Επιφυλάξεις Ε.Ε. – ΗΠΑ για την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού

Οι επιφυλάξεις της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής πλευράς εκφράστηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή ΜΟU μεταξύ της Εdison, της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την αξιοποίηση του ελληνοϊταλικού αγωγού ως βασικού οχήματος για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σαφείς αποστάσεις από την αναβίωση του σχεδίου Νότιος Αγωγός για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας παίρνουν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Οι επιφυλάξεις της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής πλευράς εκφράστηκαν μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή ΜΟU μεταξύ της Εdison, της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την αξιοποίηση του ελληνοϊταλικού αγωγού ως βασικού οχήματος για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, από τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφοβιτς και τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμος Χόχσταϊν, οι οποίοι βρέθηκαν χθες στο Μπακού για να συμμετάσχουν στη δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

Συμφωνία προθέσεων

Με δηλώσεις του προς το ρωσικό πρακτορείο Interfax, o Eπίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς σχολιάζοντας τη συμφωνία προθέσεων της Ρώμης τόνισε ότι «είναι απλώς μια δήλωση, μια κοινή προσέγγιση και μια κοινή τοποθέτηση (των συμμετεχόντων). Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του έργου». Ο ίδιος προχώρησε επίσης σε αμφισβήτηση της οικονομικότητας του έργου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν το σχέδιο του αγωγού απαιτήσει εκτεταμένες υποδομές, δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι οι υφιστάμενες υποδομές χρησιμοποιούνται μόνο κατά 50%. Ετσι, με δεδομένο αυτόν τον παράγοντα, η αποδοτικότητα του σχεδίου τίθεται εν αμφιβόλω».

Σαφείς προθέσεις

Με τη δήλωση αυτή ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Επίτροπος έκανε σαφή την πρόθεση της Ε.Ε. να μην αναλάβει κόστη για νέες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες υποδομές μέσω συμπληρωματικών έργων μικρότερου κόστους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι ο κ. Σέφκοβιτς αμέσως μετά το Μπακού επισκέφθηκε την Ουκρανία, όπου επισήμανε με νόημα ότι παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις της τελευταίας διετίας, απέδειξε ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα για την τράνζιτ διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Και ως εκ τούτου, θέλουμε να δούμε ότι θα συνεχίσει να είναι χώρα τράνζιτ και στο μέλλον», ενώ συμπλήρωσε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε μόνο με τους εταίρους της Ε.Ε., αλλά και με τους Ρώσους.

Σε πιο άμεση αμφισβήτηση της νέας όδευσης ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας, εμφανίστηκε ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χόχσταϊν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπακού, αφού εξήρε τον ρόλο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TANAP και TAP) για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ε.Ε., επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας εφοδιασμού, είναι μέσω της διαφοροποίησης των πηγών. «Περισσότερα σχέδια τα οποία απλώς φέρνουν το ίδιο αέριο από τις ίδιες πηγές στους ίδιους καταναλωτές, απλώς μέσω νέων αγωγών δεν συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια» τόνισε ο κ. Χόχσταϊν. Ο ίδιος σημείωσε ότι «για κάθε νέο επενδυτικό σχέδιο, είναι σημαντικό να εξετάζεται κατά πόσο αυτό είναι “πολιτικό σχέδιο” ή βασισμένο σε οικονομικά δεδομένα» και συμπλήρωσε ότι «τα σχέδια South Stream, Turkish Stream, Nord Stream, απλώς επαναλαμβάνουν “πολιτικά σχέδια” τα οποία έχουν προβληματικό οικονομικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα σε συνθήκες αγοράς». Σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπήθηκε στη υπουργική διάσκεψη του Μπακού από τον γ.γ. Ενέργειας κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, περιορίστηκε στους αγωγούς Tap και ΙGB (διασύνδεση με Βουλγαρία), στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας όπως και στο σχέδιο για νέο τερματικό στην Αλεξανδρούπολη.

Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο για τον Νότιο Διάδρομο, υπέγραψαν προχθες στο Μπακού κοινή διακήρυξη με την οποία δίνουν έμφαση στη μακρόχρονη ενεργειακή συνεργασία με απώτερο στόχο τον εφοδιασμό της Ε.Ε. με φυσικό αέριο. Πιο αναλυτικά, το κείμενο υπογράφηκε από 12 υπουργούς που έλαβαν μέρος, καθώς και από τον Αζέρο πρόεδρο, Ιλιάμ Αλίγιεβ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, περιγράφει τις νομικές διαδικασίες για την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου. Τονίζει επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι μελλοντικές δυνατότητες για επέκτασή του με στόχο μεταξύ άλλων τον εφοδιασμό των Βαλκανίων με φυσικό αέριο από την Κασπία. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, αλλά και ο αγωγός ΙΑP που θα αποτελέσουν τις απαραίτητες διασυνδέσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Στο ζήτημα της χρηματοδότησης υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων για την ολοκλήρωση των έργων. Ο υπουργός Ενέργειας, πάντως, του Αζερμπαϊτζάν, Νατίγκ Αλίγιεφ δήλωσε ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης του Tap θα έχει λυθεί πλήρως τον Απρίλιο.

Χρύσα Λιάγγου

Έντυπη έκδοση της Καθημερινής, 3 Μαρτίου 2016.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.