“Ηνίοχος 2016” με 112 εξόδους

“Τα έδωσαν όλα” Έλληνες, Ισραηλινοί και Αμερικανοί ιπτάμενοι, στη μεγαλύτερη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση. (ΓΕΑ)

Λ. Σ. Μπλαβέρης [email protected]
Ολοκληρώθηκε προχθές ο “Ηνίοχος 2016”, η μεγαλύτερη πολυεθνική, διακλαδική αεροπορική άσκηση, με τη συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ (USAFE).

Με 112 “εξόδους” μαχητικών αεροσκαφών όλων των τύπων και τη συνεργασία τριών εκ των ισχυρότερων και ικανότερων πολεμικών αεροπορικών παγκοσμίως, η άσκηση πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και την 177 Πτέρυγα Μάχης, στην ιστορική βάση της Ανδραβίδας και πεδίο δράσης ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο – ηπειρωτικό και νησιώτικό.

https://vimeo.com/162969899

Για 14 ημέρες το προσωπικό, ιπτάμενοι και έδαφος, ασκήθηκε με την ίδια ένταση, όπως φανερώνεται και από τον μέσο όρο των ημερήσιων “εξόδων” (ο οποίος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, το αντίθετο μάλιστα), που πραγματοποιήθηκαν σε κανονικούς “πολεμικούς” -θα μπορούσε να πει κανείς- ρυθμούς και καταπονήσεις, τόσο προσωπικού, πιλότων και τεχνικών όλων των ειδικοτήτων όσο και πτητικών μέσων. Σημειώνεται ότι στην άσκηση ήδη από πέρσι είχαν αποδοθεί εύσημα, ενώ οι προοπτικές για βελτίωση της στον μέλλον είναι ακόμα περισσότερες. Μάλιστα, όπως τόνισε και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των “Παραπολιτικών”, “η προοπτική της για το 2017 είναι να διεθνοποιηθεί ακόμα περισσότερο, με τη συμμετοχή και άλλης χώρας -η άλλων χωρών-, όπως είναι η Γαλλία, που φέτος έστειλε έναν παρατηρητή και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει με αεροσκάφη και προσωπικό, λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων από μέρους της σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί το ΚΕΑΤ και η Ανδραβίδα σε ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό κέντρο για όλες τις ευρωπαϊκές, και όχι μόνο, πολεμικές αεροπορίες.”

Αμερικάνικο αεροσκάφος F-15. (anaxaitisi.gr)

Συνεργασίες

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, επισήμανε αυτό τον διεθνή χαρακτήρα της ασκήσεως, ενταγμένο στο ευρύτερο πλαίσιο διμερών η τριμερών συνεργασιών στην περιοχή μας, που εδράζεται στις καλές σχέσεις Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, και για την προσθήκη σε αυτή και άλλων φίλων, μετριοπαθών αραβικών χωρών, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, ή φίλων και συμμάχων κρατών της Βαλκανικής, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η βάση της ασφάλειας είναι η συμμαχία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, στην οποία μπορούν να προστεθούν και άλλοι.

Ο ΥΕΘΑ, παρουσία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση και Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, καθώς και εκπροσώπων από τις συμμετάσχουσες χώρες, ΗΠΑ και Ισραήλ, και τους συμμετέχοντες Κλάδους, αναφέρθηκε επίσης στην ύψιστη στρατηγική σημασία που έχει η αεροναυτική βάση της Σούδας για τη Δύση, καθώς και στο ότι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας την παρούσα χρονική συγκυρία είναι ο ISIS.

Επισήμανε, ακόμα, την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς των αρμοδίων ώστε η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας να μετατραπεί σε ένα διεθνές αεροπορικό εκπαιδευτικό κέντρο, το οποίο θα προσελκύσει πολεμικές αεροπορίες από διάφορες φίλες χώρες για να μετασταθμε;yσουν εκεί και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, είτε κατ’ ιδίαν, είτε σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, είτε και σε συνεργασία των προαναφερθεισών με τρίτες φίλες χώρες.

Όπως είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Χρ. Βαΐτσης, “επιδίωξη της Π.Α. είναι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάθε είδους ευκαιρία για εκπαίδευση που παρέχεται στο προσωπικό της, ιδίως όταν μία τέτοια άσκηση, όπως η “Ηνίοχος 2016”, η οποία έως πέρσι ήταν εθνική, διακλαδική, έγινε πολυεθνική και μάλιστα με τη συμμετοχή πολεμικών αεροποριών τόσο υψηλού επιπέδου, όπως η ισραηλινή ή η Αμερικάνικη Αεροπορική Δύναμη της Ευρώπης”. Η άσκηση “Ηνίοχος 2016” πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη διεύθυνση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, μέσω του ΚΕΑΤ, και με τη “φιλοσοφία” του “One base concept”, δηλαδή του να επιχειρούν όλες οι συμμετέχουσες δυνάμεις από μια και μόνο αεροπορική βάση, την Ανδραβίδα. Βεβαίως, φέτος οι Αμερικάνοι και οι ‘Ελληνες, οι οποίοι συμμετέχουν και με δυνάμεις τακτικών εκλεκτών μάχης, που καταδεικνύουν “εχθρικούς” στόχους με καταδείκτες λέιζερ στα φίλια “πακέτα” αεροσκαφών, επιχειρούν και από την 112 Π.Μ. Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου στάθμευαν τρία σύγχρονα μεταφορικά αεροσκάφη C-130J Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικάνων, καθώς και από την 110 Π.Μ. στη Λάρισα για τον ίδιο λόγο.

Συμμετοχές

Απο ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη όλων των πολεμικών Μοιρών και των Μοιρών Κατευθυνόμενων Βλημάτων του ΑΤΑ, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της ΔΑΥ και οι κομάντος-διασώστες μάχης της 31ης ΜΕΕΔ, ενώ από αμερικάνικης 12 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-15E “Strike Eagle” της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών, τα τρία C-130J, που προαναφέρθηκαν, καθώς και οι τακτικοί εκλεκτές μάχης JTAC. Τέλος, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν με 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 διαφόρων εκδόσεων, των Μοιρών που εδρεύουν στη μεγάλη αεροπορική βάση Ramat, καθώς και με ένα αεροσκάφος Gulfstream V, ειδικών διασκευασμένο για αποστολές ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων ELINT με κωδική ονομασία “GA-550AEW”.

Όταν τα κράνη γίνονται αντικείμενα τέχνης

Ένα από τα ενδιαφέροντα “έξω-στρατιωτικά” στοιχεία της μεγάλης πολυεθνικής, διακλαδικής ασκήσεως “Ηνίοχος 2016” ήταν η μαζική εμφάνιση της λεγόμενης “αεροπορικής τέχνης”, όπως παρουσιάζεται στα… κράνη των πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών. Για τους… αμύητους στο σπορ, να σημειώσουμε ότι συνηθίζεται οι πιλότοι, όχι μόνο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και διεθνώς, να βάφουν το κράνος τους με ειδικά χρώματα και σχέδια, που χρησιμοποιούν κυρίως οι μοντελιστές, είτε με το έμβλημα της Μοίρας στην οποία ανήκουν είτε με το χαρακτηριστικό κωδικό κλήσεων αυτών, αλλά και με όποιο άλλο σύμβολο πιστεύουν ότι τους εκφράζει καλύτερα. Επίσης, συνηθίζεται να χρησιμοποιείται παρόμοια τεχνική για το δερμάτινο κάλυμμα του visor του κάθε κράνους. Στον χώρο, λοιπόν, όπου οι Έλληνες πιλότοι φορούσαν τα σωστικά τους, δηλαδή την ειδική anti-g φόρμα, το σωσίβιο γιλέκο και το γιλέκο επιβιώσεως (survival vest), καθώς επίσης τα κράνη τους, τα οποία για τον καθένα τους είναι απολύτως προσωπικά, είχαμε την ευκαιρία να απαθανατίσουμε μερικά από αυτά τα καθαρώς αεροπορικής τέχνης αντικείμενα.

Όπως τα κράνη των πιλότων της 341 Μοίρας “Οι Άσοι”, πού εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, έχοντας ως έμβλημα της τους τέσσερις άσους της τράπουλας, περασμένους στο κέντρο από ένα βέλος.
Επίσης, εκεί ήταν και οι πιλότοι της 347 Μοίρας “Περσεύς”, που εδρεύει στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, έχοντας ως έμβλημα της μια ιπτάμενη σπάθη του Δαμοκλέους, που στοχεύει προς τη Γη, κάτι που δείχνει τη βασική αποστολή της, που είναι η προσβολή επίγειων στόχων.
Εκεί και οι πιλότοι της ιστορικής 336 Μοίρας “Όλυμπος”, που εδρεύει στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο, και έχει ως έμβλημα της το βουνό των θεών, τον χιονισμένο Όλυμπο, με έναν αετό να εφορμά επ’αυτου.

Το patch που φορούσε το προσωπικό της 492ης Μοίρας Μαχητικών.

Τα κράνη των πιλότων της παλαιότερης Μοίρας της Π.Α., της 335, είναι ασφαλώς τα πιο εντυπωσιακά. Ο κωδικών κλήσεως της Μοίρας είναι “Τίγρης” και τα κράνη είναι βαμμένα στα χρώματα της τίγρεως! Και η 335 Μοίρα, όπως και η αδελφή 336 Μοίρα, όπως και η αδελφή 336 Μοίρα, εδρεύει στην 116 Π.Μ. Στον Άραξο.
Η 332 Μοίρα Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ) “Γεράκι” εδρεύει στην 114 Π.Μ., στην Τανάγρα, και επιχειρεί με τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5. Έμβλημα της είναι ένα γεράκι (όπως και ο κωδικό κλήσεως της άλλωστε), το οποίο είναι στραμμένο προς Ανατολάς, ενώ με τις πτέρυγες του καλύπτει όλο το Αιγαίο. Σαφές μήνυμα, που δεν επιδέχεται καμία… αμφισβήτηση. Ακριβώς δίπλα ήταν τα κράνη των πιλότων της αδελφής Μοίρας 331 ΜΠΚ “Θησεύς”, που επίσης εδρεύει στην 114 Π.Μ., στην Τανάγρα, και επιχειρεί και αυτή με την παλαιότερη έκδοση των Mirage 2000.

Εμβλήματα για φόρμες – μαχητικά

Άξια αναφοράς είναι η δημιουργία δυο ειδικών, επετειακών patches, εμβλημάτων που φορούν οι πιλότοι στη φόρμα πτήσεως τους. Το ένα αφορούσε το τριεθνή αεροπορικό χαρακτήρα της συνεκπαιδεύσεως Ελλήνων, Αμερικανών και Ισραηλινών αεροπόρων. Το δεύτερο το δημιούργησαν οι Αμερικανοί και το φορούσε το προσωπικό της 492ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει στη δύναμη της 48ης Πτέρυγας Μαχητικών των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης, που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη F-15E “Strike Eagle”. Ακριβώς αυτός ο εφορμών αετός είναι και το κυρίαρχο σημείο της όλες συνθέσεως.

Ελληνικό μαχητικό F-4 στην Ανδραβίδα. (anaxaitisi.gr)

Τέλος, μερικά από τα μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση είχαν ειδικές ζωγραφιές στα κάθετα σταθερά τους. Ασφαλώς στην κατηγορία αυτή πιο εντυπωσιακά ήταν ένα ελληνικό και ένα ισραηλινό αεροσκάφος. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς ήταν ενα εκσυγχρονισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-4E Phantom II “Peace Ikarus-2000” της 339 Μοίρας Παντός Καιρού, “παράσημο” που έχει διατηρήσεις από τον εορτασμό της επετείου των 40 ετών από την συγκρότηση της (1974-2014). Από ισραηλινής πλευράς εντυπωσίασε το αεροσκάφος F-16C από την αεροπορική βάση Ramat, με το τεραστίων διαστάσεων σκοπευτικό, στο κέντρο του οποίου δέσποζε ένα εχθρικό αεροσκάφος.

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”, 16 Απριλίου 2016, σελ. 44 και 45.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.