Ηνωμένο Βασίλειο: Ακρίβεια αντί καταστολής

Ο βρετανικός στρατός, εν αναμονή επιβεβαίωσης από το αρχηγείο στρατού στα τέλη του έτους, κατάργησε το ελαφρύ πολυβόλο (“LMG”) των 5,56Χ45 χιλιοστών από το πεδίο του πεζικού όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός του βρετανικού στρατού.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες του συνεδρίου «Τεχνολογίες Μελλοντικού Στρατιώτη» στο Λονδίνο την 13η Μαρτίου, ο αντισυνταγματάρχης Νίκ Σέρλι, διοικητής της μονάδας δοκιμών και εξέλιξης πεζικού του βρετανικού στρατού (ITDU) εξήγησε πως αντικαταστάθηκε το “LMG” απο το τυφέκιο εφόδου “L85A2” ή “A3”, επίσης στο διαμέτρημα του 5,56Χ45 χιλ. Η είδηση προέκυψε κατόπιν της εξέτασης των πολλαπλών μεθόδων καταστολής στόχων κατά την ανταλλαγή πυρών στα τελευταία δύο χρόνια.

Η ιδέα να καταργηθεί το “LMG” γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το φόρουμ “Soldier Equipment and Technology Advancement” (SETAF) στο Λονδίνο την 14η Μαρτίου 2016, με πηγές να περιγράφουν τον προβληματισμό της «ακρίβειας έναντι της καταστολής».

Το “LMG”, που κατασκευάζεται από την “FN Herstal” με την ονομασία “MINIMI”, ήταν στην υπηρεσία του βρετανικού στρατού στο επίπεδο τμήματος ως ένα όπλο πυρών υποστήριξης. Ωστόσο, ο αντισυνταγματάρχης Σέρλι εξήγησε πως ο στρατός έλαβε την απόφαση να καταργήσει το “LMG” από το οπλοστάσιο του με «βαριά καρδιά».

«Θέλουμε να μειώσουμε το φορτίο και υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για την παροχή πυρών καταστολής με ακρίβεια», εξήγησε καθώς αναφέρθηκε στο μέγιστο δραστικό βεληνεκές του στα μόλις διακόσια πενήντα μέτρα (250). Σύμφωνα με έντυπα της “FN Herstal” το “MINIMI” έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές τετρακοσίων (400) μέτρων.

Ωστόσο, ο αντισυνταγμάταρχης Σέρλι επιβεβαίωσε ότι το γενικής χρήσης πολυβόλο των 7,62Χ51 χιλ. Θα διατηρηθεί για την παροχή πυρών υποστήριξης σε επίπεδο διμοιρίας.

Εν τω μεταξύ, ο αντισυνταγματάρχης Σέρλι περιέγραψε το ενδιαφέρον του στρατού να εξελίξει ένα νέας γενιάς σκοπευτικό φορητού οπλισμού για την κοινότητα των πεζοπόρων δυνάμεων μάχης  εξ εκ του σύνεγγυς (“DCC”), που θα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός, λογισμικό αναγνώρισης εικόνας και δυνατότητα συμπτωτικής πυροδότησης για την «εκτέλεση πληγμάτων ακριβείας», εξήγησε στους συνέδρους.

Andrew White

Απόδοση/Μετάφραση από το “monch.com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

14 Απαντήσεις

 1. Εδώ έχω κάποιες αμφιβολίες. Μπορεί να γυρίσουν αν θέλουν και στην σύνθεση οπλισμού της δεκαετίας του ’80 με μόνο πολυβόλο το MAG, αλλά προσωπική μου άποψη είναι πως σιγά σιγά (και όχι μόνο από αυτό το περιστατικό) οι Βρετανοί ευνουχίζονται στρατιωτικά

 2. …εξήγησε καθώς αναφέρθηκε στο μέγιστο δραστικό βεληνεκές του στα μόλις διακόσια πενήντα μέτρα (250). Σύμφωνα με έντυπα της “FN Herstal” το “MINIMI” έχει μέγιστο δραστικό βεληνεκές τετρακοσίων (400) μέτρων.

  Ωστόσο, ο αντισυνταγμάταρχης Σέρλι επιβεβαίωσε ότι το γενικής χρήσης πολυβόλο των 7,62Χ51 χιλ. Θα διατηρηθεί για την παροχή πυρών υποστήριξης σε επίπεδο διμοιρίας…

  a fact is a fact…. Oι εραστες του 5.56 ,αλλα και ο ΕΣ »λαμβανουν» ?

  1. Σαν …. εραστής του 5,56, τι πρέπει να λάβω;
   Τα 250μ μεγιστο δραστικό βεληνεκές που λέει;

   1. To γεγονός ότι κάποιο διαμέτρημα ενδεχομένως να έχει καλύτερη απόδοση σε μεγαλύτερα βεληνεκή δεν εγγυείται ότι και ο χειριστής του θα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ενδεχόμενη καλύτερη απόδοση.
    Ένας ΤΦ με 5,56 και ένας με 7,62 το με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους ίδιες μπορούν να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.
    Αλλά
    Δεν είναι όλες οι παραμέτροι ίδιες…. σαφέστατα διαφέρουν.
    Ένας παράγοντας, εξαιρετικής σημασίας, είναι η ανάκρουση. Μεγαλύτερη ανάκρουση συνεπάγεται για τον ΤΦ μεγαλύτερη δυσκολία χειρισμού.
    Άλλος παράγοντας είναι το βάρος των πυρομαχικών, κυρίως. Λιγότερα πυρομαχικά = λιγότερες πιθανότητες να πετύχω κάτι. Μεγαλύτερο βάρος πυρομαχικών = περισσότερη κόπωση = λιγότερο αποτελεσματικός ΤΦ
    Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την τακτική ακρίβεια του ΤΦ (Τακτική Ακρίβεια, τι μπορεί να πετύχει στην πράξη έναντι των θεωρητικών δυνατοτήτων του συνδυασμού όπλου/πυρομαχικού ή των δυνατοτήτων σε ιδανικές συνθήκες)
    Ενδεικτικά: κούραση, ορατότητα, χρήση σκοπευτικών βοηθημάτων, φόβος θανάτου, άγχος, δράση του εχθρού (κατασταλτικά πυρά, ΠΒ, όλμοι κλπ), άλλες ενέργειες του εχθρού (κίνηση, παραλλαγή, κάλυψη, απόκρυψη), εργονομία όπλου και λοιπών υλικών και πολλά άλλα

   2. και εγω είμαι υπερ του 5,56 σαν ατομικό τυφέκιο και υπερ της αποψης επεκτασεως του σε όλο το στρατο ξηρας αρα και στο πεζικο,αλλα δηλαδη κΕυστάθιος Παλαιολόγος θεωρείται οτι πρέπει και σε επιπεδο διμοιρίας να μη πω και ομάδος που έχουμε έναν με μινιμι ή ΗΚ11,το οπλο υποστηριξεως να είναι 5,56 και οχι 7,62?

    1. Σε επίπεδο Διμοιρίας θα έλεγα ότι το 7,62 είναι αναγκαίο. Άλλωστε σαν Διμοιρία έχει και άλλα βαρέα όπλα που εγκαθιστούν βάσεις πυρός ή υποστήιξης και δεν ελισσονται όπως οι Ομάδες.
     Για το ΗΚ11, η άποψη μου είναι ότι είναι αχρείαστο σαν όπλο

   3. Ασχέτως της συζήτησης περί διαμετρήματος,το HK11,αχρείαστο όπως λες σαν όπλο υποστήριξης ομάδος να υποθέσω,μπορεί να έχει μια κάποια χρησιμότητα σε άλλους ρόλους.Ρωτώ διότι έχουμε μεγάλο απόθεμα HK-11 και δεν θεωρώ δόκιμο απλά να τα πετάξουμε.

  2. Λαμβάνω και επιμένω στο 5.56… για μένα τον κληρωτο φαντάροπου δεν εχει παρε δώσε με τα οπλα, για μένα που για να πετυχει τον στοχο θα ψεκασει και μερικες σφαιρες παραπάνω, για μένα που δεν ειναι δευτερη φύση η αλλαγη γεμιστηρα σε 2 δευτερολεπτα…

   Δεν αναιρω την αξια του 7.62, αλλα για μένα το 5.56 φαντάζει ιδανικοτερο.

 3. @KonTim
  Επειδη με τον φιλο ΓΜ ειχαμε μακρες συζητησεις περι αυτου, αποψη μου ειναι οτι δεν εχει να προσφερει κατι ιδιαιτερο και καλυτερα να μην υπηρχε. Αφού υπάρχει ομως δε λεω να το πεταξουμε. Μια χρησιμοτητα θα ηταν να “εφεύρουμε” τον ρολο του…. αυτοματου Ακροβολιστη. Δηλαδη, με διοπτρα να εχει ρολο ας πουμε αυτοματων πυρων ασχετική ακριβειας.
  Το θεμα ειναι οτι αν χρεωσεις σε καποιον ενα αχρειαστο, για τον ευρύ στρατο, ρολο, κλεβεις προσωπικο απο αλλους πολυ σημαντικους ρολους, του ΤΦ ας πούμε

  1. Εκείνο που έχω σκεφτεί,είναι η χρήση του από τον Ακροβολιστή Ομάδος με παράλληλη χρήση του ως δευτερεύον όπλο υποστήριξης ομάδος.Θα πρότεινα μάλιστα την χορήγηση 2 ανά ομάδα για την δημιουργία 2 Fire teams με βοηθό ομαδάρχη,πολυβολητή,ακροβολιστή και βομβιδοβολιστή έκαστη,όπως είχανε εφαρμόσει οι Βρετανοί στα μέσα της δεκαετίας του 2000.Ξέρω τις ενστάσεις σου επ’αυτού,δεν είναι όντως το καταλληλότερο όπλο για όπλο ακροβολιστή το HK-11,αλλά νομίζω πως είναι ένα σχετικά αποδεκτό(αν και μέτριο) σχήμα και χρήση.Γενικά το μέτριο για έναν στρατό όπως ο Ελληνικός είναι αποδεκτό.

   1. Και η μόνη αιτιολόγηση είναι το «αφού το έχουμε» 🙂
    Απλά η ένσταση μου είναι ότι δεν προσφέρει απολύτως τίποτα περισσότερο από ένα G3 με κόστος επιπλέον βάρος

 4. @Ευστάθιος Παλαιολόγος
  Σαν διμοιρια ποιά είναι τα άλλα βαρέα όπλα είτε στο κανονικό είτε στο ελαφρυ πεζικό-ειδικές δυνάμεις? τόσο τα mag όσο και τα mg3 δεν διατεθενται στις διμοιρίες οργανικά ,μηπως σαν λόχος εννοείς?

  1. Tα MAG και MG3 κανονικά διατίθενται από τον Λόχο στις Δρίες ανάλογα, όπως και κάποια ΑΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.