Ηνωμένο Βασίλειο: Η αγγλογερμανική κοινοπραξία προχωρά στον εκσυγχρονισμό του Challenger 2

© Crown Copyright 2014 Photographer: SSgt Mark Nesbit RLC (Phot) | Άρμα μάχης Challenger 2 ταχέως κινούμενο ταχέως κατά τη διάρκεια άσκησης στην Πολωνία.

[dropcap size=small]Τ[/dropcap]ο Βρετανικό υπουργείο Αμυνας (Υπ.Αμ.) ανέθεσε νέες συμβάσεις στην BAE Systems και Rheinmetall Land Systeme GmbH για να προχωρήσουν στο πρόγραμμα επέκτασης ζωής του άρματος μάχης Challenger 2. Το Challenger είναι σε υπηρεσία με τον Βρετανικό Στρατό από το 1998.

Οι συμφωνίες, αξίας 23 εκατομμυρίων £ η κάθε μια, σηματοδοτούν την έναρξη της διαγωνιστικής φάσης αξιολόγησης. Το Βρετανικό Υπ.Αμ. δημιουργεί την πιο ευπροσάρμοστη δύναμη για την αντιμετώπιση των απειλών του μέλλοντος και αυτή η φάση θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρίες να αναπτύξουν καινοτόμες αναβαθμίσεις οι οποίες θα διατηρήσουν το εξαιρετικό άρμα μάχης Challenger 2, ζωτικής σημασίας για την παράδοση μιας σύγχρονης χερσαίας επιχειρησιακής ικανότητας στο πλαίσιο του προγράμματος “Joint Force 2025”, σε υπηρεσία με τον Βρετανικό Στρατό έως το 2035.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ηλεκτρονικά, υπολογιστές και οπτικά σκόπευσης σήμαναν τις αναβαθμίσεις σε αρκετά συγκροτήματα του άρματος οι οποίες ειναι τώρα εφικτές.
Η συνολική άξια της Φάσης Αξιολόγησης Challenger 2 είναι 53 εκατομμύρια £. Σε αυτήν περιλαμβάνονται συμβάσεις της Φάσης Αξιολόγησης αξίας 23 εκατ. £ και επιπλέον 7 εκατ. £ για να καλυφθούν οι επιπρόσθετες εργασίες.

Άρμα μάχης Challenger 2 του Βρετανικού Στρατού. (Φωτογραφία: Staff Sgt. Brooks Fletcher, U.S. Army Europe Public Affairs)
Άρμα μάχης Challenger 2 του Βρετανικού Στρατού. (Φωτογραφία: Staff Sgt. Brooks Fletcher, U.S. Army Europe Public Affairs)

Η επένδυση του Υπ.Αμ. θα δώσει στην BAE Systems και Rheinmetall τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τεχνικές μελέτες, να παράγουν λεπτομερειακά ψηφιακά μοντέλα και να εξετάσουν πως θα ενσωματωθούν οι αναβαθμίσεις στην υφιστάμενη πλατφόρμα.

Στο τέλος της Φάσης Αξιολόγησης οι εταιρίες θα παρουσιάσουν τις λύσεις τους στο Υπ.Αμ. προς εξέταση. Θα ακολουθήσουν οι Φάσεις Επίδειξης και Κατασκευής.

uk_challenger_cr2-tes
© Crown Copyright 2014. Photographer: PO Owen Cooban | Άρμα μάχης Challenger 2 TES (Πρότυπο Εισαγωγής Θεάτρου – CR2 TES) εξοπλισμένο με σύστημα παραλλαγής MCS.

Το FV4034 Challenger 2 είναι το άρμα μάχης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υπηρεσία με τον Στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατασκευάστηκε από την Βρετανική βιομηχανία “Vickers Αμυντικά Συστήματα” πλέον τμήμα της “BAE Systems Land & Armaments”. Το Challenger 2 είναι μια εκτενής ανασχεδίαση του Challenger 1, το άρμα απ’ όπου εξελίχθηκε.

Το Challenger 2 αναπτύχθηκε στον Πόλεμο του Ιράκ κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη δεκαετία του 2000. Μετά την πολεμική εμπειρία με το Challenger 2 στο πεδίο της μάχης, και ειδικά κατά τον Πόλεμο του Ιράκ, τα Challenger 2 έχουν αναβαθμιστεί με νέο πακέτο παθητικής θωράκισης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πρόσθετης θωράκισης κατασκευασμένης από την ισραηλινή βιομηχανία Rafael Advanced Defense Systems. Όταν αναπτυχθεί σε επιχειρήσεις το Challenger 2 είναι κανονικά αναβαθμισμένο στο TES (Πρότυπο Εισαγωγής Θεάτρου – CR2 TES), το οποίο περιλαμβάνει έναν αριθμό τροποποιήσεων συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων θωράκισης και οπλικών συστημάτων.

Διαθέτει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, ο κυρίως οπλισμός του άρματος μάχης Challenger 2 αποτελείται από το ραβδωτό πυροβόλο των 120 χιλιοστών της BAE System προσδιορισμένο ως L30A, εξοπλισμένο με θερμοαπαγωγικό περίβλημα, εκκενωτή αερίων και σύστημα σύγκλησης πεδίου μάχης. Τοποθετημένο ομοαξονικά, αριστερά του κυρίως οπλισμού, βρίσκεται το πολυβόλο ταινίας πυρομαχικών των 7,62 χιλιοστών της ATK Gun Systems Company το οποίο είναι ήδη σε υπηρεσία με τον Βρετανικό Στρατό και είναι εγκατεστημένο στο τωρινό όχημα μάχης Warrior της Alvis Vickers. Η μέγιστη ταχύτητα του άρματος ειναι τα 59 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το Challenger 2 είναι σε ενεργό υπηρεσία με τους Ουσάρους της Βασίλισσας, τους Ουσάρους του Βασιλιά και το Βασιλικό Σύνταγμα Αρμάτων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.