ΗΠΑ: Αλλαγές στην προστασία σώματος για καλύτερη προσαρμογή της γυναικείας κόμης

©U.S. Army photo by Cpl. Emily Knitter

Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται σε μεγάλους αριθμούς στα επίγεια πεδία μαχών, οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) εργάζονται εντατικά για να κάνουν τις ανάλογες τροποποιήσεις στο εξοπλισμό τους ώστε να είναι συγκεκριμένος για κάθε φύλο και να διασφαλιστεί ότι προσαρμόζεται σωστά στις γυναίκες με χτένισμα κότσος.

Μια παρουσίαση μέσω διαφανειών που ετοιμάστηκε από την αντισυνταγμάταρχη Τζιντζερ Γουαϊτεχεντ, διευθύντρια παραγωγής στον προστατευτικό εξοπλισμό στρατιώτη, παρουσίασε μια πρόσφατη έκδοση του γυναικείου βελτιωμένου εξωτερικού τακτικού γιλέκου, ή “FIOTV”, να περιλαμβάνει ένα τμήμα-κολάρο περιμετρικά του λαιμού και πάνω από τους ώμους να χαμηλώνει προς τα πίσω ώστε να προσαρμοσζεται καλύτερα στον χτένισμά κότσος, μαζί με άλλες κατάλληλες βελτιώσεις για την παροχή καλύτερης βαλλιστικής προστασίας στις γυναίκες.

Η παρουσίαση έδειξε ότι η ανατροφοδότηση που προέκυψε από τους στρατιώτες καθοδηγεί επίσης και τις βελτιώσεις στο κράνος.

Οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό διαμαρτύρονταν ότι το σχέδιο τύπου “X-Back” του τμήματος που συγκρατούσε τις λωρίδες του πηγουνιού παρέμβαλε στο χτένισμα κότσος των μαλλιών, καθιστώντας δύσκολή την ασφαλή εφαρμογή του κράνους πάνω στο κεφάλι, με τις λωρίδες να είναι σωστά τοποθετημένες. Σύμφωνα με την παρουσίαση, ο στρατός των ΗΠΑ αναπτύσσει τον εξοπλισμό τύπου “H-Back” ειδικά προσαρμοσμένο για τις γυναίκες που περιλαμβάνει ένα άνοιγμα για το χτένισμα σινιόν (κότσος).

Αυτή η λύση, μαζί με τις βελτιώσεις για την συγκράτηση των λωρίδων ώστε να μην παρεμβάλλουν στην περιφερειακή όραση και τα κοψίματα στους λοβούς των αυτιών, έτυχε “ευρείας αποδοχής από την κοινότητα των γυναικών στρατιωτών”, έδειξε η παρουσίαση.

Ο αριθμός των πρόσφατων βελτιώσεων στην σχεδίαση του αλεξίσφαιρου σώματος στον στρατό των ΗΠΑ προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω του ανθρώπινου παράγοντα (“HFE”), κατά την οποία γυναίκες στρατιώτες παρείχαν ανατροφοδότηση και κριτικές για το δικό τους ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και επίσης δοκίμασαν και νέους εξοπλισμούς.

“Συχνά, αυτές οι διαδικασίες “HFE” συγκρίνουν πλάι-πλάι τον νέο εξοπλισμό με τα παλιά συστήματα σε μια δοκιμασία ελέγχου καλής εφαρμογής και σχεδίασης”, ανακοίνωσε η παρουσίαση της Γουαϊτχέντ. “Το προσωπικό που έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους λαμβάνει μετρήσεις απ’ολους τους στρατιώτες που συμμετέχουν στις εκτιμήσεις τελικού χρήστη και επιχειρησιακούς ελέγχους για να προσδιορίσει τις ατομικές ανά εκατοστημόριο κατατάξεις τους σε διάφορες σωματικές διαστάσεις και αρχικά να αρχικοποιήσει το μέγεθος και την εφαρμογή του εξοπλισμού που ελέγχθηκε”.

Ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε αυτές τις ερευνητικές εργασίες το 2010.

Το σώμα πεζοναυτών, το οποίο ξεκίνησε μια εργασία επέκτασης του φάσματος μεγεθών των αποθεμάτων του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού καθώς οι θέσεις του πεζικού για τις γυναίκες άνοιξαν το 2016, τώρα έχει θέσει ως στόχο να ντύσει όλους τους πεζοναύτες από το δυο τοις εκατό των γυναικών στρατιωτών ως το ενενήντα οχτώ τοις εκατό των ανδρών. Νωρίτερα, ο εξοπλισμός που εφάρμοζε σωστά βρίσκονταν μόνο στο πέντε ως το ενενήντα πέντε τοις εκατό των ανδρών. Η αλλαγή αυτή σημαίνει ότι ακόμα 8856 μικρότερου μεγέθους και 5711 μεγαλύτερου σωματότυπου πεζοναύτες θα λάβουν εξοπλισμό που θα ταιριάζει ακριβώς στο μέγεθος τους, σύμφωνα με την παρουσίαση της τη διευθύντριας προγράμματος εξοπλισμού μάχης πεζικού του σώματος πεζοναυτών, αντισυνταγματάρχη Κρίς Μαντελίν, για την “DACOWITS“.

Το νέο κράνος μάχης του σώματος πεζοναυτών, το οποίο πρόκειται να εισέλθει σε υπηρεσία αυτή την Άνοιξη, διαθέτει χαρακτηριστικά στην σχεδίαση του για καλύτερη τακτοποίηση του χτενίσματος κότσου, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Το σύστημα φορέα πλακών τρίτης γενιάς (“Plate Carrier Generation III”), το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις διαδικασίες σχεδίασης και ανάθεσης συμβάσεων, είναι μικρότερο και ελαφρύτερο κατά είκοσι πέντε τοις εκατό σε σχέση με τους προκατόχους του, με περισσότερο αρθρωτή εφαρμογή, σύμφωνα με την παρουσίαση.

Οι πεζοναύτες εργάζονται επίσης πάνω σε ένα βελτιωμένο ρυθμιζόμενο πλαίσιο συσκευασίας σχεδιασμένο για να εφαρμόζει καλύτερα γύρω από την προστασία σώματος και να προσφέρει καλύτερες επιλογές στην εφαρμογή και να καλύπτει ένα εύρος μεγεθών.

Για τους κλάδους όπου ιστορικά οι γυναίκες ήταν αντιμέτωπες με τον προστατευτικό εξοπλισμό που ήταν σχεδιασμένος αποκλειστικά για άνδρες και συχνά τις άφηνε εκτεθειμένες με τα μεγάλα κενά στις οπές των χεριών και τον μακρύ κορμό σώματος, ακόμα και οι μικρότερες ρυθμίσεις, όπως ο χώρος για το χτένισμά κότσος μαλλιών, εκπροσωπούν μια σημαντικό πρόοδο.

Ο στρατός και το σώμα πεζοναυτών δεν είναι οι μοναδικές ανδροκρατούμενες υπηρεσίες που έχουν “νεκρές περιοχές” σε αυτόν τον τομέα. Μόλις πέρυσι, το ναυτικό άλλαξε για πρώτη φορά την πολιτική που καθόριζε τον τρόπο που θα φέρονται τα σφαιροειδή καπέλα (“ball caps”) για να επιτραπεί στις γυναίκες με μακρυά μαλλιά να τα φοράνε άνετα.

Ως στιγμής, ο στρατός και το σώμα πεζοναυτών επέλεξαν να διευρύνουν το φάσμα των μεγεθών και να βελτιώσουν την εφαρμογή του βασικού γιλέκου προστασίας σώματος και τις αλεξίσφαιρες πλάκες, αντί να σχεδιάσουν μια πλήρη γκάμα προστατευτικού εξοπλισμού συγκεκριμένη για κάθε φύλο.

Το 2017, η αντισυνταγματάρχης Καθι Μπράουν, η τότε διευθύντρια παραγωγής του προστατευτικού εξοπλισμού στρατιώτη στο γραφείο “PEO Soldier“, δήλωσε στο “Military.Com” ότι οι έρευνες έδειξαν πως οι πλάκες που είναι προσαρμοσμένες στο σχήμα του σώματος δημιούργησαν τις δικές τους προκλήσεις στην εφαρμογή, και τελικά ο στρατός αποφάσισε πως αυτή δεν ήταν η καλύτερη προσέγγιση.

Ωστόσο, αυτή η απάντηση δεν ικανοποίησε τους πάντες.

Πέρυσι, ο γερουσιαστής δημοκρατικών Καλιφόρνιας Σαλόυντ Καρμπαχάλ, δήλωσε στο “Military.Com” ότι βρήκε την λύση “εκατό τοις εκατό απαράδεκτη”.

“Οι άνδρες είναι οι πρώτοι που θα διαμαρτυρηθούν ώστε ο στρατός να υιοθετήσει μια κατάλληλη προστασία σώματος… για αυτούς, αν αυτή είχε αρχικώς σχεδιαστεί για γυναίκες”, δήλωσε ο Καρμπαχάλ, ο οποίος υπηρέτησε στο σώμα πεζοναυτών ως ολμιστής και αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία. “Είναι πράγματι σημαντικό να παρέχουμε την ίδια εκτίμηση και υποστήριξη στις γυναίκες στρατιώτες και πεζοναύτες όπως κάνουμε και για τους άνδρες …ως ένας πεζοναύτης κι ο ίδιος, πιστεύω ότι αυτό δεν συμβαδίζει με τις αξίες του θεσμού”.

Hope Hodge Seck

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Military.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.