ΗΠΑ: Αναβάθμιση 100 αρμάτων “Abrams” στη διαμόρφωση “M1A2 SEPv3”

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής (ΗΠΑ) υπέγραψε σύμβαση προμηθείας με την εταιρεία “General Dynamics Land Systems” (“GDLS”) για την αναβάθμιση 100 αρμάτων μάχης “M1A1 Abrams” στη διαμόρφωση τελευταίας τεχνολογίας “M1A2 Πακέτο Ενίσχυσης Συστημάτων Έκδοση 3” (“M1A2 Abrams SEP V3”).

Η σύμβαση προμήθειας είναι μέρος της “Σύμβασης Στρατιωτικών Απαιτήσεων” που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο 2017 δια μέσω της οποίας ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί να αναβαθμίσει μέχρι 435 άρματα μάχης “M1A1 Abrams” στη διαμόρφωση “M1A2 Abrams SEPv3”. Η διαμόρφωση “M1A2 Abrams SEPv3” διαθέτει τεχνολογικές εξελίξεις στις επικοινωνίες, την αξιοπιστία, τη διατήρηση και την απόδοση καυσίμου συν την αναβαθμισμένη θωράκιση.

Οι εργασίες της σύμβασης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της “Land Systems” στην Σκράντον στην Πενσιλβανία και την Ταλαχάσι στην Φλόριντα και στο Κέντρο Παραγωγής Διακλαδικών Συστημάτων (“JSMC”) στη Λίμα, στο Οχάιο, το μοναδικό λειτουργικό εργοστάσιο αρμάτων μάχης των ΗΠΑ.

“M1 Abrams”

Το “M1 Abrams” ειναι ένα αμερικανικής κατασκευής τρίτης γενιάς κύριο άρμα μάχης (“MBT”) το οποίο είναι εξαιρετικά ευέλικτο, επαρκώς οπλισμένο και βάρια θωρακισμένο.

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται ο πολλαπλών καυσίμων αεριοστρόβιλος κινητήρας “AGT 1500”, εξελιγμένη συνθετική θωράκιση και και η ξεχωριστή αποθήκη πυρομαχικών μέσα σε διαμέρισμα εξωτερικής εκτόνωσης για την ασφάλεια του πληρώματος. Ζυγίζοντας περίπου 68 αμερικανικούς τόνους “short tons” (σχεδόν 62 μετρικούς τόνους), ειναι ένα από τα βαρύτερα εν υπηρεσία κύρια άρματα μάχης.

Το “M1 Abrams” εισήλθε στην ενεργό υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το 1980, αντικαθιστώντας τελικά το άρμα μάχης “M60”. Το “M1” ειναι το κύριο άρμα μάχης του στρατού και του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ και, επίσης, χρησιμοποιείται από τους στρατούς τών Αιγύπτου, Κουβέιτ, Σαουδικής Αραβίας, Αυστραλίας και Ιράκ.

Έχουν αναπτυχθεί τρεις κυρίες εκδόσεις του “M1 Abrams”, το “M1”, “M1A1” και “M1A1”, που διαθέτουν βελτιωμένο οπλισμό, προστασία και ηλεκτρονικά. Αυτές οι βελτιώσεις όπως και οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις στα εν υπηρεσία άρματα μάχης έχουν επιτρέψει ώστε αυτό το πολυκαιρισμένο όχημα να παραμείνει στην υπηρεσία της πρώτης γραμμής.

Οι βελτιώσεις του “M1A2 SEPv3” περιλαμβάνουν:

+Διακλαδικό Σύστημα Τακτικού Ασυρμάτου (“JTRS”): Ενσωμάτωση του παρεχόμενου από την κυβέρνηση εξοπλισμού ασύρματης επικοινωνίας Διακλαδικού Συστήματος Τακτικού Ασυρμάτου, “Manpack” και “Small Form Fit” για υποστήριξη της ανάγκης δημιουργίας ετοιμότητας δικτύου και τη διατήρηση διαλειτουργικότητας μάχης και επικοινωνιών με τις μελλοντικές ταξιαρχίες ομάδων μάχης.

+Παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας: Τα στοιχεία περιλαμβάνουν Γεννήτρια Ηλεκτρικής Ισχύος, δακτύλιο ολίσθησης, ενισχυμένη μονάδα διανομής ηλεκτρικής ισχύος σκάφους/κοινές τηλεχειριζόμενες μονάδες δομοστοιχείων μεταγωγής και το σύστημα επιτήρησης στοιχείων συσσωρευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές οι τεχνολογίες αντιμετωπίζουν την μελλοντική αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάγκη διάδοσης κρίσιμων πληροφοριών.

+Τακτά Αντικαταστάσιμα Στοιχεία (“LRU”) /Επανασχεδιασμένα ανταλλακτικά στοιχεία γραμμής: Η μεταβίβαση της υφιστάμενης δύναμης πλατφορμών “Abrams” στο σχέδιο συντήρησης δύο επιπέδων μπορεί να ξεκινήσει με την εφαρμογή της τεχνολογίας των τακτών αντικαταστήσιμων στοιχείων (“LRU”).

+”AN/VLQ-12 αντιμετώπισης “RCIED” (Τηλεχειριζόμενων Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών) “Duke 3” ηλεκτρονικού πολέμου (“CREW”): Είναι ένα μικρού βάρους σύστημα πάνω στο όχημα που εξουδετερώνει απειλές “RCIED” και παρέχει στα στρατεύματα των ΗΠΑ το τακτικό πλεονέκτημα σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Το “CREW/DukeV3” ειναι η τελευταία εκδοσή του προγράμματος “PM CREW”.

+Μονάδα Βοηθητικής Ισχύος (“APU”): Η “APU” -εγκατεστημένη κάτω από τη θωράκιση- προσφέρει τη δυνατότητα λειτουργίας των συστημάτων επι του άρματος με μειωμένη πιθανότητα εντοπισμού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αθόρυβης παρατήρησης.

+Ζεύξη Δεδομένων Πυρομαχικού (“ADL”): Η “ADL” απαιτείται για τον προγραμματισμό των εξελιγμένων βλημάτων κινητικής ενεργείας και πολλαπλών χρήσεων “M829A4”.

+Αναβάθμιση Θωράκισης: Το άρμα μάχης “Abrams” θα συνεχίσει να εξελίσσει την βαλλιστική προστασία του για να αντιμετωπίζει τις τελευταίες απειλές και να διατηρήσει την ανωτερότητα του στο πεδίο της μάχης.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “defpost.com” για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.