Ετήσια Σύσκεψη Στελεχών Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας (φωτ)

Η Πολεμική Αεροπορία είναι επιφορτισμένη με αποστολές οι οποίες, ανάλογα με την κατάσταση τις συνθήκες και το περιβάλλον, μπορεί να εμπεριέχουν την αποδοχή σημαντικού και μερικές φορές υψηλού ποσοστού ρίσκου. (Πολεμική Αεροπορία)

Την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην αίθουσα “Αντισμήναρχος (Ι) Μαρίνος Μητραλέξης”, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Ευάγγελου Τουρνά, η Ετήσια Σύσκεψη Στελεχών Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ).

Οι υψηλές απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα επιβάλλουν, πολλές φορές, την υπέρβαση των δυνάμεων και την δοκιμασία των αντοχών του προσωπικού. (Πολεμική Αεροπορία)

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η συζήτηση των προβλημάτων που αφορούν στην Ασφάλεια Πτήσεων και Εδάφους, η επίλυση αυτών καθώς και η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών.

Η υλοποίηση της ανωτέρω προσπάθειας, επιτυγχάνεται με το θεσμό της Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΑΠΕ) και τους φορείς της σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης. (Πολεμική Αεροπορία)

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους του ΓΕΑ, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και των Διοικήσεων, επιτελείς των Γραφείων Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους – Γραφείων Ασφάλειας Εδάφους των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στελέχη του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Ετήσια Σύσκεψη Στελεχών ΑΠΕ Πολεμικής Αεροπορίας. (Πολεμική Αεροπορία)
Ετήσια Σύσκεψη Στελεχών ΑΠΕ Πολεμικής Αεροπορίας. (Πολεμική Αεροπορία)
Ετήσια Σύσκεψη Στελεχών ΑΠΕ Πολεμικής Αεροπορίας. (Πολεμική Αεροπορία)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

10 Απαντήσεις

     1. Α, τωρα το πιασα, νομιζα οτι εννουσες καποιο τουρκαλα στο βιντεο σου. Αυτο το καρταλι το αφησα για τον Αχεροντα να σχολιασει. Και δεν εννοω το γερακι – το χερακι εννοω. Αλλα αυτος, ως γνησιος θεματοφυλακας επιασε τους μεγαλους συμβολισμους!
      BTW, Alert- alert! Quiz! Tο Mirage στην εν λογω φωτογραφια δεν ειναι ελληνικο (οπως το κοριτσι).
      Δουκα , απο που ειναι η φωτο?

      1. H φωτογραφία είναι από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το Mirage μου φαίνεται της Γαλλικής ΠΑ.

       Και κάτι σχετικό για το προσωπικό και τα γεράκια της ΠΑ.
       “Τα γεράκια στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Πέλοπας, ο Ερμής, η Αριάδνη, η Λυδία, η Καλυψώ, η Φαίδρα και η Αφροδίτη, είναι οι ιπτάμενοι φύλακες των αεροδρομίων.
       Η Πολεμική Αεροπορία τους έχει εντάξει σε πρόγραμμα απομάκρυνσης του κινδύνου πρόσκρουσης πτηνού σε αεροσκάφη και “υπηρετούν” σε Καλαμάτα, Άραξο, Τανάγρα και Λάρισα, καθώς εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συχνότητα των περιστατικών με προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη.


       Οι εκπαιδευτές τους είναι μόνιμοι υπαξιωματικοί που δηλώνουν επιθυμία να ασχοληθούν με τα γεράκια, τα οποία αρχικά η Πολεμική Αεροπορία προμηθευόταν από εκτροφείο της Αγγλίας. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα εγχώριας προμήθειας από εκτροφείο στη Δράμα. Το καταλληλότερο είδος γερακιού για να αντιμετωπίσει τα πτηνά ενός αεροδρομίου με βάση και τη μέση θερμοκρασία περιβάλλοντός του έχει διαπιστωθεί ότι είναι ο πετρίτης.


       Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια αναπαραγωγής γερακιών, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να απαλλαγεί από το κόστος αγοράς που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για κάθε γεράκι.

Η εκπαίδευση των γερακιών που πραγματοποιείται συγχρόνως με την εκπαίδευση του προσωπικού έχει διάρκεια περίπου 4 μήνες.


       Το Κέντρο Εκπαίδευσης γερακιών που εδρεύει στο ΚΕΦΣΚΥ λειτουργεί ως χώρος φροντίδας νοσούντων γερακιών και γηροκόμησης αναπήρων με την επίβλεψη ειδικών κτηνιάτρων, ενώ οι υπαξιωματικοί συνοδοί γερακιών περνούν από ετήσια αξιολόγηση.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν το 1999 από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας όπου υπάρχει έντονη πτητική δραστηριότητα.
       Τα γεράκια εκτελούν ολιγόλεπτες επαναλαμβανόμενες πτήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας σε σημεία κοντά στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών. 

Κάθε γεράκι εκτελεί καθημερινά 4-5 ολιγόλεπτες πτήσεις γύρω από το γερακάρη και σε ακτίνα τέτοια ώστε να υπάρχει οπτικοακουστική επαφή.
       Η χρησιμοποίησή τους είχε άμεσα αποτελέσματα, καθώς μέσα σε ένα μήνα διαπιστώθηκε σημαντική μείωση συγκέντρωσης πτηνών γύρω από τα αεροδρόμιο. 

Και αυτό γιατί πλέον τα πτηνά της ευρύτερης περιοχής γνωρίζουν ότι η διέλευσή τους από το αεροδρόμιο είναι πολύ επικίνδυνη λόγω των εκπαιδευμένων γερακιών τα οποία και μόνο με την εκτέλεση ελιγμών τους προκαλούν ανησυχία, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από την περιοχή.
       Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ο δείκτης προσκρούσεων πτηνών εντός του αεροδρομίου έχει σχεδόν μηδενιστεί (από 8 συμβάντα το 2000 μόλις ένα το 2010).


       Πάντως, επειδή κανένα μέσο εκφοβισμού από μόνο του δεν αποτελεί “πανάκεια”, η Πολεμική Αεροπορία έχει δημιουργήσει την ομάδα εκφοβισμού πτηνών σε όλα τα αεροδρόμιά της. Τα μέσα που χρησιμοποιεί για την απομάκρυνση των πουλιών είναι:

       – Τα εκπαιδευμένα γεράκια,
       – Οι συσκευές παραγωγής θορύβου (κανονάκια αερίου – Propane canons),


       – Τα κυνηγετικά όπλα (Shooting guns) και


       – Οι συσκευές αναμετάδοσης κραυγών πανικοβλημένων πτηνών (Distress calls: Track-1 γλάρος, Track-2 γεράκι, Track-3 εκπυρσοκρότηση όπλου, Track-4 σειρήνα και Track Λέιζερ).

       http://www.onalert.gr/stories/Ta_pragmatika_gerakia_ths_PA

      2. Ἐπειδή το «καρτάλι»,ἄν και σημαίνει ἀετός,εἶναι για τούς Πόντιους και συνώνυμο του ὄρνεου,εἴπα να το προσπεράσω,ἀφοὺ ὡς γνωστόν τα γούστα δέν ἔχουν προδιαγραφές.
       Ἐπίσης,Μανώλη,μου ἔχει ἐδραιωθεί ἡ πεποίθηση ὅτι εἴτε πρόκειται για καρτάλια,γερακίνες,ἤ πέρδικες,το βλέμμα σου θα σκαλώσει μόνο σε ὅποιαν φοράει ζαρτιέρες.

 1. Ἅραγε πώς αἰσθάνεται ὁ Τούρκος ἀφηγητής,ὅταν ὁ μπερκούτ (βασιλικός ἀετός) σκοτώνει τον μποζκούρτ (γκρίζο λύκο);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.