Ην. Βασίλειο: Πρώτη πτήση για το AW101 Melrin Mk4 του Βασιλικού Ναυτικού

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]το πλαίσιο της σύμβασης του Προγράμματος Διατήρησης Ζωής Merlin (MSLP) του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που, απονεμήθηκε μέσα στο 2014, ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του πρώτου ελικοπτέρου AW101 Merlin του Βασιλικού Ναυτικού.

Το AW101 Merlin Mk4 θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες στα Ελικόπτερα Δύναμης Κομάντο του Βασιλικού Ναυτικού και οφέλη από την ομοιότητα με το Merlin Mk2.
Η Leonardo-Finmeccanica ανακοίνωσε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου οτι το πρώτο AgustaWestland AW101 Merlin Mk4 ολοκλήρωσε, την 24η Οκτωβρίου 2016, με επιτυχία την παρθενική του πτηση στις εγκαταστάσεις της στη Γιόβιλ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Η Leonardo, στο πλαίσιο σύμβασης του MSLP, εκσυγχρονίζει 25 ελικόπτερα Merlin Mk3/3A του Βασιλικού Ναυτικού στο πρότυπο Merlin Mk4/4A. Η σύμβαση είναι αξίας 330 εκατομμυρίων λιρών (£) και απονεμήθηκε το 2014 απο το υπουργείο Άμυνας. Οι παραδόσεις του ελικοπτέρου θα αρχίσουν το 2017 και συνεχιστούν έως το 2020 με τις εργασίες να εκτελούνται στις εγκαταστάσεις της Leonardo στο Γιόβιλ.

Τα ελικόπτερα AW101 Merlin Mk4/4A είναι πλήρως βελτιστοποιημένα για επιχειρήσεις από πλοία και διαθέτουν αυτόματο δίπλωμα πτερυγίων κεντρικού στροφείου και διπλωμένη ουρά.
Το ελικόπτερο, επίσης, είναι εξοπλισμένο με το ίδιο πιλοτήριο του ελικοπτέρου Merlin Mk2 του Βασιλικού Ναυτικού, προσδίδοντας στον στόλο των Merlin ένα κοινό πιλοτήριο που διαθέτει πέντε ενσωματωμένες μονάδες οθόνης 10” Χ 8”, δυο οθόνες αφής για τον έλεγχο των συστημάτων του ελικοπτέρου και του εξοπλισμού αποστολής, όπως επίσης και δύο συσκευές ελέγχου δρομέα για τον έλεγχο του δείκτη των τακτικών οθονών. Το AW101 Merlin Mk4 θα παραδώσει ενισχυμένες δυνατότητες στον στόλο Δύναμης Ελικοπτέρων Κομάντο. Τα ελικόπτερα Merlin Mk4 και Mk4A θα υποστηρίζονται μέσω της υπάρχουσας σύμβασης “Ολοκληρωμένη Λειτουργική Υποστήριξη Merlin” (IMOS), η οποία είναι σε ισχύ από το 2006 με την Leonardo ως τον κύριο ανάδοχο.

Ο υποπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Κιέραν Ομπραϊαν, Υπεύθυνος της Ομάδας Έργου Ελικοπτέρου Merlin της DE&S, είπε: “Αυτή είναι μια σπουδαία ημέρα και ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα στο πρόγραμμα διατήρησης ζωής του Merlin. Η μετατροπή του Mk3/3A Merlin σε Mk4/4A ήταν, ως στιγμής, μια πραγματική ιστορία επιτυχίας κόντρα στα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα και η πρώτη του πτήση είναι εξαιρετική είδηση για τους ‘Junglie‘ του Βασιλικού Ναυτικού. Οι εργασίες που γίνονται για την προετοιμασία της πρώτης πτήσης ενός ελικοπτέρου νέας διαμόρφωσης ποτέ δεν είναι ασήμαντες και το ορόσημο αυτό επιτεύχθηκε λόγω της εξαιρετικής ομαδικής προσπάθειας που ήταν καθοδηγούμενη από τις DE&S και Leonardo Helicopters. Έχουμε ακόμα πολλή δουλεία να κάνουμε αλλά όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί η Δύναμη Ελικοπτέρων Κομάντο (CHF) θα διαθέτει ένα πολύ ικανό ελικόπτερο Κομάντο έτοιμο για πλήρη λειτουργία στο θαλάσσιο περιβάλλον του”.

https://youtu.be/mSEPQ8t5Zcc

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Τα AW101 Merlin, θα έπρεπε να αγοράσουμε αντί των ΝΗ90, αλλά προφανώς η ΝΗΙ
  έκανε μια πρόταση που δεν μπορούσαν να απορρίψουν οι αρμόδιοι.

   1. Προφανώς ανάλογος με την κυβέρνηση που έχει σειρά, υπάρχουν προτιμήσεις και “δεσμεύσεις” όπως αναφέρει και ο Χ στην απάντηση
    του.

   2. +1 & μαχητικό πιστεύω.
    Τα τελευταία μπλοκ των F-16 που παραλάβαμε διαθέτουν συνθετικά υλικά κάποιας μείωσης ίχνους RCS στα αντίπαλα ραντάρ τουλάχιστον. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να εφαρμοστεί και στα παλαιότερα Blocks και πόσο εύκολα.
    Το επόμενό μας μαχητικό πολλαπλών ρόλων πιστεύω θα είναι το F-35 που είναι εξολοκλήρου και πλήρως stealth & αποτελεί και τον φυσικό διάδοχο των F-16 μας.

  1. Eίναι σε λίγο μεγαλύτερη κατηγορία από τα μεσαία μεταφορικά ελικόπτερα που θέλαμε και θέλουμε και το χειρότερο είναι τρικινητήριο. Kανονικά έπρεπε να αγοραστεί το UH-60. Η επιλογή του ΝΗ-90 έγινε για να ξοφλήσει ο Σημίτης ακόμη ένα γραμμάτιο στους γερμανούς.
   Τέλος αποφεύγουμε να αγοράζουμε από τους Άγγλους, για πολιτικούς λόγους.

   1. @X
    Δεν ξέρω αν είναι τόσο κακό που είναι τρικινητήριο, προσωπικά πάντως
    δεν με ενοχλεί αλλά το αντίθετο, ειδικά σε έντονη χρήση σε θαλάσσιο
    περιβάλλον το βλέπω πλεονέκτημα. Για αντικατάσταση των Huey το
    Blackhawk είναι όντως η καλύτερη επιλογή χωρίς αμφιβολία.

    Για αποστολές SAR/CSAR αλλά και για μεταφορά SOF’s το βλέπω
    ιδανικό και καλύτερο απο τα ΝΗ90. Έχουμε και τα CH-47 για τέτοιες
    αποστολές, βγαίνει όμως πιο ακριβό στην τιμή αγοράς με διαφορά
    γύρο στα 10 εκατ. ανα μονάδα σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες.

    Το πρόγραμμα είναι ιταλοβρετανική κοινοπραξία και έτσι δεν βλέπω
    το πρόβλημα με τους βρετανούς, στην περίπτωση των SV που αγοράσαμε απο την βρετανική Vosper Thorneycroft δεν μας “εμπόδισαν”
    οι πολιτικοί λόγοι να τα αγοράσουμε, και καλά κάναμε.

    Το παράλογο είναι ότι κάποιοι πολιτικοί βλέπουν πρόβλημα στους βρετανούς αλλά δεν βλέπουν στους γερμανούς, θαρρείς και δεν
    υπάρχουν ιστορική πολιτικοί λόγοι να αποφύγουμε και τις αγορές
    γερμανικού υλικού, μερικές φορές αναρωτιέμαι αν έχουμε θέμα
    συνδρόμου Στοκχόλμης.

   2. «Τέλος αποφεύγουμε να αγοράζουμε από τους Άγγλους, για πολιτικούς λόγους.»
    Αυτό το ακούω από το 1974 τουλάχιστον,αλλά δέν είμαι βεβαιος πλέον ότι ισχύει.και οπωσδήποτε όχι από τότε που πήραμε τις Σούπερ-Βίτα.
    Ειδικά το AW-101 δέν είναι αμιγώς βρεττανικό,αλλά συνεργασία με τους Ιταλούς.
    Επίσης,το EF-2000 που κάποιος κάποτε δεσμεύτηκε να αγοράσει,πολυεθνικό ήταν,αλλά με εκτεταμένη βρεττανική συμμετοχή.

 2. @Gunslinger32
  H αγορά των Super Vita έγινε για πολιτικούς λόγους. Εκείνη την εποχή ο Κώστας Σημίτης ήθελε την βοήθεια του Τόνυ Μπλερ για ένα θέμα που αν θυμάμαι καλά αφορούσε την Κύπρο. Αγοράζοντας τις αγγλικές πυραυλακάτους, αγοράστηκε η βοήθεια των Άγγλων. Χωρίς να είμαι σίγουρος 100% αφορούσε να πουν οι άγγλοι το ναι για να μπει η Κύπρος στην Ε.Ε.
  Το ΕΗ-101 το αγόρασαν οι πορτογάλοι για SAR στον Ατλαντικό Ωκεανό, προκειμένου να αντικαταστήσουν σε αυτό τον ρόλο τα SA-330 Puma τους. Αλλά λόγω κόστους χρήσης του ΕΗ-101 επανάφεραν σε υπηρεσία 4 SA-330 για να κάνουν πιο οικονομικά αυτό που θα έκανε το ελικόπτερο που αγόρασαν…
  Αντί για το EH-101 (μιλάμε για την μεταφορική έκδοση) συμφέρει η αγορά ενός μεγαλύτερου ε/π όπως το Σινούκ.


  1. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες στο θέμα τον SV(αν αγοράζονται με αυτά τα κριτήρια τα οπλικά συστήματα, έχουμε τυχερό που δεν χρειάστηκε η πολιτική υποστήριξη απο την Νεπάλ).
   Για το AW-101 θέλω να συμπληρώσω ότι αγοράστηκε και βρίσκεται σε υπηρεσία σε Δανία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Καναδά και μερικές άλλες χώρες.
   Η σημαντική διαφορά μεταξύ των Chinook – Merlin είναι στο μέγιστο βάρος απογείωσης
   υπέρ του CH-47, στο μέγεθος κλπ δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.

   1. Μεγαλύτερη σημασία παίζει η μεταφορική ικανότητα παρά το μέγεθος. Ότι έγραψα ότι τα ΕΗ-101 είναι σε λίγο μεγαλύτερη κατηγορία από τα ελικόπτερα που θέλαμε αναφερόμουν σε μεταφορικές ικανότητες.
    Παγκοσμίως όλες οι κύριες αγορές οπλικών συστημάτων αποφασίζονται με πολιτικά κριτήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.