Μπορεί να πλεύσει γύρω από την υδρόγειο χωρίς να αναδυθεί, να προσβάλλει στόχους 750 μίλια μακριά με πυραύλους κρουζ και να ακούσει πλοία στην Νέα Υόρκη καθώς βρίσκεται σε κατάδυση στην Μάγχη. Το HMS Audacious εντοπίστηκε να πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εκτός του υπόστεγου στο Μπάροου-ιν-Φέρνες, στην Κάμπρια. Το 7400 τόνων πολεμικό υποβρύχιο είναι μέρος των υποβρυχίων νέας γενιάς τα οποία στοίχισαν στους βρετανούς φορολογούμενους περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες (£). Η κατασκευάστρια εταιρεία BAE Systems’ Submarine είπε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο άλλα δεν είναι μια αντίδραση στις παγκόσμιες στρατιωτικές εντάσεις.

Φωτογραφημένο στην άκρη του υπόστεγου στο Μπάροου-ιν-Φέρνες, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν για να παραλάβει το Βασιλικό Ναυτικό το νέο έτοιμο προς κατάδυση υποβρύχιο πριν από το πρώτο του ταξίδι στη θάλασσα.

Επι δέκα χρόνια ήταν στα σκαριά αλλά τώρα το 318 ποδών μήκος, 7400 τόνων πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Audacious έκανε το πρώτο του ταξίδι στο νερό την Παρασκευή, 28 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης στην Κάμπρια. Το υποβρύχιο τώρα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δοκιμών του, πριν αποχωρήσει από το Μπάροου-ιν-Φέρνες για τις θαλασσιες δοκιμές το επόμενο έτος.

Τμήμα του 1 δις £ προγράμματος, το Audacious είναι το τέταρτο από τα εφτά υποβρύχια κλάσης Astute που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση για να καθορίσει τα νέα πρότυπα στα όπλα.

Όταν οπλιστεί με τους πυραύλους κρουζ Τομαχωκ, θα μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως 750 μιλιών από την ακτή με μεγάλη ακρίβεια.

Πανίσχυρο: Το μήκους 318 ποδών, 7400 τόνων πυρηνοκίνητο HMS Audacious στοίχισε στους φορολογούμενους περισσότερο από 1 δις £ άλλα μαζί με τα αδέρφια του, ορίζει τα νέα πρότυπα στο φορτίο όπλων και την ικανότητα stealth.

To Audacious σε αριθμούς: Το γιγάντιο υποβρύχιο μπορεί να χτυπήσει στόχους με μεγάλη ακρίβεια από 750 μίλια μακριά, τ’ αντίστοιχο του ειναι η στόχευση ενός στόχου στην Ισπανία από το Πλίμουθ του Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Παρά τις διεθνείς εντάσεις και την επίδειξη στρατιωτικών ικανοτήτων, ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας βιομηχανίας BAE Systems’ Submarines δήλωσε ότι εν λόγω άσκηση ήταν μια προγραμματισμένη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος είπε: “Αυτό είναι μέρος του προγράμματος και δεν είναι μια ενέργεια αντίδρασης. Χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να κατασκευαστεί οπότε η εμφάνιση του εκτός υπόστεγου είναι μια πολύ σταδιακή έναρξη άλλα είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό”.

Το στάδιο της καθέλκυσης περιγράφηκε ως ένα τεράστιο ορόσημο στο χρονοδιάγραμμα του υποβρυχίου καθώς το σκάφος έχει ολοκληρώσει το στάδιο κατασκευής του.

Ο εκπρόσωπος είπε: “Πρώτη φορά θα εισέλθει στο νερό, τότε θα εκτελέσει την πρώτη του κατάδυση. Η BAE Systems διευθύνει τις θαλάσσιες δοκιμές πριν το υποβρύχιο εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία του Ναυτικού”.

“Το επόμενο μεγάλο ορόσημο θα είναι όταν θα αποπλεύσει από το Μπαροου το οποίο αναμένουμε να γίνει περίπου σε έναν χρόνο”.

Το HMS Audacious εξέρχεται από το υπόστεγο του κτιριακού συμπλέγματος της BAE Systems, στο Μπάροου-ιν-Φέρνες, και εισέρχεται στο νερό για πρώτη φορά.

Ο εκπρόσωπος του Στρατού είπε στην MailOnline οτι δεν μπορούσε να σχολιάσει σχετικά με τις δραστηριότητες του υποβρυχίου.

Το HMS Audacious είναι το τέταρτο υποβρύχιο της κλάσης Astute των δέκα υποβρυχίων.

Η επίσημη ονοματοδοσία του έγινε κατά τη διάρκεια τελετής στις εγκαταστάσεις της BAE Systems’ Submarines στην Κάμπρια, πίσω στον Δεκέμβριο.

Η λαίδη Τζοουν, η ανάδοχος του Audacious και σύζυγος του ναυάρχου σερ Φίλιπ Τζοουνς, του Πρώτου Λόρδου της Θάλασσας και αρχηγό του Επιτελείου Ναυτικού, επέλεξε το όνομα του.

Διατηρώντας την παράδοση, η λεϊντι Τζοουνς έσπασε μια φιάλη μπύρας τοπικής παράγωγης πάνω στο σκάφος.

Βίντεο: Η τελετή ονοματοδοσίας του Audacious

Το HMS Audacious είναι το τέταρτο υποβρύχιο του στόλου κλάσης Astute, όπως επίσης και το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο επιθετικό υποβρύχιο στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού.

Το αδερφό υποβρύχιο Arful, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014, “μούσκεψε τα πόδια του” για πρώτη φορά σχεδόν πριν από τρία χρόνια στην ίδια αποβάθρα.

Το Artful εξήλθε από την αποβάθρα Ντέβονσαϊρ στο Μπάροου-ιν-Φέρνες, στην Κάμπρια, μετά από εργασίες κατασκευής περίπου δέκα ετών.

Έλαβε το όνομα του από την Αμάντα, λαίδη Ζαμπέλλας, την σύζυγο του Πρώτου Λόρδου της Θάλασσας του Βασιλικού Ναυτικού, ναυάρχου σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας.

Οι Τόμαχωκ πύραυλοι κρουζ που μεταφέρει, σύμφωνα με ισχυρισμούς, έχουν ακρίβεια μόλις λίγων μέτρων σε εμβέλεια μεταξύ 1240 χιλιομέτρων, προσδίδοντας το Artful την ικανότητα να υποστηρίξει τις χερσαίες δυνάμεις οπουδήποτε στον κόσμο.

Περισσότερες από 39000 ακουστικές πλάκες καλύπτουν την ηχοβολιστική υπογραφή του υποβρυχίου, που σημαίνει ότι γλιστράει μέσα στις θάλασσες με λιγότερο θόρυβο από ένα μωρό δελφίνι.

Ωστόσο το σόναρ του έχει αναφερθεί οτι είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να εντοπίσει πλοία που αποπλέουν από το λιμάνι της Νέας Υόρκης από το σημείο ακρόασης κάτω από τα νερά της Μάγχης, 3000 ναυτικά μίλια μακριά.

Το τρίτο εξαιρετικά πολύπλοκο υποβρύχιο της κλάσης Astute, το HMS Artful, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014, τρία χρόνια πριν το αδερφό υποβρύχιο HMS Audacious.

Το υποβρύχιο HMS Artful της ίδιας κλάσης.

Το υποβρύχιο HMS Artful της ίδιας κλάσης.

Απόδοση/Μετάφραση απο το dailymail.co.uk για την Προέλαση.

2 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Ο εκπρόσωπος τύπου μπορεί να μην σχολιάζει για τις δραστηριότητες, ο εκπρόσωπος στο παρακάτω βίντεο για ένα άλλο υ/β του ίδιου τύπου, λέει όμως ότι πρόκειται για “Hunter-Killer Submarine” που σημαίνει κυνηγός, οι κυνηγοί εκτελούν παράλληλα στις “κλασικές” και αποστολές παρακολούθησης/κατασκοπείας(σύμφωνα πάντα με δημοσιεύσεις του ειδικού τύπου).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: