ΗΠΑ: Έκθεση Πενταγώνου "H USAF κατηγόρησε άδικα τον πιλότο για την συντριβή του F-22"

Ζεύγος μαχητικών F-22 Raptor. (Πηγή: USAF)

Έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) που δημοσιοποιήθηκε, από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, αναφέρει πως το σφάλμα του πιλότου, κατά το μοιραίο ατύχημα με ένα μαχητικό άεροσκάφος F-22 Raptor “δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα”.

Η συντριβή στην Αλάσκα στοίχισε την ζωή του πιλότου Σμηναγού Τζεφ Χανεϊ. Επίσης πυροδότησε το δικαστικό αγώνα εναντίον των κατασκευαστριών εταιρειών και είχε επίπτωση σε όλη την “σφιχτοδεμένη” κοινότητα των F-22, στην οποία περιλαμβάνονται και οι πιλότοιτης αεροπορικής βάσης Λάνγκλεϊ στο Χάμπτον της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Ο Χάνεϊ συνετρίβη, μετά τη διακοπή παροχής οξυγόνου, σε δασική έκταση της Αλάσκα κατά το τέλος εκπαιδευτική αποστολής ρουτίνας την 16 Νοεμβρίου 2006. Η μετέπειτα έρευνα της USAF θεώρησε υπεύθυνο τον Χανεϊ για την συντριβή, διαπιστώνοντας πως ο άτυχος πιλότος δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει και να επιχειρήσει επαναφορά της βουτιάς λόγο μειωμένης προσοχή, μειωμένης οπτικής παρατήρησης και λάθους στην εκτίμηση του χώρου.

Σχετικά με αυτά ο Γενικός Επιθεωρητής (IG) είπε:

“Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AIB) δεν εξηγεί με σαφήνεια την αλληλεξάρτηση και το πώς είναι πιθανό και οι τρεις παράγοντες να προκάλεσαν ταυτόχρονα το ατύχημα. Η αποτυχία να εξηγηθεί επαρκώς η σχέση αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα της έρευνας της AIB”.

Περίπου έξι μήνες μετά τη συντριβή του Χάνεϊ, όταν οι ανησυχίες σχετικά με το σύστημα παροχής οξυγόνου οδήγησαν σε μία ευρύτερη εξέταση του αεροσκάφους, η USAF “καθήλωσε” ολόκληρο το στόλο των μαχητικών F-22 Raptor, του πιο προηγμένου μαχητικού των ΗΠΑ. Ένας μικρός αριθμός πιλότων F-22 ανέφεραν συμπτώματα έλλειψης οξυγόνου, ή υποξία, για τα οποία η USAF δεν μπορούσε να βρει τα αίτια.

Το περασμένο έτος, το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα καθώς, πιλότοι της Εθνοφρουράς της Βιρτζίνια από το Λάνγκλεϊ μίλησαν στην τηλεοπτική εκπομπή “60 Minutes” όπου δήλωσαν πως δεν αισθάνονται άνετα όταν πετούν με το άεροσκάφος, ακόμα και αν το εμπιστεύονται.

Πλέον οι ερευνητές πιστεύουν πώς έχουν λύσει το πρόβλημα, και η USAF δεν έχει καταγράψει ούτε μία περίπτωση ανεξήγητης υποξίας από τον Μάρτιο του 2012.

Η έκθεση του GI επικρίνει την επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων της USAF, συγκεκριμένα: Η USAF λέει πως η μάσκα του Χανεϊ, δεν ήταν στην τελείως επάνω θέση, καθ’ ολη την διάρκεια του ατυχήματος, όμως αυτό το εύρημα δεν υποστηρίχτηκε επαρκώς. Αυτό απέκλειε την ανάλυση άλλων πιθανών αίτιων του ατυχήματος. Αυτό επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση το πόρισμα της έκθεσης.

Η έκθεση δεν αναλύει πλήρως τους διάφορους ανθρώπινους παράγοντες όπως την υποξία, την προκαλούμενη απώλεια συνείδησης λόγω της βαρύτητας και την ξαφνική αδιαθεσία.

Η έκθεση απαριθμεί 109 αναφορές με περίληψη των γεγονότων, και 60 από αυτές ήταν ανακριβείς ή δεν κατευθύνουν τον αναγνώστη στις σωστές πληροφορίες.

Στην απάντηση της η USAF συμφώνησε πως η έκθεση μπορούσε να είχε γραφτεί με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Η συντριβή του μαχητικού προκάλεσε την μηνυτήρια αναφορά από την χήρα του πιλότου, η οποία ισχυρίζεται πως το άεροσκάφος ήταν ελαττωματικό. Η Άννα Χάνεϊ κινήθηκε δικαστικά εναντίον των εταιρειών Λόκχιντ Μάρτιν, Μπόϊνγκ, Χάνειγιλ Ιντερνάσιοναλ και Πράτ εντ Γουΐτνει.

Τον Αύγουστο του 2012 οι αμυντικές εταιρείες και η χήρα του πιλότου κατέληξαν σε συμβιβασμό. Οι όροι δεν αποκαλύφθηκαν.

Διαβάστε επίσης:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.