Ευέλπιδες IIας τάξης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης», στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της διεθνούς δραστηριοποίησης της Σχολής, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από πέντε Ευέλπιδες IIας τάξης συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Cadets Field Training” το οποίο διοργανώθηκε από την Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών (WEST POINT) στο πεδίο ασκήσεων Μπάκνερ (Buckner), το χρονικό διάστημα από 29 Ιουνίου έως 29 Ιουλίου 2018.

Το ανωτέρω πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαίδευση επί αντικειμένων Πεζικού, Τεθωρακισμένων, Διαβιβάσεων, Πυροβολικού και Αεροπορίας Στρατού.

Κύριος σκοπός του παραπάνω προγράμματος είναι η ανάπτυξη στρατιωτικών δεξιοτήτων εκ μέρους των μαθητών και η προετοιμασία τους για την ανάληψη καθηκόντων ομαδάρχη. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά από δραστηριότητες όπως αγώνα σε κατοικημένους τόπους, περιπολίες, έμμεσα πυρά, στίβος μάχης, στίβος τοπογραφίας, φυσικές δοκιμασίες κλπ.

Η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος επιβεβαίωσε τις πολύ καλές σχέσεις και την άριστη συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας η Σχολή θα συνεχίσει να προάγει δράσεις οι οποίες θα βελτιώσουν και εμπλουτίσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»Διεθνής Εκπαιδευτική Δραστηριότητα «Εκπαίδευση Πεδίου Μάχης»

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. ήμαρτον 10 εξαρτήσεις δεν βρέθηκαν; πήγαν με τις Μ71, γελάει ο κόσμος ρεεε. Θέλουμε να δείχνουμε και εικόνα σοβαρού στρατού… Τόσοι Αξιωματικοί εκεί στη ΣΣΕ, ένας δεν τους είπε » καλό θα ταν να τους χορηγούσαμε τουλάχιστον τις εξαρτήσεις που έχουν οι καταδρομείς’

   1. Εύστοχη παρατήρηση ΑΧΕΡΩΝ, εμφανίζει όντως αυτά αφήνοντας εντυπώσεις που διστάζω να ονομάσω/εκφράσω ελεύθερα για να αποφύγω παρεξηγήσεις.

    Ή εξωτερική εμφάνιση όπως και η συμπεριφορά(νοοτροπία) στρατιωτικών με ρόλο προτύπου για αυτούς που διοικούν, είναι όπως θα γνωρίζεις απο προηγούμενες συζητήσεις μας που είχαμε, ένα απο τα αγαπημένα μου (καυτά) θέματα στον ΕΣ αλλά και γενικά στις ΕΕΔ. Εδώ φαίνεται ότι διατηρείται απο μερικούς το «σύνδρομο» του Αμερικανού «ντρίλ σάρτσεντ» σαν (η για) μακιγιάζ των ελλείψεων στην ποιότητα προσωπικότητας/χαρακτήρα(human qualities όπως λένε και οι αμερικάνοι, τους οποίους προσπαθούν να μιμηθούν μερικοί πυροβολημένοι, επιλέγοντας τα λάθος παραδείγματα σαν πρότυπα για μεταφορά/εισαγωγή/διατήρηση στις ΕΕΔ).

   2. Αυτά,δηλαδή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός στρατού,είναι διαχρονικά ζητούμενα,με πολλές διαστάσεις στην νοοτροπία στρατού αλλά και κοινωνίας.
    Δέν είναι θέμα παραγγελίας-παραλαβής,όπως τα τζόκεϋ,που πολύ θα ήθελα να είμαι παρών σε μία παραλαβή παρτίδος τέτοιων «εκκεντρικών» μοντέλων,να κάνω μία παρατήρηση ὡς προς το σχήμα.
    Το 1999,έγινε στην «Πτήση» μία παρουσίαση των νέων τότε υλικών ιματισμού,και ήταν ένα τζόκεϋ που σύμφωνα με τον σχολιασμό του περιοδικού,κάποιοι το έβρισκαν «υπερβολικά στυλάτο».
    Ἡ δική μου σκέψη ήταν «καλά,ἄς φτάσουν τα τζόκεϋ στις μονάδες,και το ξανασυζητάμε τότε πόσο στυλάτα θα είναι».

    1. Στην εποχή που υπηρέτησα εγώ, αν θυμάμαι σωστά, αυτά τα στυλάτα «αμερικάνικα» τζόκεϋ δεν ήταν τα επίσημα που έδινε ο ΕΣ στους οπλίτες.
     Η παλιοί «βετεράνοι» τα αγόραζαν όμως έξω, για να φαντάζουν και να διαφοροποιούνται απο τους «ψαράδες» η τα «γράσα»(υπήρχαν φυσικά και πιο «όμορφοι» χαρακτηρισμοί, τους οποίους είναι περιττό να αναφέρω, εφόσον λίγο πολύ είναι γνωστοί σε όλους μας), όπως χαρακτήριζαν συνήθως τους νεοσύλλεκτους συναδέλφους τους που τους έβλεπαν σαν απαλλαγή απο το «χαμαλίκι» στις σκοπιές και στα αλλά καθημερινά καθήκοντα του στρατιώτη.
     Ενώ αδυνατούσαν (και συνεχίζουν) να δούνε τα χάλια τους, τα στυλάτα/φινετσάτα (η μη) τζόκεϋ τους μαράνανε/μαραίνουν, όπως και τα επίσης παράνομα (για τους εφέδρους) αμερικάνικα χιτώνια/πουκάμισα(που ήταν άλλο ένα σημείο διαφοροποίησης απο τους νέους στο ντύσιμο). Η κορυφή για εμένα ήταν όμως ένας νέος μόνιμος στρατιωτικός(ΠΖ!) με κίτρινο μαντίλι a la John Wayne στο λαιμό.
     Παρατηρώντας τις φωτογραφίες, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που φτιάχνονται με αυτά τα καραγκιοζιλίκια στο ντύσιμο, εγώ τα θεωρώ απλά γελοιότητες και μασκαραλίκια. Ειδικά αυτό με τον γείσο που σκεπάζει σχεδόν όλο το πρόσωπο, είναι κατά την γνώμη μου ο ορισμός της ψευτομαγκιάς(τέτοιο φόρεμα κασκέτου δεν θυμάμαι να είδα ούτε σε αυτούς που φορούσαν οκτάγωνο στις μονάδες που υπηρέτησα, ίσως επειδή φορούσαν το σωστό νούμερο, και όχι μερικά νούμερα μικρότερο ώστε να θυμίζει τα μικρά καπέλα που φοράνε οι κλάουν 🤡 στο τσίρκο για το χαμόγελο των μικρών τους θεατών).

   3. Gunslinger , Καλά τα λες , ο τύπος με το τζόκεϊ μου θύμισε τους εκπαιδευτές στην ΣΧΑΛ ….. Το θέαμα είναι ελαφρός γελοίο , τι ήθελε να δείξει ο Ελλην Ευελπης , στην συνεκπαιδευση με τους Αμερικανούς ?? Πραγματικά αναρωτιέμαι …

    1. @Τασος
     Ίσως να ήθελε να δείξει, ότι μπορεί και ένας σπουδαστής της σχολής Ευελπίδων, να φοράει το τζόκεϋ όπως ένας αμερικανός υψηλόβαθμος αξιοματικός(στην προκειμένη περίπτωση ένας συνταγματάρχης της USAF, σε συνέντευξη τύπου όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία), η όπως ένας Ράτκο Μλάντιτς(στην επόμενη παρακάτω). Αυτό που ξέχασε(η δεν του περίσσεψε), ήταν να βάλει χαρτόνι απο μέσα, ώστε να μην φαίνεται σαν εσώρουχο που μάζεψε στο πλύσιμο, το οποίο φόρεσε για να μην παρουσιαστεί ακάλυπτος στην εκπαίδευση(όχι ότι θα άλλαζε η εικόνα/εντύπωση, εφόσον πήγε για εκπαίδευση και όχι για παρέλαση/πασαρέλα/αυτοπροβολή).

     Οι λεγεωνάριοι που φοράνε το Kepi Blanc σε συγκεκριμένες περιπτώσεις(όχι όμως στην εκπαίδευση στη η μάχη, αν δεν κάνω λάθος), φροντίζουν να το φοράνε (και να είναι) σε αξιοπρεπή κατάσταση, χωρίς να τους «πέφτει» στα ματιά, διαφορετικά θα είχαν νομίζω σοβαρό θέμα.

     []

     []

 2. Εχω μια απορια….στην πρωτη φωτο,το κρανος ειναι “δανεικο”? ‘η “δικο μας”?Γιατι,αν το δωσανε για να κανουν τις βολες…ειμαστε για “γελια”!!!!!Καλυτερα ο Κυριος Κωσταρακος να καθισει να ασχοληθει πρωτα με την εικονα των στρατευσιμων και ας αφησει την αμυντικη βιομηχανια…..για αργοτερα.

 3. Συγχαρητηρια στους Ευέλπιδες. Είναι ο,τι καλυρεκα έχει η Ελλαδα.

  Όπως παρατηρω ολο το πρόβλημα των σχολιαστών έγκειται στο τζόκεϊ και το κρανος αντε ίσως και στο κάμελ μπακ.
  Δεν αναφέρουν όμως τίποτα για την εκπαίδευση σε αντικείμενα του Πεζικού, Τεθωρακισμένων, Διαβιβάσεων, Πυροβολικού και Αεροπορίας Στρατού, δευτεροετων σπουδαστων,
  μαζι με σπουδαστές ενός στρατου που αυτή τη στιγμή έχει πραγματική πολεμικη εμπειρία και ο,τι κάνει στις ασκήσεις του είναι ακριβώς αυτό που έχει αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα.

  Κατά τα άλλα το νειζον πρόβλημα είναι το τζοκει και το κράνος κι οι εξαρτυσεις.

  1. Έχετε δίκαιο.
   Δέν έπρεπε να μας απασχολεί ἡ εμφάνιση των «πρεσβευτών μας στο εξωτερικό».
   Αφού στο εσωτερικό επικρατεί χάλι,ἄς φανεί και στο εξωτερικό.
   Μάλλον,θα πλειοδοτήσω,και θα πώ,ἄς ήμασταν στο εσωτερικό άψογοι,και στο εξωτερικό άς εμφανιζὀμαστε όπως ανωτέρω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.