Ευρωπαϊκή αμυντική ένωση επιδιώκει το Βερολίνο μετά το Brexit: «Πολιτικοστρατιωτικό αρχηγείο»

Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ στις Βρυξέλλες. (ΓΕΕΘΑ)
Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ στις Βρυξέλλες. (ΓΕΕΘΑ)

[dropcap size=small]Η[/dropcap]Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, τονίζοντας πως το Λονδίνο «παρέλυε» τις πρωτοβουλίες γι’ αυτό στο παρελθόν, δήλωσε την Τετάρτη η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο για την πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ηγηθούν των συζητήσεων με άλλες χώρες και να αξιολογήσουν τις διαθέσεις τους αναφορικά με κοινά σχέδια και τον μακροπρόθεσμο στόχο προς μια αμυντική ένωση.

«Σας δηλώνω εκ πείρας πως στο παρελθόν η Βρετανία είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ’ αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα» επισήμανε.

Η Βρετανία τασσόταν πάγια εναντίον της εκχώρησης επιπλέον εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού «πολιτικοστρατιωτικού αρχηγείου», από όπου θα σχεδιάζονται ευρωπαϊκές αποστολές, καθώς κι ένα ευρωπαϊκό ιατρικό σώμα στρατού.

«Το περιβάλλον ασφάλειας της Γερμανίας έχει γίνει πιο πολύπλοκο, ασταθές, δυναμικό και έως εκ τούτου όλο και πιο απρόβλεπτο», υπογραμμίζεται στην έκθεση πολιτικής ασφάλειας.

Στη Λευκή Βίβλο υπογραμμίζεται η απειλή που εγείρει η Ρωσία, η οποία όπως αναφέρεται «θέτει ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την ειρηνική τάξη στην Ευρώπη» επιδεικνύοντας τη βούλησή της να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να προωθήσει τα συμφέροντα της και να χαράξει νέα σύνορα στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό έχει εκτενείς επιπτώσεις για την ασφάλεια στην Ευρώπη και συνεπώς για την ασφάλεια της Γερμανίας», υπογραμμίζεται στη Λευκή Βίβλο, τονίζοντας την ανάγκη για «αυξημένη ευελιξία» στην αμυντική πολιτική με την παράλληλη συνεργασία με την Ρωσία σε τομείς κοινών συμφερόντων.

«Χωρίς μια ριζική αλλαγή πολιτικής, η Ρωσία θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της ηπείρου μας στο προβλεπτό μέλλον» προστίθεται.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

   1. Πολλά και διάφορα,εάν ενεργήσουμε έγκαιρα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.Από οικονομίες κλίμακας, αεροναυτικά αποσπάσματα σε νησιά του αιγαίου να ξαλαφρώνουν τα δικά μας μέχρι και κάνα μεταχειρισμένο Leo κ.α.
    Υ.γ: Ξεφορτωνόμαστε και διάφορους κορδελάτους…

   2. @Προβοκάτωρ
    α, εσύ σοβαρολογούσες.
    Δεν το βλέπω φίλε Προβοκάτορα. Απ’όσο γνωρίζω τους Γερμανούς μάλλον θέλουν να διασφαλίσουν ζωτικό χώρο για να πουλάνε τα όπλα τους.

    Αλλά ακόμα κι αν το εννοούνε εμάς μάλλον για την απ’έξω μας έχουν, μα ακόμα κι αν στείλουν μονάδες έτσι και γίνει τίποτα θα παριστάνουν τους ΟΗΕδες.

    Αλλά ακόμα κι αν δεν παραστήσουν τους ΟΗΕδες, έθνος που προσπαθεί μετα μανίας να δώσει την άμυνά του εργολαβία δεν αξίζει να υπάρχει, ας το κάνουμε και επίσημα πολυεθνικό προτεκτοράτο να τελειώνουμε.

  1. Αν πραγματοποιηθεί, πρέπει πάση θυσία να τρέξουμε προς την πόρτα εξόδου. Για να μη θέλουν να μπουν οι Εγγλέζοι (τους προσάπτουν τώρα ότι κωλυσιεργούσαν και δεν προχωρούσε το σχέδιο) κάποιο λάκο (γερμανικό) έχει η φάβα. Τα κράτη της περιοχής που θέλουν να κοντραριστούν με τους Ρώσους, να τον κάνουν τον κοινό στρατό. Εμείς γιατί; Δεν πρόκειται να μας σταθούν σε κόντρα με την Τουρκία, τα συμφέροντά τους είναι με τους γείτονες, όχι μ’ εμάς (βλέπε Ίμια).
   Ο ρόλος του παρατηρητή της όλης διαδικασίας είναι ότι πρέπει για τη χώρα μας κι αν τους αρέσει. Κριμαία δεν πρέπει να ξαναπάμε Προβοκάτορα.

   1. Απαντώ και στους δύο σας.
    Αγαπητοί, πρώτον δείτε τα if που έθεσα.
    Δεύτερον, η Ε.Ε. έπρεπε εδώ και καιρό να αποφασίσει το σχήμα της, δλδ, ή συνομοσπονδία ή ομοσπονδία κρατών (το χαλαρή ή πλήρης παραλείπεται μάλλον ένεκα της ευρωζώνης).
    Τρίτον, εφόσον από καιρό έχει δοθεί η κατεύθυνση προς σύσφιξη σχέσεων και λειτουργιών,φυσικό επακόλουθο αποτελεί και μία κοινή εξωτερική πολιτική με βραχίονα της και το στρατιωτικό σκέλος αναλογιζόμενοι πάντα το τοπικό,περιφερειακό και διεθνές γίγνεσθαι.
    Τουτέστιν,αν δεν βρέξεις κώλο δεν θα φας ψάρι.
    ΑΣφαλώς και δεν αναφέρομαι σε επανάληψη τραγικών λαθών του παρελθόντος όπως η περίπτωση της Κριμαίας αλλά σε έγκαιρη τοποθέτηση στα νέα σχήματα που χτίζονται.
    Είναι σίγουρα προτιμότερο να προηγείσαι παρά να άγεσαι από αλλότρια συμφέροντα που ελάχιστη ταύτιση έχουν με τα δικά σου.
    Διότι, πολύ απλά, με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα συρθούμε κάπου…και πάλι θα μας φταίνε οι άλλοι.

    Y.γ: Μην ξεχνάτε ποτέ, ότι οι αμερικανοί μας έχουν γτπκ από τα μέσα του 50 και οι λοιποί ευρωπαίοι μερικές δεκαετίες αργότερα.Συνεπώς, πρέπει να αποδείξουμε το αντίθετο για δικό μας καλό ειδικά μέχρι να γίνουμε σοβαρό κράτος-έθνος.

   2. Προβοκάτωρ,έτσι κι᾿αλλοιώς για κορόϊδα μας έχουν,όση «προθυμία» και «ζέση» και ἄν δείξουμε.
    Και ξέρεις πότε θα μας πάρουν σοβαρά; (το ξέρεις,ρητορικό το ερώτημα)
    Όταν σε περιπτώσεις τύπου Ιμίων δείξουμε ότι τα κάνουμε λαμπόγυαλο χωρίς αναστολές και ρεβεράντζες.
    Τότε να δείς σεβασμό δυσανάλογο του εκτοπίσματος μας…

 1. Δηλαδη η υπεροπλια του ΝΑΤΟ/ΗΠΑ δεν αρκει να καθησυχασει την Ρωσια; Η μηπως νομιζουν οτι θα εχουν ανεξαρτητη πολιτικη μετα απο πληρη στρατιωτικη ενωση των κρατων της “ενωμενης ευρωπης” κατω απο την Γερμανια ενος 4ου Ραιχ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.