεων, επίλυσης διαφορών.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: