Την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, η εταιρεία QinetiQ ανακοίνωσε ότι έλαβε από το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών (ONR) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) δυο συμβάσεις για να εξελίξει το αποκλειστικό σύστημα της μονάδας πρόωσης ηλεκτροκίνητων πλημνών και τη ρυθμιζόμενη ανάρτηση μεγάλης διαδρομής για χρήση με τα τεθωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα.

Το ONR ανέθεσε 16 συμβάσεις, δυο εξ αυτών πήγαν στην QinetiQ ώστε προχωρήσει η πρώτη φάση τεχνολογίων της μονάδας κίνησης ηλεκτρικών πλημνών και της ρυθμιζόμενης υψηλής/μεγάλης διαδρομής ανάρτησης. Η QinetiQ ειναι ο μοναδικός οργανισμός εκτός Βορείου Αμερικής που έλαβε συμβάσεις. Αυτη η προσπάθεια αξιοποιεί την εξέλιξη των πλημνών ηλεκτρικής κίνησης που ολοκληρώθηκε από την QinetiQ στο πλαίσιο του προγράμματος Τεχνολογίες Επίγειου Οχήματος Χ [Ground X Vehicle Technologies (GXV-T)] της υπηρεσίας προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) και αποδεικνύει πως οι χρηματοδοτούμενες προσπάθειες από την DARPA μπορουν να μεταβούν σε υψηλότερα επίπεδα τεχνολογικής ετοιμότητας ανάπτυξης προς όφελος των στρατιωτικών υπηρεσιών και των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.

Παγκοσμίως, η αγορά ηλεκτρικής κίνησης μεταβάλλεται ταχέως, και όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν στα σχέδια τους την εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων μάχης νέας γενιάς καθώς ο αμυντικός τομέας ψάχνει για στρατιωτικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα σχετικά με την ενισχυμένη κινητικότητα, ικανότητα επιβίωσης, ευκινησία και ευελιξία αποστολής. Η μονάδα πλημνών ηλεκτρικής κίνησης της QinetiQ, η οποία συνδυάζει έναν μικρό ηλεκτρικό κινητήρα με ένα κιβώτιο ταχυτήτων πολλαπλών σταδίων και συμπαγή, ολοκληρωμένα φρένα, έχει σχεδιαστεί για να ξεπεραστούν τα λειτουργικά μειονεκτήματα που σχετίζονται με τις πλήμνες μίας-ταχύτητας και σταθερής-ταχύτητας για τις στρατιωτικές εφαρμογές. Η ικανότητα της να επιχειρεί είτε σε υψηλή ταχύτητα ή υψηλή ροπή επιτρέπει τις συνδυασμένες βελτιώσεις στην επιχειρησιακή και τακτική κινητικότητα.

Τοποθετημένη εξ ολοκλήρου εντός ενός συνηθισμένου τροχού των 20 ιντσών από ένα όχημα μάχης, η πλήμνη της QinetiQ έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πλήρη απόδοση στρατιωτικού οχήματος στην πρόσφυση και πέδηση, φτάνοντας ή υπερβαίνοντας την συμβατική ικανότητα κίνησης. Αυτη η σχεδιαστική προσέγγιση παρέχει μεγίστη εκμετάλλευση και ευελιξία στον σχεδιαστή του οχήματος καθώς εξαλείφει τους περιορισμούς του χώρου που καταλαμβάνεται από την συμβατική μετάδοση, όπως επίσης και τις τρύπες στο σκάφος απο τα συγκροτήματα κίνησης. Αυτό επιτρέπει τη βέλτιστη τοποθέτηση των υπόλοιπων βασικών συστημάτων του οχήματος τα οποία δεν θα παρεμποδίζονται από τις απαιτήσεις χώρου και τους περιορισμούς της μηχανικής κίνησης όπου τώρα η κίνηση πραγματοποιείται από ηλεκτρικά καλώδια.

Το έργο της ανάρτησης μεγάλης διαδρομής (υψηλή ανάρτηση) της QinetiQ επιτρέπει στον τροχό να μετακινείται δυο φόρες περισσότερο από την συμβατική ανάρτηση χωρίς να υπάρχει η ανάγκη περίπλοκων, συστημάτων πολλαπλών συνδέσμων ή διαμορφώσεων που χρησιμοποιούνται από τα εκτός δρόμου οχήματα. Η καινοτόμος ιδέα θα επιτρέψει στο όχημα να μεταβάλει την κατάσταση του από την θέση υψηλής εδαφικής ανοχής για την αντιμετώπιση IED στην συμπεριφορά “ερπετού” των βράχων και ενισχύει εξαιρετικά την ικανότητα επιβίωσης κατά τις αμφίβιες επιχειρήσεις εξαιτίας της βελτιωμένης απόδοσης μέσα στο νερό και την είσοδο/έξοδο από το νερό.

Ο Τρέντ Σακελφόρντ, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης στην QinetiQ, δήλωσε: “Οι απαιτήσεις του πολέμου συνεχίζουν να μεταβάλλονται ραγδαία, και όλες οι μάχιμες δυνάμεις ψάχνουν την τεχνολογία που θα παρέχει στους πολεμιστές τους επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στη φονικότητα, κινητικότητα και την ικανότητα επιβίωσης. Η δικιά μας μονάδα κίνησης πλημνών και η ανάρτηση μεγάλης διαδρομής προσφέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα αυξάνοντας σημαντικά τους διαθέσιμους εσωτερικούς χώρους εντός των οχημάτων μάχης, προσφέροντας στα οχήματα αρχιτεκτονική που επιτρέπει μεγαλύτερη προστασία στους επιβαίνοντες. Επιπλέον, η σημαντικά βελτιωμένη απόδοση, η ευελιξία στην αλλαγή του ύψους στην εδαφική ανοχή και οι ενισχυμένες αμφίβιες ικανότητες είναι σημαντικές για την βελτιωμένη κινητικότητα.”

“Είμαστε πολύ υπερήφανοι που ένας οργανισμός με το κύρος όπως το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών αναγνώρισε την τεχνογνωσία μας και το εικοσιπενταετές ιστορικό στην εξέλιξή της υβριδικής-ηλεκτρικής τεχνολογίας για τα στρατιωτικά οχήματα, η οποία θα συνεχίσει να βοηθάει τους πελάτες μας στον εκσυγχρονισμό των στόλων τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ειναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις τωρινές και μελλοντικές απειλές.”

Πηγή: qinetiq.com

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Σχόλια

  1. dimitrisx

    Κατά πόσο θα μπορούσαμε και εμείς (ΥΠΕΘΑ), να αξιοποιήσουμε τις καινοτόμες αναρτήσεις του Δημήτρη Κορρέ;

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: