ΗΠΑ: Ένα απ’ αυτά τα τρία αεροπλάνα μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση του Α-10

Beechcraft
Beechcraft

Το καλοκαίρι μια σειρά δοκιμών θα εξετάσουν τρία νέα σχέδια αεροπορικής υποστήριξης.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επέλεξε τρία σχέδια αεροπλάνων που αυτό το καλοκαίρι θα συμμετέχουν σε μια σειρά πτήσεων επίδειξης και ενα εξ αυτών ίσως να επιλεχθεί ως το νέο ελαφρύ επιθετικό αεροπλάνο που θα υπηρετήσει ως ο εν μέρει αντικαταστάτης του A-10 Warthog. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ευελπιστεί ότι το πρόγραμμα OA-X θα οδηγήσει σε μικρότερα και ελαφρύτερα αεροπλάνα με ικανότητα παροχής αεροπορικής υποστήριξης στις χαμηλών απειλών συγκρούσεις.

Τα τρία αεροπλάνα -το A-29 Super Tucano των Sierra Nevada/Embraer, το AT-6 Wolverine της Beechcraft και το Scorpion της Textron– θα πετάξουν αυτό το καλοκαίρι στην αεροπορική βάση Holloman στο Νέο Μεξικό. Το OA-X, ή το “Σχέδιο Παρατήρησης, Επίθεσης”, οραματίζεται ένα μικρο, σβέλτο αεροπλάνο που μπορεί να μεταφέρει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο αποτελούμενο από αισθητήρες και όπλα. Πετώντας με κυβερνήτη και συγκυβερνήτη/παρατηρητή, το μικρό αεροπλάνο πρέπει να διενεργεί αποστολές κρούσης και εγγύς αεροπορικής υποστήριξης επ’ωφελεία των επίγειων δυνάμεων.

Το OA-X θεωρείται ως το ήμισυ των δύο αεροπορικών λύσεων για την οριστική αντικατάσταση του A-10 Thunderbolt. Το OA-X είναι ένα μικρότερο, φτηνότερο αεροπλάνο που θα αναπτυχθεί εκεί όπου η αντιαεροπορική απειλή περιορίζεται στους φορητούς πυραύλους και τα πολυβόλα. Μια άλλη βασική απαίτηση είναι η ώρα πτήσης του αεροπλάνου να κοστίζει λιγότερο απ’οτι το διακλαδικό μαχητικό κρούσης F-35 ή του A-10. Η ώρα πτήσης του F-35 κοστίζει το τεράστιο ποσό των 42000 δολαρίων ($), ενώ το A-10 στοιχίζει 17000 ανά ώρα πτήσης. Η Πολεμική Αεροπορία οραματίζεται το κόστος ώρας πτήσης του OA-X να κυμανθεί περίπου στις 4000 με 5000 $ ανά ώρα.

Το A-29 Super Tucano. Φωτογραφία: Sierra Nevada/Embraer

Ενα από τα τρία αεροπλάνα που επιλέχθηκαν για τις πτήσεις του καλοκαιριού είναι το AT-6 Wolverine. Το Wolverine είναι ένας απόγονος του T-6 Texan II της Beechcraft, του εκπαιδευτικού που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό των ΗΠΑ. Το διμελή Wolverine διαθέτει νέους κινητήρες που αποδίδουν περίπου 50 τοις εκατό περισσότερη ιπποδύναμη, πιλοτήριο με οθόνες, 7 σημεία ανάρτησης οπλισμού και αισθητήρων, έγχρωμες και υπέρυθρες (IR) κάμερες, καταυγαστή λειζερ, καταδείκτη λέιζερ και αποστασιόμετρο λέιζερ.

Το A-29 Super Tucano είναι ένα αεροπλάνο βραζιλιάνικης σχεδίασης που χρησιμοποιείται εκτενώς σε όλον τον κόσμο. Σχεδιασμένο από την Embraer, η βιομηχανία της νοτίου Αμερικής συνεταιρίστηκε με την βιομηχανία Sierra Nevada για να εισάγει το αεροπλάνο στην αγορά των ΗΠΑ. Όπως και το AT-6, το Super Tucano είναι επίσης ένα διθέσιο ελικοστρόβιλο αεροπλάνο και πέρυσι ο αρθρογράφος αεροπορικών θεμάτων Robert Dorr δημοσίευσε μια λεπτομερή σύγκριση των δυο αεροσκαφών. Το 2008 το Super Tucano αξιολογήθηκε από το πρόγραμμα “Imminent Fury”, μια προσπάθεια που υλοποίησε το 2008 το Ναυτικό για να αναπτύξει ένα αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης για τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Το αεριωθούμενο Scorpion. Φωτογραφία: Textron.

Ο τρίτος διαγωνιζόμενος είναι το Scorpion. Ένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο της Textron Airland, το Scorpion είναι το μοναδικό αεριωθούμενο του διαγωνισμού. Ενα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε από μηδενική βάση και παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη το 2013. Το αεροσκάφος διαθέτει έξι πυλώνες ανάρτησης εξωτερικών φορτίων και μια εσωτερική αποθήκη φορτίων, με τη συνολική μεταφορική ικανότητα φορτίου σε καύσιμα, όπλα και αισθητήρες να φτάνει κοντά στις 10000 λίβρες (περίπου 4500 κιλά). Το Scorpion είναι επίσης οικονομικό, κοστίζοντας μια ώρα πτήσης μόνο 3000 $.

Οι δοκιμές θα λάβουν χώρα τον Ιούλιο, μετά από τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία θα αποσυρθεί, θα εξετάσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν θέλει πραγματικά να αγοράσει ένα OA-X αεροπλάνο. Το αεροπλάνο θα πετάξει μέσα σε αρκετά δυνατούς δημοσιονομικούς αντίθετους ανέμους: Η υπηρεσία προμηθεύεται επίσης το διακλαδικό μαχητικό αεροσκάφος κρούσης F-35A, τα αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού KC-46A Pegasus, εξελίσσει το βομβαρδιστικό B-21 Raider, ψάχνει για το νέο εκπαιδευτικό αεριωθούμενο T-X και ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στον νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM). Από την άλλη πλευρά, το OA-X μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο και αν το αεροπλάνο μπορέσει να προσφέρει την οικονομική εν μέρει αντικατάσταση του A-10 Thunderbolt, περικόπτοντας εις το διηνεκές κατά 75 τοις εκατό το προβλεπόμενο επιχειρησιακό κόστος, τότε ίσως προσελκύσει υποστηρικτές μέσα στο κογκρέσο.

Kyle Mizokami

Απόδοση/Μετάφραση από το PopularMechanics.Com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

13 Απαντήσεις

 1. Η αντικατάσταση του Α-10 αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, εάν ισχύει αυτό που λέει ο τίτλος του άρθρου στο War is Boring «The Mighty A-10 Warthog Could Need Two Warplanes to Replace It», Φαίνεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα.
  Επειδή οι εποχές των Α-1 και P-47 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και λόγω έλλειψης ενός πραγματικού αεροσκάφος εγγύς υποστήριξης στο είδος των προηγούμενων, οδηγούνται ίσως στο δίλημμα μιας λύσης με δύο διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, εάν θέλουν να έχουν και υποστήριξη απέναντι σε μηχανοκίνητες μονάδες με βαρύ οπλισμό όπου δεν αρκούν τα ελαφριά μονοκινητήρια ελικοφόρα.
  Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω αριθμοί για τα έξοδα ανά ώρα πτήσης, η λειτουργεία του JSF
  είναι εξαιρετικά ακριβή, όχι μόνο για αποστολές CAS αλλά γενικά.
  ?

  1. Όλη αυτή ἡ αναμπουμπούλα,και οἱ μεσοβέζικες λύσεις,επειδή αποφάσισαν να θυσιάσουν το Α-10,για να τσιμεντώσουν το Φ-35.
   Αποτέλεσμα,θα χρειαστούν δύο πρόσθετοι τύποι,και προσωπικά διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι το Α-10 θα κριθεί αναντικατάστατο,και θα επανέλθει.

   1. Ή ειρωνεία είναι ότι το F-35 ήρθε δήθεν για να αποφευχθεί η πολυτυπία στην USAF, αλλά στο φινάλε δεν φαίνεται να βγαίνει αυτό το σχέδιο.
    Παράλληλα αυξάνει και τα έξοδα λειτουργείας παρόλο που υποτίθεται ότι παριστάνει το οικονομικό μέρος στην αρχή high-low mix μαχητικών.

 2. $42000 δολάρια ανα ώρα πτήσης , δηλαδή με πρόχειρους υπολογισμούς εαν σηκώσεις ταυτόχρονα 6 f35 απο δυο ώρες πτήσης το καθένα βγαίνει πάνω απο μισό εκατομμύριο δολάρια . Τωρα καταλαβαίνω γιατι οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τους αριθμούς και γιατι ο δοναλδ κοιτάει και προς το f18 που έχει το μισό κόστος . Εμείς αναρωτιέμαι, που θέλουμε να το αγοράσουμε έχουμε κοιτάξει αυτά τα κόστη ; Μπορούμε να συντηρήσουμε αεροπλάνο με 42000 ανα ώρα πτήσης ακόμα και αν ζούμε σε καλές εποχές ; Αμφιβάλω εαν μπορούμε να συντηρήσουμε με το ζόρι μια μοίρα f35 A , και αυτο οριακά .

  1. Σε περίπτωση που οι αριθμοί απο το παρακάτω απόσπασμα είναι σωστοί, και ειδικά για το κόστος ανα ώρα πτήσης που αναφέρει για το F-16, δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα με μια αγορά ενός νέου μαχητικού όταν αυτό κοστίζει οκτώ φορές περισσότερο στην λειτουργεία απο τα υπάρχοντα. ?
   «Ήδη αποσύρθηκαν τα 12 αναγνωριστικά RF-4E Phantom II της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης λόγω παλαιότητας, μειωμένης επιχειρησιακής ικανότητας και επιβιωσιμότητας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον, ενώ επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι το υψηλό κόστος χρήσης. Ενδεικτικά, το κόστος ανά ώρα πτήσης του δικινητήριου RF-4E έχει υπολογιστεί σε €16.350, όταν το αντίστοιχο κόστος του F-16 Block 50 ανέρχεται σε €6.019.»
   http://www.defencenews.gr/amina/5593-pros-katargisi-i-339-moira-tis-p-a-me-parallili-enopoiisi-moiron-ton-f-4e-phantom

  2. Αν ισχύει, μου φαίνεται σαν ξεδιάντροπο πλιάτσικο στην τσέπη νατοικών πολιτών. Τρελό και απίστευτο.

  1. Καλησπερα προς ολους… χωρις να εχω εξειδικευμενες γνωσεις στο παραπανω αντικειμενο , θετω το υποθετικο ερωτημα, για το αν αεροσκαφη οπως της παρουσιασης εχουν χρησιμοτητα στο δικο μας θεατρο επιχειρησεων; Το κοστος αποκτησης-συντηρησης και χρησης, οι δυνατοτητες: ταχυτητα ,ευελιξια-μικρο ιχνος, μεταφορικη ικανοτητα -οπλισμου, ισχυς πυρος-φονικοτητα και η χρηση μικρων διαδρομων τροχοδρομησης (ακομα και αερολεσχων φανταζομαι η δημοσιων δρομων σε επιχειρησεις) μου ακουγονται ως επιθυμητα χαρακτηριστικα. Δεν ξερω κατα ποσο θα ηταν χρησιμα για παροχη εγγυς αεροπορικης υποστηριξης φιλιων τμηματων σε πεδια μαχης οπως του Εβρου η νησιων του Αρχιπελαγους…. Ολα αυτα βεβαια με την προϋποθεση οτι ” λεφτα υπαρχουν”! Ισως καποιος σκεφτει οτι καποιες απ’ τις αποστολες μπορει ν’αναληφθουν απο τα ε/π Kiowa Warrior αλλα μιλαμε για 2 διαφορετικα πτητικα μεσα με δυνατοτητες και περιορισμους…

   1. Στην Βραζιλία χρησιμοποιούν το Α-29 για κυνήγι λαθρεμπόρων. Δεν χρησιμοποιούν μαχητικά υψηλών επιδόσεων. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς με τα 20 εξοπλισμένα Τ-6 ΝΤΑ που διαθετουμε, χρησιμοποιοντας τα για επιτήρηση, αναχαιτήσεις ΜΕΑ, ελικοπτέρων, ΑΦΝΣ και των οπλισμένων HURKUS που σε λίγο καιρό θα κανουν τη εμφάση τους και αυτά στο Αιγαίο, παρέα με μια έκδοση του ίδιου αεροπλάνου που θα χρησιμοποιει η Ακτοφυλακή. Το Τ-6 ΝΤΑ ήταν η βάση για την ανάπτυξη του AT-6 Wolverine από τον κατασκευαστή.

 3. Το κόστος πτήσης του Φ16 για την αμερικανική αεροπορία είναι 20000 δολάρια. Του Φ35 είναι το διπλάσιο. Για την ελληνική αεροπορία το κόστος πτήσης του Φ16 είναι 6000 ευρώ. Άρα το κόστος πτήσης του Φ35 για την Ελλάδα θα είναι πολύ χαμηλότερο απο αυτό της αμερικανικής αεροπορίας, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί χαμηλότερο και απο αυτό των Φάντομ.

  Ο κύριος λόγος των απολύσεων των τιμών μεταξύ αμερικανικής και ελληνικής αεροπορίας είναι οι διαφορετικές αποδοχές του προσωπικού.

  Για μια ακόμη φορά κάποιοι σχολιαστές μάλλον λόγω ασχετοσύνης παραπληροφορούν. Εδώ είμαι όμως για να τους αποκαλύπτω!

  1. H διαφορα στις αποδοχες του προσωπικου ειναι υπευθυνη για τον υπερδιπλασιασμο κοστoυς ανα ωρα πτησης…
   χμ…………ενδιαφερουσα αποψη……

   Αρα μαλλον τα AB θα μας ερχονται οικονομικοτερα απο τις Κορτανάερ….

   Not bad…not bad……
   Keep up…..

   1. I will keep up informing people….

    Το κόστος ώρας πτήσης του Φ16 είναι 6000Ευρω σύμφωνα με παραπομπή άλλου αναγνώστη παραπάνω και περίπου 20000 δολάρια για την αμερικανική αεροπορία. Ίσως ο κύριος λόγος για την απόκλιση είναι η διαφορά στις αποδοχές. Εάν ξέρεις κάποιον άλλο λόγο, ευχαρίστως να τον ακούσουμε.
    Το κόστος ώρας πτήσης του Φ35 στην αμερικανική αεροπορία είναι το διπλάσιο του Φ16.

    Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται το κόστος ώρας πτήσης του Φ35 στην ελληνική αεροπορία να είναι χαμηλότερο κατα πολύ των 42000 που κοστίζει για την αμερικανική αεροπορία.

    Τα Α-Β έχουν σχεδόν το διπλάσιο πλήρωμα σε σχέση με τις κορτεναερ, άρα σε απόλυτες και με βάση τον ανωτέρω συλλογισμό, αναμένεται να κοστίζει περισσότερο η χρήση τους. Εκπλήσσομαι που οδηγήθηκες σε αντίθετο συμπέρασμα.

    Βέβαια ο υπολογισμός του κόστους γίνεται σε συνάρτηση των δυνατοτήτων που σου προσφέρει μια πλατφόρμα. Τα ΑΒ σε πόλεμο επιφάνειας-επιφάνειας και επιφάνειας αερος προσφέρουν δυνατότητες πολλαπλάσιες των κορτεναερ, όποτε η σχέση απόδοσης-κόστους είναι σαφώς υπέρ των Α-Β. Εάν δεν λαμβάναμε υπόψιν την απόδοση (τις δυνατότητες) ενός σκάφους, θα είχαμε μονο κανονιοφόρους στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.