Ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες για ειδικές επιχειρήσεις

2014_zero-mmx_studio_lp-wbg_1680x1200_press
Η Zero MMX χρησιμοποιεί το ηλεκτροκίνητο σύστημα κίνησης Z-Force με οδοντωτούς τροχούς άμεσης κίνησης και αερόψυκτο κινητήρα. Χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων, λάδια κινητήρα ή βενζίνη, η Zero MMX μεταφέρεται και συντηρείται εύκολα. Επιπρόσθετη ενίσχυση αντοχής της μοτοσυκλέτας παρέχεται από πακέτα ενίσχυσης άμεσης τοποθέτησης. (Zero Motorcycles)

Οι μοτοσυκλέτες υπηρετούν στις στρατιωτικές δυνάμεις για περισσότερο από έναν αιώνα, παρέχοντας γρήγορη, ευέλικτη και αποτελεσματική μετακίνηση στους ανιχνευτές, στρατιώτες, περιπόλους ασφαλείας και φύλαξης, αγγελιοφόρους και τεχνικούς. Με την εμφάνιση των παντός εδάφους οχήματων (ATV) στο Στράτο, η σημασία των μοτοσυκλετών ως εκτός δρόμου όχημα έχει μειωθεί. Με την μετάβαση του Στράτου στο καύσιμο πετρελαίου, η συγκεκριμένη τάση έχει αυξηθεί, καθώς το πετρέλαιο δεν έχει γίνει αποδεκτό από τη βιομηχανία και κοινότητα των μοτοσυκλετών.

Η είσοδος των 100% ηλεκτρικών και υβριδικών μοτοσυκλετών προσφέρει το πλεονέκτημα επαναφοράς των μοτοσυκλετών πίσω στο στρατιωτικό ενδιαφέρον, ειδικά με τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (SOF), όπου η ταχύτητα και η “λαθραία¨κίνηση τους είναι υψίστης αξίας.

Ζεύγος πεζοναυτών ελεύθερων σκοπευτών του 575 Τάγματος Πεζοναυτών (ΤΠΝ) με μοτοσυκλέτα Υamaha ΤΤ-600R. (ΓΕΣ)

Οι μοτοσυκλέτες λόγω του χαμηλού κόστους, την υψηλή κινητικότητα και αποτελεσματικότητα τους, έγιναν ένα δημοφιλές εργαλείο, κατά τη διάρκεια του Πρώτου (A’ΠΠ) και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ΠΠ).
Χρησιμοποιούμενες από αντάρτες, οι μοτοσυκλέτες έδωσαν το πλεονέκτημα στους αντάρτες να παρακάμψουν την στρατιωτική αλυσίδα “αισθητήρας – μέσων εκπομπής πυρών” (επίσης γνωστή και ως OODA loop)

Οι μοτοσυκλέτες χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του Πρώτου και Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου, του Β’ΠΠ, εκατοντάδες χιλιάδες μοτοσυκλέτες παράχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα θέατρα, κυρίως σε αποστολές συνδέσμων, επικοινωνιών και μεταφορών. Μετά τον B’ΠΠ η δημοφιλία των στρατιωτικών μοτοσυκλετών ελαττώθηκε. Οι γιγάντιες πολεμικές παραγγελίες δεν ξανά έγιναν. Το 1981 ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επέλεξε ένα νέο τύπο μοτοσυκλέτας, για κίνηση εκτός δρόμου, αγόρασε 2500 δείγματα από την Hayes, η πλειονότητα τους ήταν Kawasaki KLR650 τις οποίες η Hayes τροποποίησε προς στρατιωτική χρήση.

Μέλος της 15η Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) περιμένει τη σειρά του για να επιβιβαστεί με την μοτοσυκλέτα του σε ελικόπτερο για το Κουβέιτ.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές μοτοσυκλετών θεωρούν τους βενζινοκινητήρες ως την μοναδική λύση κίνησης. Αυτό αποτελεί μία πραγματική πρόκληση στην στρατιωτική οικονομία η όποια έχει σαφή προσανατολισμό προς την πετρελαιοκίνηση. Για να αξιοποιήσει την μετάβαση του στρατού στο πετρέλαιο, η Hayes ανέπτυξε επίσης μια μοτοσυκλέτα γνωστή και ως 1030 Hayes, η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιούσε το Kawasaki KLR650, που είχε μετατραπεί να δεχθεί την ενισχυμένη έκδοση της Haeys, KLR650, γνωστή και ως Hayes 1030. Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες μπορούν να κινηθούν με εφτά διαφορετικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων, πετρελαίου, βιοντίζελ, jp8, αεροπορική κηροζίνη, και άλλους τύπους στρατιωτικών καυσίμων. Τα τελευταία 10 χρόνια το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδότησε την εξέλιξη της Hayes 1030, έχει αγοράσει μόνο 211 μοτοσυκλέτες.

Οι μοτοσυκλέτες είναι ο μόνος τύπος οχήματος που μπορεί να μεταφερθεί από επιθετικά ελικόπτερα, και όταν μεταφέρεται από V-22, Chinook ή και CH-53, μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια κατευθείαν από την ράμπα του ελικοπτέρου. Παρόλο που οι εκτός δρόμου μοτοσυκλέτες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, οι στρατιωτικές μοτοσυκλέτες είναι ακόμη πιο ενισχυμένες, κάποιες από αυτές ρίχνονται από ελικόπτερα, από μεγάλο ύψος, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων. Για τον μέσο στρατιωτικό χρήστη, μια πετρελαιοκίνητη μοτοσυκλέτα θα ήταν επαρκής για την κίνηση, οικονομία καυσίμου, βάρος και αυτονομία, αλλά όταν προκειται για ειδικές επιχειρήσεις, οι θορυβώδεις μοτοσυκλέτες μειονεκτούν σημαντικά.

Ανιχνευτές της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) των ΗΠΑ στο κατάστρωμα ενός LHD στη Μεσόγειο φορτώνουν δύο μοτοσυκλέτες KLR-250D8 σε ενα ελικόπτερο CH-46.

Ένα ακόμη μοντέλο που βελτιώθηκε για να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες στρατιωτικές ανάγκες σε μοτοσυκλέτες χώματος, είναι η στρατιωτική έκδοση της ChristiniAWD, η οποία βασίζεται στα μοντέλα της εταιρείας AWD 450 E ή DS. Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες μπορούν να προσαρμοστούν για χρήση εκτός δρόμου ή σε αυτοκινητόδρομο. Σύμφωνα με την Christini, αυτές οι ειδικές εκδόσεις μοτοσυκλετών χρησιμοποιούνται σε αποστολές εκτός των ΗΠΑ από ομάδες των Seals και των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως επίσης και από άλλους κλάδους του στρατού των ΗΠΑ. Διαθέτει ένα υδρόψυκτο, τετράχρονο, κινητήρα 450 κ.εκ. και σύστημα κίνησης στους δύο τροχούς το οποίο παρέχει επιπρόσθετη πρόσφυση, χειρισμό και σταθερότητα.

Η Christini προσφέρει επίσης προσαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση ως μέρος της συνεργασίας της με το Κέντρο Εκπαίδευσης Τακτικής Κίνησης με έδρα το Fayetteville, στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο ιδρυτής του, James King, λειτουργεί ένα εκπαιδευτικό συγκρότημα για τη βελτίωση και καθοδήγηση των χειριστών που θα χρησιμοποιούν ελαφριές πλατφόρμες με σκοπό να εισχωρήσουν βαθιά στην εχθρική επικράτεια. Προσωπικό από την SOCOM, Στρατό, Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, Πεζοναύτες και Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη εκπαίδευση.[youtube=http://youtu.be/Y8sJMMBAqUU]

Οι ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες υπόσχονται μία μοναδική και “αόρατη” λύση (δείτε και ακούστε το βίντεο), ενσωματώνοντας ηλεκτρική προώθηση και συσσωρευτές μεγάλης ισχύος που εξελίχθηκαν για υβριδικά και 100% ηλεκτρικά κινούμενα εμπορικά οχήματα, οι ηλεκτρικά κινούμενες μοτοσυκλέτες υπόσχονται νέες δυνατότητες στις ειδικές επιχειρήσεις.

Το 2013 η Zero Motorcycles παρουσίασε ένα ξεχωριστό στρατιωτικό μοντέλο της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Zero FX με την ονομασία “Zero MMX”, σχεδιάστηκε ειδικά για ειδικές επιχειρήσεις. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ έχει παραγγείλει μερικές από αυτές τις μοτοσυκλέτες για αξιολόγηση. Το κυριότερο πλεονέκτημα είναι η αθόρυβη κίνηση της – διαθέτει ένα ηλεκτροκίνητο κινητήρα που τροφοδοτείται από υψηλής χωρητικότητας επαναφορτιζόμενους συσσωρευτές lithium-ion, παρέχοντας επαρκή ισχύ για την πραγματοποίηση σχετικής αποστολής.

Η Zero MMX είναι μια ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα ειδικά σχεδιασμένη για στρατιωτικές αποστολές.

Η αθόρυβη λειτουργία είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας και η Zero είναι πραγματικά αθόρυβη όταν είναι ακίνητη. Όταν κινείται μόλις που ακούγεται, και εκπέμπει μικρό θερμικό ίχνος ώστε να κρατήσει τους χειριστές εκτός εχθρικής παρατήρησης. H MMX παρουσιάστηκε το προηγούμενο έτος και το 2014 δέχθηκε κάποιες μικρές τροποποιήσεις, αλλαγές και βελτιώσεις.

Με την “στρατιωτικοποίηση” της μοτοσυκλέτας Zero έχουν σφραγιστεί όλα τα ευαίσθητα συστήματα, και επιτρέπουν στην MMX να κινηθεί σε υγρές ή βροχερές συνθήκες με επίπεδα νερού πάνω από ένα μέτρο βάθος. Η μοτοσυκλέτα διαθέτει έτοιμη καλωδίωση για να δεχθεί φώτα υπερύθρων στο εμπρός και πίσω μέρος της. Το στρατιωτικό μοντέλο είναι εξοπλισμένο με προστασία υπερφόρτισης και διατηρεί εφεδρική ισχύ η οποία επιτρέπει στον χειριστή να χρησιμοποιήσει την μέγιστη ισχύ σε ακραίες καταστάσεις όπου απειλείται η ζωή του.

Τι θα συμβεί αν η αποστολή σου διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες; Δεν μπορείς να γεμίσεις με βενζίνη μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα στο πλησιέστερο βενζινάδικο. Εδώ είναι όπου εμπλέκεται η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας “Defense Advanced Research Projects Agency” (DARPA). Τον Φεβρουαρίου του 2014 η υπηρεσία επιβράβευσε μια σύμβαση αξίας 100000 δολαρίων για την προμελέτη μίας υβριδικής-ηλεκτρικής “αόρατης” μοτοσυκλέτας για τον Στρατό των ΗΠΑ. Η ιδέα αφορούσε τον συνδυασμό της “αορατότητας” και ταχύτητας του πλήρως ηλεκτρικού κινητήρα με την ενεργειακή απόδοση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, με αποτέλεσμα τις επεκταμένες αποστολές και την μεγαλύτερη ευελιξία στη χρησιμοποίηση του στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Η μελέτη υλοποίησης είναι υπό τη διαχείριση της Logos Technologies, ενός ανάδοχου “Έρευνας και Ανάπτυξης” (R&D) ο οποίος εργάζεται στενά με την DARPA και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, και αξιοποιεί την πλατφόρμα μοτοσυκλέτας RedShift MX που είναι εξοπλισμένη με τον υβριδικό κινητήρα τον οποίο παρέχει η BRD.
“Με την αυξανόμενη ανάγκη χρησιμοποίησης μικρών μονάδων μακρυά από τις γραμμές διοικητικής υποστήριξης, ο στρατός μπορεί να βασίζεται διαρκώς στις προσαρμόσιμες, αποδοτικές τεχνολογίες όπως η συγκεκριμένη ηλεκτρική-υβριδική μοτοσυκλέτα” επεσήμανε στο Defense-update ο διευθυντής προηγμένων προγραμμάτων της Logos Technologies, Wade Pulliam. “Το αθόρυβο, τραχύ, με δυνατότητα κίνησης και στους δύο τροχούς με αυξημένη αυτονομία, δίκυκλο όχημα μπορεί να υποστηρίξει με επιτυχία τις επιχειρήσεις των ειδικών και εκστρατευτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ακραία εδάφη και επιχειρησιακές καταστάσεις” πρόσθεσε ο Pulliman.

O υβριδικός κινητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τους στρατιώτες εκτός από την κίνηση, την ταχύτητα και την “αόρατη” μετακίνηση τους. Επίσης, παρέχει μια ολοκληρωμένη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προμηθεύει στις ομάδες ηλεκτρική ενεργεία για την επαναφόρτιση συσσωρευτών, τη λειτουργία συσκευών, όπως οι δορυφορικές συνδέσεις και δίκτυα.

Η μοτοσυκλέτα Ghostrider είναι μια μοτοσυκλέτα ρομποτ η οποία μπορεί να ταξιδέψει μόνη της, χωρίς ανθρωπινή παρεμβαση.

Για τη βάση της πλατφόρμας, το πρότζεκτ βασίζεται στην υπάρχουσα αγωνιστική μοτοσυκλέτα, την RedShift MX, μία 110 κιλών περίπου ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα η οποία θα διαθέτει ένα μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης ο οποίος θα παράγει την ισχύ που απαιτείται για να κινηθεί ο κύριος κινητήρας και να επαναφορτιστεί ο συσσωρευτής. Η μελέτη προκειται να παρέχει δεδομένα για ανάλυση σύμφωνα με την θεωρία αντισταθμίσματος (tradeoff) με την οποία θα καθοριστεί το μέγεθος του κινητήρα και της δεξαμενής καυσίμων.

Παρόμοια με την Zero, η RedShift MX διαθέτει δύο ώρες αυτονομία. Το υβριδικό σύστημα θα επεκτείνει τη διάρκεια της αποστολής της ακόμη περισσότερο. Ενώ το σύστημα θα βελτιστοποιεί τις “stealth” δυνατότητες της, παρά την επιχειρησιακή αντοχή της, ο επιπρόσθετος υβριδικός κινητήρας αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την επιχειρησιακή αντοχή της μοτοσυκλέτας.

Στο παρελθόν η DARPA είχε ερευνήσει την χρήση μη επανδρωμένων μοτοσυκλετών, ένα από τα πρώτα σχέδια της, η αγωνιστική μοτοσυκλέτα Yamaha 90 κ.εκ. με την ονομασία Ghostrider μετατράπηκε σε μοτοσυκλέτα ρομπότ που ταξίδευε μόνη της. Η Ghostrider συμμετείχε στο Challenge 2004 και 2005 της DARPA άλλα το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προχώρησε περισσότερο, καθώς οι επόμενες εξελίξεις επικεντρώθηκαν στην κίνηση μη επανδρωμένων παντός εδάφους οχημάτων ATV και πλατφόρμες με πόδια. Η Ghostrider επιδεικνύεται στο Εθνικό Μουσείο Αμερικάνικής Ιστορίας Smithsonian.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

        1. Η οποία …μάχιμη βεσπα , μια και το πιασαμε, ηταν οχι απλα αερομεταφερομενη , αλλα και επεφτε σε αεραποβαση με αλεξιπτωτο (να τ’ακουνε καποιοι εδω, ονοματα δε λεμε), οπως και το διμελες της πληρωμα . Ειδε πολεμικη δραση στην Ινδοκινα.
          Αντικαταστησε σε γαλλικη υπηρεσια αυτο το κατασκευασμα: http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=160449

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.