Ερημώνουν τα στρατόπεδα – H μείωση των στρατεύσιμων φέρνει στο προσκήνιο το 18μηνο και τη θητεία γυναικών

70.000 λιγότεροι οι Έλληνες μέσα σε έναν και μόνο χρόνο. Φωτογραφία απο την εκπαίδευση Ανθυπολοχαγών του Τμήματος Βασικής Εκπαίδευσης στη νυχτερινή βολή όλμου 81 χιλ. Ε44-Ε1. (ΓΕΣ)

Του Λ.Σ. Μπλαβέρη
[email protected]

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας ή, εναλλακτικώς, η επί εθελοντική βάσεως στράτευση γυναικών είναι οι μοναδικές δύο λύσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της “λειψανδρίας” και της μειωμένη αποδόσεως των κλάσεων στρατευσίμων, σύμφωνα με σχετική μελέτη της αρμοδίου Διευθύνσεως Στρατολογίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ).
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ήδη εδω και χρόνια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως ο Στρατός Ξηράς, όπου είναι ιδιαιτέρως οξυμένο, και το οποίο με ορίζοντα δεκαετίας θα είναι πλήρως μη αναστρέψιμο.
Με λίγα λόγια, αν δεν αντιμετωπιστεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται, εί δυνατόν “χθες”, σε δέκα χρόνια ο Ελληνικός Στρατός δεν θα έχει στρατιώτες να υπηρετούν τη θητεία τους και οι σκοπιές θα εκτελούνται απο τους μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Και μπορεί σήμερα η περιγραφή αυτή της κατάστασης να φαίνεται λίγο “ακραία”, όμως είναι απολύτως ρεαλιστική, συμφώνως προς κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ με την οποία μιλήσαμε προσφάτως για το θέμα.

EUROSTAT

Πριν ασχοληθούμε με το εν λόγω ζήτημα, είχαμε υπόψη μας τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα πρίν απο ένα δίμηνο περίπου απο τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) Eurostat αναφορικώς με τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού και είναι συγκλονιστικά.
Τότε, όμως, στα στοιχεία αυτά και στις επιπτώσεις που έχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είχε δοθεί ελάχιστη σημασία απο τον Τύπο, όχι όμως και απο τους καθ’ ύλην αρμόδιους, που δεν είναι άλλοι απο την ηγεσία των Ελληνικών Ε.Δ.
Συμφώνως προς τη Eurostat, την 1η Ιανουαρίου 2013 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανήρχετο σε 11.062.000 άτομα και έναν χρόνο αργότερα, την 1/1/2014, μειώθηκε στα 10.992.000, δηλαδή 70.000 λιγότεροι Έλληνες μέσα σε ενα και μόνο χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν οτι τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, και αυτό ελέω… Μνημονίου!

Αριθμοί

Η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ε.Δ. γνωρίζουν απο πρώτο χέρι οτι οι ετήσιες αποδόσεις της κάθε κλάσεως στρατευσίμων βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί βάσει των γνωστών και υπαρχόντων στρατολογικών και στατιστικών στοιχείων μέχρι και το έτος 2034.
Αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, κάθε άρρεν τέκνο που γεννιέται καταχωρείται στρατολογικώς με την προσθήκη στο έτος γεννήσεως του του αριθμού 21. οπότε ήδη η Στρατολογία γνωρίζει επακριβώς ποια θα είναι η απόδοση της κλάσεως στρατευσίμων του 2034, ήτοι του 2013 (έτος που θα έχει ολοκληρωθεί και είναι γνωστά τα στοιχεία αρρένων) +21 χρόνια=2034, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι κλάσεις στρατευσίμων έως τότε είναι πλήρως ενήμερες και οι αρμόδιοι γνωρίζουν επακριβώς!

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ως τότε (2034) ούτε σε μία χρονιά δεν υπάρχει αυξητική τάση. όλες τις χρονιές οι αποδόσεις της κάθε κλάσεως είναι συνεχώς φθίνουσες!

Η ίδια κορυφαία στρατιωτική πηγή υπο καθεστώς ανωνυμίας μας έλεγε οτι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η μόνη λύση είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δηλαδή απο τους 9 μήνες που είναι τώρα στον Στρατό Ξηράς να διπλασιαστεί και να ανέβει στους 18, ή, εναλλακτικώς, να εξεταστεί ακόμα και η δυνατότητα εθελοντικής στρατεύσεως των γυναικών.
Συμφώνως δε πρός τις πληροφορίες μας, για το οξύ αυτό ζήτημα, αλλά και για τις προτεινόμενες λύσεις, με έμφαση σε αυτή της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας, ενημερώθηκε σχετικώς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την αντιπροσωπεία του κόμματος του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στο ΥΠΕΘΑ, όπου τους έγινε πλήρης ενημέρωση απο τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, συνολικής διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών, χωρίς όμως απο πλευρά ΣΥΡΙΖΑ να σημειωθεί οποιαδήποτε αντίδραση.

18.000 επαγγελματίες οπλίτες έχουν απομείνει, ενώ προβλέπονταν να ειναι 44.000. Στη φωτογραφία καταδρομέας της Ε’ Μοίρας Καταδρομών εκτελεί εκπαιδευτική βολή με φορητό αντιαρματικό σύστημα STRIM LRAC των 89 χιλ. (ΓΕΣ)

“Παγωμένες” προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (Επ.Οπ.) απο το 2010

Αξίζει να σημειωθεί οτι το πρόβλημα της στελεχώσεως γενικότερα των μονάδων του Ε.Σ. στις ζώνες ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού στη Θράκη και της ΑΣΔΕΝ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επιτείνεται ακόμα περισσότερο αν αναλογισθεί κανείς ότι απο το 2010 και μετά δεν έχει προσληφθεί κανένας Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.). Κανονικώς και με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψανδρίας και της μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων, προβλεπόταν όπως το 2014 να υπηρετούν στον Σ.Ξ. περίπου 44.000 Επ.Οπ., όλων των Όπλων και Σωμάτων. Αντ’ αυτού του αριθμού, σήμερα στον Σ.Ξ. έχουν… απομείνει μόνο 18.000 Επ.Οπ., οι οποίοι ώς θεσμός θεσπίστηκαν ακριβώς για να επιλύσουν το πρόβλημα των μειωμένων αποδόσεων των κλάσεων. Αυτή η τεράστια διαφορά, της τάξεως των 26.000 Επ.Οπ., προέρχεται από τρεις αιτίες:

1) Απο το 2010 δεν προσλήφθη κανένας Επ.Οπ. λόγω των όρων του Μνημονίου.
2) Συνταξιοδοτήσεις παλιότερων στελεχών από το θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).
3) Παραιτήσεις χιλιάδων άλλων, οι οποίοι είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δεν ήθελαν να απολέσουν τα έως σήμερα εργασιακά τους (κεκτημένα) δικαιώματα.

Όλες αυτές οι αιτίες έχουν ανοίξει σε δυσθεώρητα ύψη την ψαλίδα μεταξύ των προβλεπόμενων και των υπαρχόντων Επ.Οπ. Επειδή το πρόβλημα της λειψανδρίας στις Ε.Δ. και της μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων είναι σοβαρό, η όποια λύση αποφασιστεί είναι καθαρά πολιτική και πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι άφρονες και χωρίς σκέψεις περικοπές της στρατιωτικής θητείας του παρελθόντος, που έγιναν για καθαρά πολιτικούς λόγους, απαιτούν τώρα πάλι πολιτική απόφαση για την επίλυση τους. “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”!

9 μήνες η διάρκεια της θητείας σήμερα στον Στρατό Ξηράς. Φωτογραφία απο την χειμερινή εκπαίδευση σπουδαστών της ΣΜΥ στο πεδίο ασκήσεων – βολών Χρυσαυγής Τρικάλων. (ΓΕΣ)

Πηγή: Εφημερίδα Παραπολιτικά. Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

7 Απαντήσεις

 1. Αυξηση της θητειας με επαναφορα του τριζωνικου συστηματος
  15μηνο σε καθολικη θητεια στα συνορα ή στις Ειδικες Δυναμεις.
  17μηνο με 6μηνο στα συνορα και κατοπιν στον τοπο καταγωγης(ή οσο το δυνατον πλησιοτερα)
  19μηνο στα βισματα.
  Δεν ειναι δυνατον (τα βισματα) να υπηρετουνν το ιδιο με τα παιδια στο Καστελοριζο.
  Οχι θητεια στα 18.
  Οι ετοιμοι Γιατροι,Πολιτικοι μηχανικοι κτλ χρειαζονται στις Ε.Δ.

  Και επιτελους στρατευση και για τις γυναικες.
  Οπου μας συμφερει ισοτητα κτλ?
  Οι Νορβηγιδες ειναι λιγοτερο γυναικες ή λιγοτερο πατριωτισες?

  Και στο κατω-κατω γιατι να μου παιρνει τη θεση εργασιας μεχρι εγω(οχι εγω LOL) να απολυθω?

 2. Βασικά από την προσωπική μου εμπειρία το πρόβλημα εντοπίζεται και στις πολλές λειτουργίες που απασχολείται ο Έλληνας Στρατιώτης στην Θητεία του. Ίσως θα έπρεπε να αλλάξει αρχικά η δομή του στρατεύματος και έπειτα να δουμε πόσους πραγματικά χρειαζόμαστε.
  Χαρακτηριστικά σε μονάδα που βλέπει στα Βόρεια Συνορα ενώ υπήρχε οξύ πρόβλημα λειψανδρίας αυτό δεν απέτρεπε να αποστέλει το τάγμα γύρω στα 40 άτομα σε αποσπάσεις στο Σώμα Στρατού, στην Λέσχη Αξιωματικών, για φύλαξη των ΚΑΥ σε διαφορετικό Γεωγραφικό Διαμέρισμα κ.α.
  Άποψή μου αυτά πρέπει να κοπούν άμεσα με νομοθετική ρύθμιση. Ο Στρατευσιμος που είναι ενεργό μέλος μιας μονάδας να μην αποσπάται πέραν από τα όρια του Στρατοπέδου. Από εκεί και ύστερα αν χρειαστεί να κοπούν δευτερεύουσες αρμοδιότητες (Γιατί να υπάρχει τουλάχιστον μια ενισχυμένη ομάδα μάχης ΠΖ σε 1, 2 και 3ο Γραφείο όταν το Φυλάκιο στα Σύνορα μετα βίας έχει την προβλεπόμενη Δύναμη)
  Πως θα γίνονται οι προβλεπόμενες συντηρήσεις οχημάτων και εκπαιδεύσεις όταν ανατίθενται στον Κληρωτό αντικείμενα Δημοσίου Υπαλλήλου?

  1. Συμφωνώ. Και μάλιστα στράτευση στα 18 για 18μηνη θητεία.
   Αν θέλουν γιατρούς να τους ζητήσουν απο την ιατρική σχολή. Να παίρνεις ανειδίκευτους για να κάνουν τις υπηρεσίες των στρατιωτικών ιατρών και αυτοί να είναι στα ιατρεία τους είναι κοροϊδία. Αν χρειάζεται ο ΕΣ αρχιτέκτονες και ιατρούς και οτι δήποτε ας ζητήσει απο όσους τελείωσαν τις αντίστοιχες σχολές και με δύο χρόνια εκπαίδευση ας τους μονιμοποιήσει..

 3. Η στρατευση των γυναικων ΕΙΝΑΙ απαραιτητη, ειδικα σε μη μαχιμες θεσεις οπως οδηγοι, γραμματιακη υποστηριξη, μαγειρια, σκοπετα, διοικητικη μεριμνα και οσες θελουν σε θεσεις α’γραμμης.

 4. θα συμφωνήσω με τον defencegreece. Σήμερα γίνεται κατασπατάληση ανθρωπίνων πόρων, υλικού και χρήματος στον Στρατό Ξηράς κατά βάση. Το Ναυτικό και η Αεροπορία έχουν μειώσει τις σπατάλες. Δεν μπορείς να διαθέτεις 10 στρατόπεδα πχ στην Πελοπόνησο, μια περιοχή που δεν είναι συνοριακή και δεν τις χρειάζεται μόνο και μόνο γιατί πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές που εκλέγονται σε αυτές τις περιφέρειες δεν αφήνουν να κλείσουν γιατί προσδοκούν στην λειτουργία σουβλατζίδικων και καφετερειών. Δεν είναι δυνατόν στον νομό Αττικής ο στρατός ξηράς μόνο να διαθέτει πάνω από 10 στρατόπεδα διασκορπισμένα χωρίς κανένα λόγο υπαρξης μόνο και μόνο για να δικαιολογούνται θέσεις διοικητών και ανωτάτων αξιωματικών.Το ίδιο συμβαίνει στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό, καθώς οι υπάρχουσες επι ψυχρού πολέμου μονάδες δεν έχουν κλείσει αλλά λειτουργούν.
  Σπατάλη ανθρωπίνων πόρων γίνεται ειδικά στο θέμα φύλαξης, Ακόμα και όπου έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα μέσα ελέγχου ασφαλείας, χρησιμοποιούν παράλληλα και ανθρώπινο δυναμικό για σκοπιές. Πχ. στο ΥΕΘΑ ενώ υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, ανιχνευτές κίνησης και πόρτες ασφαλείας με συναγερμό και προσωπικό που τα παρακολουθεί και τα ελέγχει εν τούτοις συνεχώς απόσπάται προσωπικό για να κάνει περίπολο στους διαδρόμους!! Μόνο και μόνο γιατί τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν μέσον και θέλουν να είναι στην Αθήνα.
  Ας ξεκινήσουμε με κλείσιμο ΟΛΩΝ των στρατοπέδων του στρατού ξηράς στην Πελοπόννησο, το 80-85% των στρατοπέδων στην Αττική και ένα 40% των στρατοπέδων Νότια και Δυτικά της Θεσσαλονίκης, με μετάθεση των υπηρετούντων σε αυτά για 5 έτη τουλάχιστον στην παραμεθώριο, και να δούμε αν θα υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πόση, Επίσης στις λέσχες Αξιωματικών, ΚΑΑΥ, κλπ μόνο πολιτικό προσωπικό ή βοηθητικό στρατιωτικό προσωπικό ή ελαφράς υπηρεσίας μετά απο 20 τουλάχιστον έτη προϋπηρεσίας στον ΕΣ.
  Μετακίνηση και συνεγκατάσταση μονάδων και υπομονάδων σε μεγάλους σχηματισμούς. Δεν είναι δυνατόν κάθε τάγμα να έχει δικό του στρατόπεδο και να μπορούν να βγαίνουν όλες οι υπηρεσίες. Σε όλους τους σύγχρονους στρατούς αυτό συμβαίνει Υπάρχει ένα στρατόπεδο που περιλάμβάνει όλες τις μονάδες που χρειάζεται ο σχηματισμός στην μάχη. Από τον καιρό ειρήνης είναι μαζί δουλεύουν μαζί, εκπαιδεύονται μαζί, ζουν μαζί.
  Όλα αυτά απαιτούν μηδενικό κόστος (εκτός ίσως από το τελευταίο που ίσως να έχει ένα μικρό κόστος λόγω της ανάγκης κατασκευής κάποιον κτιρίων, αλλά και αυτό αντισταθμίζεται από τα οφέλη σε 1-2 χρόνια), εξοικονομούν τεράστια ποσά από τις συντηρησεις των εγκαταστάσεων και έτσι στα εναπομείναντα στρατόπεδα θα γίνεται σοβαρή συντήρηση. Στρατόπεδα στην Κεντρική Ελλάδα που είναι μέσα σε πόλεις μπορούν να ενοικιαστούν για χρόνια ή να πωληθούν και να αποφέρουν χρήμα στο κράτος. Μειώνονται οι οργανικές θέσεις αξιωματικών και ειδικά ανωτέρων και ανωτάτων με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό. Και επιτέλους προχωράμε σε έναν εκσυγχρονισμένο ΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.