Ευθύμιος Πέτρου: Μύθοι περί την Τουρκία

Απο Ευθύμιος Πέτρου, πηγή: Εφημερίδα Εστία – 13 Ιουν. 21

Μας έχει πολλάκις απασχολήσει η επιτηδειότης την οποία επιδεικνύει η Τουρκία στον χειρισμό της εξωτερικής της πολιτικής και μπορεί και να θαυμάζουμε κάποιες επιτυχίες της. Το κακό είναι ότι μένουμε στην επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα διατυπώνοντας αποφθέγματα. Το συνηθέστερο από αυτά είναι ότι η Τουρκία έχει «καλή διπλωματία». Ενίοτε ακούγεται και το ακόμη πιο απίθανο ότι η μία ή η άλλη χώρα είναι «φιλότουρκη».

Ούτε το ένα είναι σωστό ούτε το άλλο. Η ελληνική διπλωματική υπηρεσία διαθέτει πολύ υψηλού επιπέδου προσωπικό. Ποιοτικά πολύ ανώτερο του τουρκικού. Η διαφορά είναι πως η Τουρκία έχει σταθερούς στόχους. Στόχους που διαχρονικώς υπηρετούνται από όλες τις κυβερνήσεις. Μπορεί ο Ερντογάν να διώκει και να φυλακίζει τους κεμαλιστές, η πολιτική του όμως απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο ουδόλως διαφέρει από την δική τους.

Στην Ελλάδα απεναντίας η κάθε κυβέρνησις διαφοροποιεί την πολιτική και τους στόχους της χώρας. Το χειρότερο είναι, ότι πολλές διαφοροποιήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής, καθορίζονται από την Τουρκία. Συνήθως μας δίδει μιαν απατηλή ένδειξη μετριοπαθούς προσεγγίσεως και εμείς σπεύδουμε να θριαμβολογήσουμε ότι «η Τουρκία άλλαξε»! Το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουμε πέσει σε ακριβώς ίδιες παγίδες, ουδέν μας εδίδαξε. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Λες και δεν έχουμε σχέση με το πνεύμα των αρχαίων μας προγόνων, οι οποίοι εδίδασκαν ότι «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού»…

Να σημειώσουμε ότι, η Τουρκία προβαίνει στις οβιδιακές μεταμορφώσεις της, μόνο και μόνο για να κερδίσει κάτι στις σχέσεις ή συναλλαγές τους με τρίτους. Όπου εμείς, αντί να τους εκθέσουμε, «αφελώς» τους «κάνουμε πλάτες» παίζοντας το παιγνίδι τους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα.

Η Τουρκία, μπορεί να μην είναι διπλωματικώς απομονωμένη όπως κάποιοι βαυκαλίζονται, ευρίσκεται όμως σε εξαιρετικώς δυσχερή θέση. Χρειάζεται λοιπόν να δείξει ένα καλό πρόσωπο εν όψει της συναντήσεως του Ερντογάν με τον Τζο Μπάντεν. Από τον τελευταίο οι Έλληνες, έχουν μεγάλες προσδοκίας καθώς για λόγους που εκφεύγουν της κοινής λογικής, τον έχουν χαρακτηρίσει «φιλέλληνα». Στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν φιλέλληνες και μισέλληνες. Όλοι υπηρετούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των χωρών τους. Το αν θα είναι ή όχι φιλικοί προς εμάς, εξαρτάται από το κατά πόσον τα συμφέροντα της χώρας μας και της χώρας τους συμπίπτουν στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Εν όψει λοιπόν της επικειμένης συναντήσεως Μπάιντεν Ερντογάν, θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με μοναδικό κριτήριο τον ρεαλισμό. Ελλάς και Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ, σύμμαχοι εξ ίσου πολύτιμοι. Όπως η Ουάσιγκτων επ’ ουδενί θα εγκατέλειπε την Ελλάδα, έτσι και δεν προτίθεται να αφήσει την Τουρκία να περιέλθει υπό ρωσσική επιρροή. Αυτό ο Ερντογάν το γνωρίζει και είναι ένα «χαρτί» το οποίο θα παίξει κατά την συνάντηση. Επιδεικνύων συμπεριφορά ταυτοχρόνως δουλική και εκβιαστική. Όπως τον καθοδηγεί η ανατολίτικη κουτοπονηριά του.

Θα διατυπώσουμε λοιπόν την εκτίμηση ότι Μπάιντεν και Ερντογάν, δεν πρόκειται να τα «σπάσουν». Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να είναι υποχωρητικός. Στην παρούσα φάση, έχει ανάγκη στηρίξεως από τις ΗΠΑ. Όχι τόσο για να του αποδεσμεύσουν τα μαχητικά F-35, όσο για να τον βοηθήσουν να ανατάξει την χειμαζομένη οικονομία της χώρας του.

Αυτοί που αναρωτιούνται αν η διαφοροποίησις της εικόνας του Ερντογάν θα βρει απήχηση στους Αμερικανούς, ας αναρρωτηθούν πρώτα, για ποιον λόγο, υποπίπτουμε στο ίδιο σφάλμα και εμείς.

Ζούμε δίπλα στους Τούρκους, τους γνωρίζουμε πολλούς αιώνες τώρα και, παρά ταύτα υπάρχουν συμπατριώτες μας ακόμη και κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που πιστεύουν ότι είναι εφικτή μια ομαλή συνύπαρξις μαζί τους, βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση και τις αρχές της καλής γειτονίας. Όταν λοιπόν εμείς οι ίδιοι δεν αποδεχόμεθα την πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινώς, έχουμε την αξίωση να την κατανοήσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι την βλέπουν ευκαιριακώς, διαμορφώνοντας την σχέση τους με την Τουρκία, μέσα από το πρίσμα των κατά περίπτωση συμφερόντων τους;

Υποχρέωσις της Ελλάδος είναι να αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο της Αγκύρας. Είναι η μόνη ενδεδειγμένη πρακτική για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων. Όσο και αν το ελπίζουμε, η Τουρκία, τακτική δεν θα αλλάξει. Μπορεί να αναδιπλώνεται ευκαιριακώς αλλά ακόμη και σε αυτές τις στιγμές, δεν απεμπολεί κανένα από τα αρπακτικά της σχέδια. Δεν πρόκειται να ακούσουμε δήλωση ότι θα σταματήσει να διεκδικεί ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις προτάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο. Δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειες να χειραγωγήσει την μειονότητα της Θράκης. Το μόνο που θα πει είναι πως αποδέχεται το διάλογο. Όπως τον εννοεί όμως αυτή. Εφ’ όλων των ζητημάτων που προβάλλει. Αντί λοιπόν να χαριεντιζόμεθα, ας το ξεκαθαρίσουμε. Διάλογο πάνω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν δεχόμεθα.

Κάποιοι θα πουν ότι η «αδιαλλαξία» δεν θα μας βγει σε καλό. Πλανώνται πλάνην οικτράν. Ένα από τα στοιχεία ισχύος της Τουρκίας είναι το θράσος και η αδιαλλαξία. Ως αποτέλεσμα οι διάφοροι φίλοι και σύμμαχοι προσπαθούν να την κατευνάσουν. Ενώ εμάς μας θεωρούν «δεδομένους». Κάποτε αυτό πρέπει να τελειώσει. Στις διεθνείς σχέσεις μετρά μόνον η ισχύς. Το είπε ο Θουκυδίδης πριν μερικές χιλιάδες χρόνια. Και ακόμη δεν το έχουμε εμπεδώσει.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.