Πλέον η τακτική αραβίδα C8 της Colt Canadα εξοπλίζει την 43η Ομάδα Κομμαντο Προστασίας Στόλου του Βασιλικού Ναυτικού στη θέση του SA80. (Colt Canada/IHS Janes)

Μια σημαντική μονάδα των Βασιλικών Πεζοναυτών επανεξοπλίστηκε με την αραβίδα C8 της Colt Canada για να επαυξήσει τις δυνατότητες προστασίας της βάσης των υποβρυχίων ναυτικής αποτροπής του Βασιλικού Ναυτικού και των οχηματοπομπών πυρηνικών όπλων.

Η κίνηση καθιστά την εν λόγω μονάδα την πρώτη βρετανική μονάδα που δεν ανήκει στις ειδικές δυνάμεις η οποία εγκαταλείπει το τυφέκιο bullpup L85A2 (SA80) που χρησιμοποιείται από τις υπόλοιπες τακτικές δυνάμεις. Διάφορες μονάδες ειδικών δυνάμεων ήδη χρησιμοποιούν το C8, το οποίο σε βρετανική υπηρεσία έχει την ονομασία L119.

Λεπτομέρειες σχετικά με την προσπάθεια επανεξοπλισμού αποκαλύφθηκαν από το Διοικητή της 43 Ομάδας Κομμάντο Προστασίας Στόλου των Βασιλικών Πεζοναυτών, Πλοίαρχος Γκρέημ Φρέηζερ, με ενημερωτικό έγγραφο στα μέλη της υπηρεσίας που διανεμήθηκε τον Φεβρουάριο.

Είπε ότι όλες οι επιχειρησιακές μοίρες της μονάδος, οι οποίες έχουν ως αποστολή την προστασία των πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ναυτική Βάση Γκλάιντ στο Φεσλεϊν της Σκωτίας ή όταν μετακινούνται στο Ην. Βασίλειο, είχαν εφοδιαστεί με το καναδικό όπλο. Η μονάδα των 790 κομμάντος είναι επίσης μια ειδική ναυτική μονάδα επιβίβασης σε πλοία. Η ανάπτυξη του όπλου είχε ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2015, είπε ο Πλοίαρχος Φρεηζερ.

Η 43η μονάδα Κομμαντο ήδη χρησιμοποιεί μικρό αριθμό όπλων L119, όπως επίσης και άλλα ειδικά όπλα όπως το οπλοπολυβόλο MP5 της H&K, αλλά η κίνηση σήμερα επιβεβαιώνει το L119 ως το κύριο όπλο της μονάδας. Υψηλόβαθμη πηγή του Βασιλικού Ναυτικού δήλωσε το IHS Janes ότι 300 επιπλέον C8 έχουν παραληφθεί για να εξοπλίσουν πλήρως την 43η Κομμάντο. Το υπουργείο Άμυνας δεν ήταν σε θέση να παρέχει στο IHS Janes στοιχεία για το κόστος της προμήθειας.

Η λογική πίσω από την κίνηση αυτή ήταν ότι το L119 διαθέτει χαρακτηριστικά “μειωμένου εξοστρακισμού και περιορισμένων παράπλευρων απωλειών”. Και τα δύο, L119 και L85A2, χρησιμοποιούν το φυσίγγιο προτύπου NATO 5,66X46mm, υποδεικνύοντας ότι η 43η Κομμαντο θα χρησιμοποιεί ένα χαμηλής ταχύτητας φυσίγγιο για τα L119.

Το Βασιλικό Ναυτικό είπε οτι αυτή ήταν μία μεμονωμένη προμήθεια και δεν είναι ενα σημάδι οτι η 3η Ταξιαρχία Πεζοναυτών του Βασιλικού Ναυτικού πρόκειται να επανεξοπλιστεί με νέο όπλο.

Tim Ripley

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την “Προέλαση.”

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

  • Giorgio

   Σωστός, μιλώντας σε open day του British Territorial Army και συγκεκριμένα σε εθελοντή του 23 συντάγματος SAS προ ετών στο Λονδίνο μου έλεγε πως το SA80 είχε πολλές εμπλοκές και σε αποστολές στο εξωτερικό οι μονιμάδες της SAS στα άλλα συντάγματα κ.λλ. ΠΟΤΕ δεν το χρησιμοποιούσαν.Μάλιστα, είχε υπάρξει περίοδος κατά την οποία εξέταζαν την υιοθέτηση ρωσικών ΑΚ……..

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Κάπου διάβασα ὅτι οἱ SAS πήραν το G-36 μαζί τους στο Ἰράκ το 2003.

   • Giorgio

    Σε διαβεβαιώνω πως είχαν πάρει προιόντσ της FN όπως τα SCAR-L (Mk 16 Mod 0) των 5.56×45mm κατά NATO, SCAR-H (Mk 17 Mod 0) των 7.62×51mm κατά NATO και το PARA L110A2 (έκδοση του Minimi UK). Επίσης, είχαν ολίγα L129A1 των 7.62×51mm κατά ΝΑΤΟ και μερικά L118A1 AWC (ελευθέρου σκοπευτή). Γερμανικά είχαν ελάχιστα και αυτά δανεικά από την Close Protection Unit της έκδοσης ΗΚ-417. G36 είχαν πολλές ισπανικές αποστολές στο Αφγανιστάν. L85A2 και L22A2 οι SAS και οι SBS (υπήρξαν και SBS) δε χρησιμοποίησαν σε “ευαίσθητες αποστολές” κι ας υπάρχουν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με αυτά ανά χείρας.

 1. Gunner

  Οι Άγγλοι διατηρούν το SA-80 σε υπηρεσία μόνο για λόγους γοήτρου. Το όπλο είναι μια αποτυχία όπως και τα περισσότερα τυφέκια bullpup.

  Απάντηση
 2. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Οι SAS κι οι SBS καθώς και οι υποστηρικτικές τους Μονάδες, π.χ SFSG κλπ, χρησιμοποιούν σήμερα το L119A2 το οποίο είναι… !!!!!!!!!!! ουάου κατά τον Βαρουφάκη…
  http://www.coltcanada.com/upgrades.html

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: