Ημερίδα επιμόρφωσης στελεχών της ΕΦ με θέμα «Διοίκηση και Ηγεσία»

Η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των στελεχών της διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ημερίδα με θέμα «Διοίκηση και Ηγεσία» στο κλειστό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Επίκουρος καθηγητής και Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο κ. Amos Harel, δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας επί στρατιωτικών θεμάτων που σχετίζονται με το Ισραήλ, ο έφεδρος Ταξίαρχος Abraham Efrati και ο Συνταγματάρχης John Jacob Neal, από το Κέντρο Σπουδών Ασφαλείας George C. Marshall, στο Garmisch της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν, μέσα από ιστορικά παραδείγματα, οι στρατιωτικές προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η στρατιωτική ηγεσία κατά τη διάρκεια ενός ασύμμετρου πολέμου καθώς και τις δυσκολίες που προκαλούνται στην ενάσκηση της διοίκησης στο πλαίσιο του ασύμμετρου πολέμου, ενώ παρουσιάστηκαν και προτεινόμενοι τρόποι προετοιμασίας για την αντιμετώπιση και επιβιωσιμότητα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, στο οποίο υπεισέρχονται παράγοντες όπως η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας, η ηγεσία του ΓΕΕΦ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι Διοικητές Διοικήσεων και Σχηματισμών, ξένοι Ακόλουθοι Άμυνας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης αφού προέβηκε σε μία αναδρομή τις διεθνούς βιβλιογραφίας αναφορικά με τις διάφορες προσεγγίσεις περί των ειδοποιών στοιχείων που χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με εξέχουσες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα, τον Ηγέτη ανέφερε στα θεμελιώδη ερωτήματα που θα πρέπει να απασχολούν κάθε ένα Διοικητή, ο οποίος φιλοδοξεί να αφήσει το θετικό στίγμα του στον οργανισμό που θα ηγηθεί.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι οι ΕΔ οφείλουν να παράγουν ηγήτορες ικανούς να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο ψηφιακό μεταβαλλόμενο περιβάλλον και να διαχειριστούν την πληθώρα των εισερχομένων πληροφοριών οδηγώντας του υφισταμένους τους στην επίτευξη των στόχων και τελικά της αποστολής τους.

Εστίασε στο γεγονός ότι παρά την επίδραση που μπορούν να επιφέρουν οι νέες στρατιωτικές τεχνολογίες στην ισορροπία δυνάμεων, ο παράγοντας της ψυχολογίας και της διαχείρισης των συναισθημάτων των διοικουμένων, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα των σύγχρονων ηγητόρων.

Κλείνοντας και ευχόμενος εν’ όψη της επικείμενης εορταστικής περιόδου, ευχαρίστησε τους εισηγητές για την προθυμία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί με τους λοιπούς παρευρισκόμενους και συνεχάρη το προσωπικό και τους συντελεστές που συνέβαλαν καθοιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση της ημερίδας.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες αναπόφευκτα υπεισέρχονται στον τομέα της Διοίκησης και της Ηγεσίας, όλοι όσοι έχουν την ευθύνη αλλά και το προνόμιο να προΐστανται ενός μικρού ή μεγάλου αριθμού ατόμων οφείλουν να εστιάζουν πρωτίστως στον πυρήνα του που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Συνεχίζοντας όρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός Ηγέτη – Διοικητή την ενασχόληση και αφιέρωση χρόνου προς το προσωπικό το οποίο τελεί υπό την καθοδήγησή του, προκειμένου να το γνωρίσει καλύτερα και να αφουγκραστεί τις ιδιαιτερότητές του και μέσω αυτού να επιτύχει την αποτελεσματική χρησιμοποίησή του προς όφελος του συνόλου που ηγείται.

Υπογράμμισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και έκτοτε συντηρείται και επεκτείνεται με σταθερούς ρυθμούς, προτείνοντας την καθιέρωση σε ετήσια βάση της πραγματοποίησης ενημερωτικών ημερίδων με κεντρικό θέμα την Διοίκηση και την Ηγεσία.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τόσο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη φιλοξενία, όσο και τους ομιλητές για τις εισηγήσεις τους.

Μετά το πέρας της ημερίδας ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες στους εισηγητές και στον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Βιβλιάριο Κατευθύνσεις Ανάπτυξης Ηγετών

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.