Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία – 19 Ιουν. 21

Προ ολίγων ημερών, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος εστάθη στην Βουλή, για να υποστηρίξει τροπολογία που επεξέτεινε κατά 12 ακόμη μήνες (φθάνοντας τους 60 αν δεν κάνουμε λάθος) για την απρόσκοπτη χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να τις αποκτήσουν «δια της κανονικής οδού». Αρχικώς, το μέτρο απετέλεσε μέρος ενός προγράμματος διασώσεως της βιομηχανίας που ετέθη σε εφαρμογή περί το 2014. Από ότι φαίνεται, η μόνη εκ των προβλέψεων του προγράμματος που ετέθη σε εφαρμογή ήταν η χορήγησις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος. Διαφορετικά δεν θα ήσαν αναγκαίες αλλεπάλληλες παρατάσσεις αυτών των προνομιακών ρυθμίσεων. Η εταιρεία θα είχε μέχρι τώρα διασωθεί.

Δεν θα αναζητήσουμε εδώ τους υπευθύνους για αυτές τις αβελτηρίες. Θα επισημάνουμε όμως τις επιπτώσεις που έχει για τις Ένοπλες Δυνάμεις η δυσλειτουργία αυτής της στρατηγικής βιομηχανίας. Θα θέσουμε δύο απλά ερωτήματα. Πόσα χρόνια περιμένει ο Ελληνικός Στρατός να παραλάβει πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος για τις μονάδες του Έβρου; Πόσα χρόνια περιμένουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να παραλάβουν σύγχρονα κράνη Kevlar για να αντικαταστήσουν τα απηρχαιωμένα (εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) κράνη που συνεχίζουν να φέρουν οι οπλίτες; Οι απαντήσεις καλύτερα να μην δημοσιοποιηθούν διότι θα ήσαν άκρως εξευτελιστικές για τις διοικήσεις των ΕΑΣ και άκρως επικίνδυνη διαρροή πληροφοριών, τις οποίες επ’ ουδενί θα έπρεπε να μάθουν εχθροί και «φίλοι».

Αντί όμως, η κατάστασις να έχει σημάνει συναγερμό, ώστε επί τέλους να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της αμυντικής βιομηχανίας, βλέπουμε μίαν εγκληματική μακαριότητα. Η Κυβέρνησις δεν δείχνει διατεθειμένη να λάβει μέτρα στηρίξεως, πέρα από την εξασφάλιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητος. Απεναντίας έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να υφαρπάξει την περιουσία των ΕΑΣ στον Υμηττό χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη για την μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής, πέρα από μιαν αόριστη αναφορά για μεταφορά τους στο Λαύριο. Πώς και με ποια χρηματοδότηση παραμένει μυστήριο.

Το χειρότερο είναι ότι είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αποψιλώσεως της βιομηχανίας από το ειδικευμένο προσωπικό της. Εδώ και πολλούς μήνες γινόταν αναφορά στην δυνατότητα του προσωπικού των ΕΑΣ να κάνει χρήση της «κινητικότητος» και να μεταταγεί σε άλλη θέση στο Δημόσιο. Τώρα έχει ανοίξει και η σχετική «πλατφόρμα». Είναι δε εξοργιστικό ότι η διοίκησις ενθαρρύνει κιόλας τους εργαζομένους να φεύγουν…

Προφανώς οι πολιτικώς διορισμένοι διοικούντες τέτοιες βιομηχανίες, δεν αντιλαμβάνονται ότι η κατάρρευσίς τους θα έχει αντίκτυπο και στους ιδίους. Εκτός βεβαίως αν νομίζουν ότι μια αποτυχία στην αποστολή που ανέλαβαν δεν θα έχει επιπτώσεις στο πολιτικό μέλλον στο οποίο προσβλέπουν.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: