Ην. Βασίλειο: Ο ανεπάνδρωτος “πιστός σύντροφος” του Tempest θα επιχειρεί από αεροπλανοφόρα

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δημιουργήσει ένα ανεπάνδρωτο εναέριο όχημα (UAV) που θα επιχειρεί από αεροπλανοφόρο (carrier-capable) ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για να αναπτύξει το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς Tempest, όπως δήλωσε την 14η Φεβρουαρίου ένας υπουργός.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός επικρατείας άμυνας, αντιπρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, Ερλ Χάου, δήλωσε οτι το Tempest πρέπει να ειναι συμβατό με τα δύο νέα αεροπλανοφόρα κλάσης Βασίλισσα Ελισάβετ, και ότι αυτή τη στιγμή το έργο που εξετάζεται ειναι οτι το UAV “Πιστός Σύντροφος” (Loyal Wingmen” θα επιχειρεί πάνω από τα αεροπλανοφόρα κι όχι πάνω απο το μαχητικό αεροσκάφος.

“Το πρόγραμμα προμήθειας στρατιωτικής αεροπορίας εξετάζει την αντικατάσταση των ικανοτήτων Typhoon [μέσω της εξέλιξης του Tempest], και όποιο άλλο νέο στρατιωτικό εναέριο σύστημα θα χρειαστεί για να ενσωματωθεί με το πρόγραμμα Carrier Enabled Power Projection (CEPP). Η φάση αρχικής σύλληψης του προγράμματος προμήθειας θα εξετάσει την εγκατάσταση επί αεροπλανοφόρου για όποιους ανεπάνδρωτους πολλαπλασιαστές ισχύος, οι οποίοι, ίσως αποτελέσουν τμήμα του Μελλοντικού Αεροπορικού Συστήματος Μάχης,” δήλωσε ο Χάου.

Η απάντηση του λόρδου Χάου δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες σε προγενέστερη ανακοίνωση στην οποία προέβη ο υπουργός ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Λανκάστερ, ο οποίος τον Ιούλιο 2018 τόνισε οτι, “η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για το [Tempest] Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης είναι για να ειναι ευθυγραμμισμένο πλήρως με την ικανότητα προσβολής από αεροπλανοφόρο”.

Η σύμβαση TIZARD για την ανάπτυξη του Tempest ανατέθηκε από το υπουργείο άμυνας στις αρχές Ιουλίου 2018. Η ομάδα Tempest -η οποία αποτελείται απο τις BAE Systems, Leonardo UK, MBDA και Rolls-Royce- ειναι προσανατολισμένη στην εξέλιξη του αντικαταστάτη του Eurofighter Typhoon μέσα στο χρονικό διάστημα ως το 2040 (αν και αρχικά είχε προβλεφθεί να εισέλθει σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2030).

Η BAE Systems επεσήμανε αριθμό χαρακτηριστικών ζωτικής σημασίας που κάποιο μελλοντικό μαχητικό πιθανόν να διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων: ευέλικτου ωφέλιμου φορτίου, προσαρμόσιμης ατράκτου, μεγάλο εύρος αισθητήρων, εξελιγμένα υλικά, όπλα καθοδηγούμενης ενέργειας, έξυπνη συντήρηση, κυβερνο-προστασία, επανδρωμένος/ανεπάνδρωτος έλεγχος (MUM-T), και πιλοτήριο του μέλλοντος.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.