Ερευνητική επιτροπή του Κογκρέσου χαρακτηρίζει ως “Αναξιόπιστο και πολυδάπανο” το σύστημα ασυρμάτων JTRS του Στρατού των ΗΠΑ

Οχήματα MRAP M-ATV της 10ης Mountain Division των ΗΠΑ εξοπλισμένα με το Τακτικό Δίκτυο Πληροφοριών Μαχητή WIN-T πραγματοποιούν  δοκιμές Αξιολόγησης Ολοκληρωμένων Δικτύων στο Fort Bliss του Τέξας τον Οκτώβριο του 2012. (Φωτ: usarmy)

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των ελεγκτών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), ο Στρατός της χώρας έχει δαπανήσει σχεδόν 800 εκατομμύρια δολάρια σε δοκιμές δικτύων μάχης, τα οποία αποδείχθηκαν ανεπαρκή.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο από την Υπηρεσία Κυβερνητικών Ευθυνών (GAO), το ερευνητικό τμήμα του Κογκρέσου, μέχρι το 2011 ο Στρατός των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει πέντε αποκαλούμενες Αξιολογήσεις Ολοκληρωμένων Δικτύων (NIE), με προβλεπόμενο συνολικό κόστος 791 εκατ. δολ. Οι δοκιμές, πραγματοποιήθηκαν δύο φορές το χρόνο στο Fort Bliss του Τέξας, και στο πεδίο βολών πυραύλων White Sands Missile Range στο Νέο Μέξικο, και εξετάστηκε οτιδήποτε είχε σχέση με ασυρμάτους, έξυπνα κινητά μέχρι κεραίες και άλλο τηλεπικοινωνιακό υλικό.

Η έκθεση δημοσιοποιείται καθώς οι νομοθέτες του Καπιτωλίου πιέζουν για την περικοπή του προϋπολογισμού δοκιμών δικτύων στο μισό. Η Επιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας (SAC) επιθυμεί να περικόψει 93,7 εκατ. δολ. από αυτό που ονομάζει “υπερβολικό κόστος” του προϋπολογισμού του προγράμματος, αξίας 193,7 εκατ. δολ. του οικονομικού έτους 2014, το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την SAC, ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει ασυρμάτους και δορυφορικό εξοπλισμό ο οποίος, κατά τις δοκιμές αξιολόγησης παρουσίασε κακή απόδοση ή αποδείχθηκε αναξιόπιστος, συμπεριλαμβανομένου του Διακλαδικού Τακτικού Συστήματος Ασυρμάτου (JTRS), των αποκαλούμενων ασυρμάτων Rifleman και Manpack, όπως επίσης και του Τακτικού Δικτύου Πληροφοριών Μαχητή, ή αλλιώς WIN-T.

Η έκθεση αναφέρει επίσης, πως το πρόγραμμα, το οποίο εξελίσσεται από την εταιρεία General Dynamics, “και στις δύο αναπτυξιακές δοκιμές πριν από τις NIE αλλα και τις λειτουργικές δοκιμές κατά τη διάρκεια των ΝΙΕ, παρουσίασε συνεχόμενη κακή απόδοση και είναι αναξιόπιστο”.
Επίσης, συμπληρώνει πως η αγορά εξοπλισμού πριν την ολοκλήρωση των δοκιμών, έρχεται σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες πρακτικές και “αυξάνει το κίνδυνο κακής απόδοσης στο πεδίο της μάχης και την ανάγκη επιδιόρθωσης και τροποποίησης του εξοπλισμού που συμμετέχει ήδη σε επιχειρήσεις”.

TOMA M2 Bradley του Στρατού των ΗΠΑ εξοπλισμένα με το WIN-T. (Φωτ: usarmy)

Ο Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει, να δαπανήσει περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια για τους φορητούς ασυρμάτους, οι οποίοι θα είναι μονοκάναλες συσκευές ασυρμάτων που θα μεταφέρονται από στρατιώτες, όπως επίσης και 700 εκατ. δολ. για ασυρμάτους Manpack, δικάναλες συσκευές που συνήθως μεταφέρονται μέσα σε στρατιωτικό σακίδιο. Οι συσκευές είναι τμήμα του Διακλαδικού Τακτικού Συστήματος Ασυρμάτου (JTRS), μια οικογένεια ασυρμάτων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την δεκαετία του 1990.

Ο Στρατός των ΗΠΑ θέλει, το φθινόπωρο, να ξεκινήσει διαγωνισμό για τους ασυρμάτους χειρός Rifleman και να αναθέσει την σύμβαση παραγωγής τους σε μια εταιρεία εντός του 2014.

http://www.youtube.com/watch?v=CekDmp14FN0

Η δεύτερη φάση του WIN-T, γνωστή και ως Increment 2, είναι ένα υψηλής ταχύτητας, μεγάλης χωρητικότητας επικοινωνιακό δίκτυο πολεμικών περιοχών. Χρησιμοποιεί ασυρμάτους, δορυφόρους και αναμεταδότες τοποθετημένους σε οχήματα αν­θε­κτι­κά σε νάρ­κες, προ­στα­τευό­με­να α­πό ε­νέ­δρες (MRAP) για να παρέχει στους στρατιώτες επικοινωνίες φωνής και δεδομένων.

Τον Ιανουάριο, ο κορυφαίος δοκιμαστής όπλων του Πενταγώνου J. Michael Gilmore, ανέφερε με έκθεση του πως σε μια δοκιμή την περασμένη χρονιά διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα “δεν είναι κατάλληλο λόγω χαμηλής αξιοπιστίας και κακής δυνατότητας συντήρησης και δεν είναι βιώσιμο”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.