ΗΠΑ: Άρχισαν οι δοκιμαστικές βολές του τηλεχειριζόμενου πλευρικού οχήματος

©Στρατός των ΗΠΑ | Τα οχήματα (“Wingman”) “M1097” και “Μ1511”.

Αυτή τη στιγμή δύο Τροχοφόρα Οχήματα Υψηλής Κινητικότητας Πολλαπλών Χρήσεων (HMMWV) “Χάμερ” του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) συμμετέχουν στο πείραμα του πλευρικού οχήματος (“Wingman”): Ένα επανδρωμένο “M1511” και ένα ανεπάνδρωτο “Wingman M1097”. Οι δοκιμαστικές βολές έχουν ως στόχο την πιστοποίηση του προγράμματος.

Ο Στράτος των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην επανάσταση των ανεπάνδρωτων συστημάτων που σαρώνει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά η πρόοδος σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες είναι με μικρο ρυθμό. Σε αντίθεση με την Αεροπορία και το Ναυτικό, το περιβάλλον που επιχειρεί ο Στρατός είναι δυσκολότερο για τα τηλεχειριζόμενα συστήματα. Το έδαφος -με τους λασπωμένους λάκκους, ορύγματα, άνυδρες ερήμους και πόλεις- παρουσιάζει ένα πολύ πιο περίπλοκο πεδίο περιβαλλοντολογικών συνθηκών για την πλοήγηση σε σχέση με την θάλασσα ή τον αέρα.

Η πρωτοβουλία του Στρατού πραγματοποιεί πρόοδο στο πρόγραμμα πλευρικού οχήματος (“Wingman”). Τα ζεύγη “Wingman” είναι επανδρωμένα οχήματα με ανεπάνδρωτα “Χαμερ”, που επιτρέπουν στους στρατιώτες μέσα στο επανδρωμένο όχημα να αποστείλουν το τηλεχειριζόμενο πλευρικό όχημα να κάνει τη βρώμικη δουλεία. Θέλεις να κάνεις αναγνώριση σε ένα δρόμο κοντά στην εχθρική περιοχή; Στείλε πρώτα το πλευρικό όχημα. Ψάχνεις για να ασφαλίσεις ένα ελικόπτερο που καταρρίφθηκε μέσα στην νεκρή περιοχή; Στείλε πρώτα το πλευρικό όχημα.

Μέσα στο “M151”, τρεις άνδρες έχουν ανατεθεί να εκτελέσουν τις σημαντικές αποστολές του πλευρικού οχήματος. Ένας από αυτούς χειρίζεται το σύστημα εντοπισμού στόχου και εντοπισμού λέιζερ αποστασιόμετρου, ο δεύτερος πυροδοτεί τη σκανδάλη του πυροβόλου του πλευρικού οχήματος, και ο τρίτος οδηγεί το όχημα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε με το οπλισμένο αυτόνομο όχημα όπως το “Wingman” ενυπάρχει στην ανάγκη για το υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας επειδή αυτο μπορεί να δεχτεί λιγότερη συντήρηση από τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους. Τα προηγούμενα όπλα πλευρικού οχήματος (“Wingman”) περιελάμβαναν ένα τηλεχειριζόμενο πολυβόλο M2 .50 και ένα πολυβόλο M240 7,62mm. Δυστυχώς, τα όπλα που λειτουργούν με τη δύναμη των αερίων όπως αυτά τα πολυβόλα μπλοκάρουν όταν δεν συντηρούνται τακτικά.

Η λύση βρέθηκε με το “Advanced Remote/Robotic Armament System” (ARAS). Το “ARAS” είναι ένας ολοκληρωμένος σταθμός πολυβόλου των 7.62mm που ζυγίζει περίπου 186 κιλά, συμπεριλαμβανομένου του φορτίου των χιλίων πεντακοσίων (1500) φυσιγγίων. Το “ARAS” εχει μια βαριά, ραβδωτή κάννη που μπορεί να αντέξει την θερμότητα που αναπτύσσεται από την πυροδότηση ολόκληρου του φόρτου πυρομαχικών μέσα σε πέντε λεπτά. Το πολυβόλο μπορεί να βάλλει σε μέτωπο 360º, 90º καθ’υψος και -30º σε καταβίβαση. Το σύστημα μπορεί να φορτωθεί με ένα νέο πακέτο πυρομαχικών μόλις σε έξι δευτερόλεπτα. Το “ARAS” είναι συζευγμένο με το Αυτόματο Τηλεχειριζόμενο Σύστημα Προσβολής, το οποίο χρησιμοποιεί αυτόματο εντοπισμό στόχων και ειδική επιλογή στόχου καθορισμένη από τον χειριστή.

©Στρατός των ΗΠΑ | Το σύστημα πολυβόλου "ARAS".
©Στρατός των ΗΠΑ | Το σύστημα πολυβόλου “ARAS”.

Υπάρχουν σχέδια ώστε το πρόγραμμα “Wingman” να επεκταθεί στα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) “M113” και να ενισχύσει τη φονικότητα τους με ένα πολυβόλο διαμετρήματος .50 και ένα σύστημα “CROW” -”Common Remotely Operated Weapon Station”- για να βελτιωθεί η ικανότητα της εν κινήσει προσβολής στόχων.

Το τριετές, είκοσι (20) εκατομμυρίων δολαρίων έργο του “Wingman” βρίσκεται στο πεδίο βολών, ή στην βάση της Εθνοφρουράς στο Στρατόπεδο Γκρεϊλινγκ (Μίσιγκαν) ή το Φορτ Μπένινγκ (Τζόρτζια), για να πιστοποιηθεί στον κύκλο του πινάκα βολής ανιχνευτή υπ’αριθμόν “IV”. Αν πιστοποιηθεί, θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στα χερσαία τηλεχειριζόμενα όπλα.

Απόδοση/Μετάφραση από το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.