ΗΠΑ: Αισθητήρες στο άρμα μάχης “Abrams” θα εντοπίζουν τα εχθρικά πυρά μικρών όπλων

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) σχεδιάζει τους νέους αισθητήρες εντοπισμού εχθρικών πυρών (“Hostile Fire Detection”) για τον στόλο των τεθωρακισμένων οχημάτων ώστε να εντοπίζουν, παρακολουθούν και στοχεύουν εχθρικούς στόχους μικρών όπλων.

Οι ειδικοί ανάπτυξης όπλων του στρατού των ΗΠΑ εξηγούν ότι ακόμη κι αν τα εχθρικά πυρά εκτοξευόμενα από μικρά όπλα και δεν είναι κατ’ανάγκη μια επείγουσα ή άμεση απειλή για τα βαριά θωρακισμένα οχήματα μάχης όπως το “Abrams”, το “Stryker” ή το “Bradley”, ο άμεσος εντοπισμός της τοποθεσία των επερχόμενων εχθρικών πυρών είναι πολύ σημαντικός.

Υπάρχει ένα φάσμα αισθητήρων που διερευνάται από τους ειδικούς ανάπτυξης του στρατού των ΗΠΑ, οι αισθητήρες υπερύθρων, για παράδειγμα, έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν την “θερμική” υπογραφή που αναδύεται από τα εχθρικά πυρά και, κατά τη διάρκεια των ετών, ο στρατός των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει επίσης την τεχνολογία διάταξης εστιακού πεδίου όπως επίσης και ακουστικούς αισθητήρες.

“Συλλέγουμε στοιχεία υπογραφών απειλών και αξιολογούμε την απόδοση των αισθητήρων και αλγορίθμων”, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος στον ιστότοπο “Warrior Maven”, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος χερσαίων συστημάτων μάχης και διεύθυνσης νυχτερινής όρασης και ηλεκτρονικών αισθητήρων, Τζίν Κλάγκερ.

Η μονάδα του Κλάγκερ, η οποία εργάζεται στενά με τις προμήθειες του στρατού των ΗΠΑ για τον εντοπισμό και μερικές φορές την ταχεία ανάπτυξη τεχνολογίας για πολεμικές επιχειρήσεις, είναι τμήμα του κέντρου επικοινωνιών, ηλεκτρονικών, έρευνας, ανάπτυξης και μηχανικής (“CERDEC”) του στρατού των ΗΠΑ.

Ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ δήλωσαν επίσης στο “Warrior Maven” ότι η φέτος υπηρεσία θα ενσωματώσει περαιτέρω τους αισθητήρες “HFD”, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις πιο επίσημες δοκιμές που θα ακολουθήσουν το 2019.

Η δυνατότητα ανταπόδοσης πυρών είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο, επειδή καθιστά εφικτό τον εντοπισμό του εχθρικού πυρ, θα παρέχει στα εποχούμενα οχήματα τη δυνατότητα να επιτεθούν σε στόχους κάτω από την προστασία της θωρακισμένης θυρίδας.

Επί του παρόντος, ο στρατός αναπτύσσει το σύστημα σκόπευσης και προσβολής που ονομάζεται κοινό τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα, ή “CROWS”, χρησιμοποιεί μια οθόνη, αισθητήρες σκόπευσης και χειριστήρια για τον χειρισμό των εξωτερικά τοποθετημένων όπλων, το “CROWS” επιτρέπει στους στρατιώτες να εκτελούν πυρά κάτω από την προστασία της θωράκισης.

“Αν λάβουμε ένδειξη εντοπισμού εχθρικών πυρών, το ‘CROWS’ μπορεί να γυρίσει απότομα προς αυτή την κατεύθυνση για να εμπλέξει αυτό που ονομάζουμε ‘στρέφω για δω”, δήλωσε ο Κλάγκερ.

Μεγάλος μέρος των αναδυόμενων συνδεδεμένων τεχνολογιών μ’αυτους τους αισθητήρες μπορούν να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης, ή “AI”. Λογιστικό υπολογιστή, χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγορίθμους και διάφορες μορφές αναλύσεων, μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα τα στοιχεία αισθητήρα για την ταυτοποίηση της υπογραφής των εχθρικών πυρών.

“Η τεχνητή νοημοσύνη λαμβάνει υπόψη άλλες πληροφορίες και βοηθάει στην μείωση των ψευδών συναγερμών”, εξήγησε ο Κλάγκερ.

Οι ειδικοί ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης εξήγησαν ότι οι υπολογιστές είναι σε θέση να οργανώσουν τις πληροφορίες πολύ πιο αποτελεσματικά και να εκτελέσουν τις βασικές διαδικαστικές λειτουργίες όπως την εκτέλεση ελέγχων ή τον εντοπισμό ενδιαφερόντων θεμάτων, ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους εμπειρογνώμονες προσθέτουν επίσης την ανθρώπινη γνωσική διαδικασία, ως κάτι ιδιαίτερα κατάλληλο για την επίλυση των δυναμικών προβλημάτων και την εκτίμηση πολλαπλών μεταβλητών σε πραγματικό χρόνο, είναι εντούτοις κάτι που παραμένει εξαιρετικά πολύτιμο στις περισσότερες πολεμικές επιχειρήσεις.

Με τα χρόνια, υπήρξαν ελάχιστες τεχνολογίες εντοπισμού μικρών όπλων που δοκιμάστηκαν και ενσωματώθηκαν στα ελικόπτερα, μια απ’ αυτές η οποία πρώτο-εμφανίστηκε ως κάτι που ο στρατός των ΗΠΑ αξιολογούσε το 2010 και ονομάζεται σύστημα πρόσκτησης επίγειων πυρών, ή “GFAS”.

Αυτό το σύστημα, που ενσωματώθηκε στα επιθετικά ελικόπτερα “Apache”, χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερύθρων για την ταυτοποίηση της “λάμψης από την κάννη” ή την θερμική υπογραφή ενός εχθρικού όπλου. Η τοποθεσία του εχθρικού πυρ μπορεί τότε να προσδιοριστεί μέσω ενός επεξεργαστή πάνω στο ελικόπτερο με τη δυνατότητα γρήγορου γεω-προσδιορισμού της επίθεσης.

Ενώ ο Κλάγκερ είπε ότι υπάρχουν, χωρίς αμφισβήτηση, ομοιότητες ανάμεσα στις τεχνολογίες “HFD” αεροπορικών επιχειρήσεων και αυτές που αναδύονται για τα χερσαία οχήματα μάχης, επεσήμανε κάποιες διακριτές διαφορές.

“Από έδαφος σε έδαφος, έχεις πολύ περισσότερα κινούμενα αντικείμενα”, δήλωσε.

Η πιθανή ενσωμάτωση μεταξύ των συστημάτων “HFD” και τα συστημάτων ενεργής προστασίας “APS” είναι επίσης μέρος του υπολογισμού, εξήγησε ο Κλάγκερ. Η τεχνολογία “APS”, που επί του παρόντος αξιολογείται στα άρματα μάχης “Abrams” του στρατού των ΗΠΑ, τα “Bradley” και “Stryker”, ανάμεσα στα υπόλοιπα, χρησιμοποιεί αισθητήρες, τεχνολογία ελέγχου πυρός και αναχαιτιστές για τον εντοπισμό και εξόντωση των επερχόμενων πύραυλο-ωθούμενων ρουκετών (“RPG”) και αντιαρματικών καθοδηγούμενων πυραύλων (“ATGM”). Ενω τα “APS”, θεωρητικά και πρακτικά, εμπλέκουν απειλές μεγαλύτερες ή πιο σημαντικές από πράγματα όπως τα πυρά μικρών όπλων, υπάρχει μια μεγάλη μαχητική χρησιμότητα στον συγχρονισμό των “APS” σε “HFD”

“To ‘HFD’ περιλαμβάνει την ίδια λειτουργία που θα υπηρετήσει ως αισθητήρας παρατήρησης στο πλαίσιο ενός συστήματος ‘APS’, δήλωσε ο Κλαγκερ.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου διαλειτουργικότητας είναι πολύπλευρα. Δεδομένου οτι τα “RPG” και “ATGM” συχνά εκτοξεύονται απο την ίδια τοποθεσία με τα εχθρικά μικρά όπλα, η ικανότητα εντοπισμού του ενός, του άλλου, ή και τον δυο σε πραγματικό χρόνο αυξάνει σημαντικά την επίγνωση κατάστασης (“Situational Awareness”) και τις πιθανότητες στοχοποίησης τους.

Επιπλέον, μια τέτοια πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις υπό εξέλιξη προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού των ΗΠΑ οι οποίες στρέφονται προς πιο ικανούς και πολύ-λειτουργικούς αισθητήρες. Η ιδέα είναι να έχουν συνδυασμένο ή ενσωματωμένο μικρότερο ίχνος υλικού, συζευγμένο με εξελιγμένη τεχνολογία αισθητήρων, ικανή να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστόλων που ιστορικά εκτελούσαν πολλαπλά ξεχωριστά εποχούμενα συστήματα.

Η ενοποίηση τεχνολογιών και “κυτίων” οχήματος είναι ο πρωταρχικός σκοπός της προσπαθείας αρχιτεκτονικής “C4ISR/EW” νέου οχήματος μάχης με την ονομασία “Victory”. Χρησιμοποιώντας “ethernet” τεχνολογία δικτύωσης, η “Victory” συνθέτει αισθητήρες και συστήματα οχημάτων σε ένα κοινό διαλειτουργικό σύστημα. Αυτή η τεχνολογία, μεταξύ άλλων, εμφανίζει ήδη μια μαζικά αυξημένη ικανότητα να διενεργεί επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου από οχήματα μάχης.

Η “HFD” για τα επίγεια οχήματα, όταν ιδωθεί υπό το φως των ραγδαίως αναπτυσσόμενων τεχνολογιών δικτύωσης μάχης, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο πλαίσιο των ανεπάνδρωτων συστημάτων. Αυτή τη στιγμή ο στρατός των ΗΠΑ και η βιομηχανία εξελίσσουν αλγορίθμους για να επιτρέψουν την καλύτερη ομαδοποίηση επανδρωμένων-ανεπάνδρωτων ανάμεσα στα οχήματα μάχης. Η ιδέα είναι να υπάρξει ένα “ρομποτικό πλευρικό όχημα” (“wingman”) που θα επιχειρεί παράλληλα με τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ικανό να ελέγξει τις εχθρικές άμυνες, να βρει στόχους, να εκτελέσει αποστολές “ISR”, να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά ή ακόμα να επιτεθεί στον εχθρό.

“Ολα αυτά που εξετάζουμε θα μπορούσαν εύκολα να εφαρμοστούν σε ένα ανεπάνδρωτο σύστημα”, είπε ο Κλαγκερ.

Kris Osborn

Απόδοση/Μετάφραση από το “themaven.net” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.