Την αναστολή χορήγησης στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας στο Πακιστάν ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έως ότου το Ισλαμαμπάντ αναλάβει δράση ενάντια στους Αφγανούς Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι, που η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αναφέρει το οικονομικό ύψος της βοήθειας που αναστέλλεται, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ακόμη υπολογίζει τα είδη των ενισχύσεων που επηρεάζονται από την απόφαση. Σημείωσε πως μέρος της βοήθειας μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται, αν το Ισλαμαμπάντ λάβει αποφασιστική δράση ενάντια στις οργανώσεις.

«Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αναστέλλουμε τη χορήγηση στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας μόνο στο Πακιστάν αυτή τη στιγμή, έως ότου η πακιστανική κυβέρνηση λάβει αποφασιστική δράση ενάντια σε οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Αφγανοί Ταλιμπάν και το δίκτυο Χακάνι. Θεωρούμε ότι αυτές οι οργανώσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή και, επίσης, στοχοθετούν προσωπικό των ΗΠΑ», δήλωσε η Νάουερτ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: in.gr

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η σχέση με το Πακιστάν στην εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ήταν εξ αρχής εύθραυστη και προβληματική και επόμενος καταδικασμένη να χαλάσει μια μέρα. Οι εκβιασμοί του Μπους προς την πακιστανική κυβέρνηση στο είδος «αν δεν είστε με το μέρος μας, είστε εναντίον μας» στην αρχική φάση(σύμφωνα με αναφορές του Περβέζ Μουσάραφ), αλλά και η δράση των οπλισμένων ΜΕΑ(USAF/CIA) στην περιοχή των συνόρων(εντός πακιστανικού εδάφους) στο Βαζιριστάν, άνευ συντονισμού με την πακιστανική πλευρά, όπως και η αποστολή δολοφονίας του Ο. Μπιν Λαντέν στην Αμπόταμπατ χωρίς ενημέρωση της πακιστανικής πλευράς, δεν βοήθησαν στην «συνεργασία» και σύσφιξη των σχέσεων. Έτσι ήταν επόμενο να εξελιχθεί σε μια κλιμάκωση/ρήξη που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

  Πακιστάν: Πύραυλοι έπληξαν το Νότιο Βαζιριστάν
  http://www.protothema.gr/article/20976/pakistan-pyrayloi-eplhksan-to-notio-vaziristan/

  Απάντηση
  • Theognostos

   μήπως ὸμως δέν επέτρεψαν σε ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ νά περασουν απο το Πακιστάν στο Ιράν;

   οσο για το δευτερο μέρος περι παλαιστινίων..εχει καταπατηθει η συμφωνία του οσλο …και..εάν αυτή ειναι η κοινή γνώμη του μέσου ισραηλιτη τότε δέν είναι δυνατον να υπάρξει συμφλίωση

   σε ποιούς απευθύνεται και στα Ελληνικά..

   τώρα αυτός επισης ειχε πεισε αλλο βιντεο πως οι ίδιοι εβαλαν τους τούρκους να δολοφονησουν τον αγιο Κωσμα τον Αιτωλο επειδη ξεσηκωνε τούς Ελληνες και τους έδινε ελπίδα…

   παλαιος συν στήνω παλαιστινιος απο τον παλαιο ολων των ημερων ( βιβλίο του ενωχ)

   Απάντηση
  • geoexplorer72

   Το Πακιστάν είναι το τεχνητό κράτος για τον έλεγχο της χερσονήσου μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Ως Ισλαμική δημοκρατία που ανατράφηκε με εξτρεμισμό, έχει ανεπίσημους δεσμούς με γειτονικά ομόθρησκα κράτη. Το Πρόβλημα της Αμερικής δεν είναι το Αφγανιστάν αλλά το Ιράν μετά την επανάσταση του 1979. Ο ψυχροπολεμικός σχεδιασμός ήταν να αποκλειστεί η Ρωσία με ένα ισλαμικό τόξο που ξεκινούσε από το Ιράν, περιλάμβανε το Αφγανιστάν το Πακιστάν και το Ταζικιστάν και Κιργιστάν. Όλες αυτές οι χώρες βρίσκονται υπο την πολιτισμική επιρροή του Ιράν. Μάλιστα μιλούν και Περσικές διαλέκτους. Το Πακιστάν λοιπόν είναι το παραλιακό κράτος που έχει κοινά σύνορα με Αφγανιστάν και Ιράν. Όσο και αν κάνουν οι Αμερικάνοι ότι δεν θέλουν να του δώσουν όπλα, τόσο το έχουν ολοκληρωτική ανάγκη. Χωρίς αυτό δεν θα έχουν πρόσβαση στο Ισλαμικό τόξο ούτε έλεγχο του Ιράν.
   Εάν θέλουν βέβαια να το εκβιάσουν, δεν θα του κόψουν χρήματα αλλά θα στραφούν προς την Ινδία που είναι ο κατ’ ευφημισμό «ορκισμένος» εχθρός του. Εάν προσέξατε η αναθέρμανση των σχέσεων Ινδίας Αμερικής, είναι σχεδόν καθημερινό καθήκον στις τελευταίες δηλώσεις των ΗΠΑ.
   ΥΓ)Όπου ακούτε «τρομοκρατία», θα αντικαθιστάτε την λέξη με τα «συμφέροντα». Οι Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν σκάνε για τους τρομοκράτες…

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  @Theognostos
  Η άρνηση πρόσβασης για τις ειδικές δυνάμεις για να περάσουν σε περιοχές του Ιράν δεν ήταν το σοβαρό πρόβλημα, πιο σημαντική ήταν η απόρριψη του αιτήματος για τις στρατηγικές μεταφορές, η οποία σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις είχε να κάνει με τα καουμποϊλίκια του Μπους(τα οποία δεν διέψευσε η αμερικανική κυβέρνηση εκείνης της εποχής), έτσι αναγκάστηκαν να περάσουν απο Turkmenistan, Uzbekistan, και Tajikistan που εκτόξευσε τα έξοδα για αυτές τις μεταφορές(και όπου έγινε και λόγος για παρεκτροπές στελεχών των ΕΔ των ΗΠΑ απέναντι στους πολίτες). Η πρόσβαση στις ειδικές δυνάμεις δεν δόθηκε ούτε απο την Τουρκία κατά την εισβολή στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν έπληξε την μεταφορά τεχνολογίας και την συνεργασία των δυο κρατών, παρά το γεγονός που η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με το Πακιστάν και παρά που έχει πλέον έντονο ισλαμικό προσανατολισμό.

  Επίσης προβληματικό θα ήταν για το Πακιστάν, αν γινόταν γνωστό ότι δόθηκε πρόσβαση σε ξένες δυνάμεις για παράνομες αποστολές αυτών σε ένα τρίτο κράτος με το οποίο δεν βρίσκονται σε πόλεμο, και αυτό νομίζω ότι θα ήταν κάπως δύσκολα να επικοινωνήσει ένα Πακιστάν μπροστά στον ΟΗΕ, εφόσον χωρίς επίσημη κήρυξη πολέμου πρόκειται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και για μια άκρως παράνομη πράξη(δυστυχώς το JSOC εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες, όπως και η αγρότες απο την Φάρμα στην VA). Ένα επίσης σημαντικό θέμα σε όλη την περίπτωση, είναι η διαμάχη εντός του Πακιστάν μεταξύ των ισλαμιστών και την κυβέρνηση (η οποία θέλει να παρουσιάζεται μετριοπαθής προς τα έξω), που δυσκολεύει επιπλέον όλη την υπόθεση. Δυστηχώς το βίντεο δεν παίζει, λέει ότι δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις περιοχές.

  @geoexplorer72
  Ασφαλώς πρόκειται για μια προίκα που άφησαν οι Άγγλοι μετά την αποχώρηση στην περιοχή,
  έχοντας υπόψην την περίπτωση/κατάσταση, τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες που αναφέρετε συμφωνώ με τα παραπάνω. Αμφιβάλω όμως για την καταλληλότητα και την εφαρμογή του σχεδίου αποκλεισμού, επειδή και στην Μόσχα το καπέλο δεν το πιάνουν με την πένσα για να το φορέσουν(ποτέ δεν το έκαναν). Προς το παρόν αφήνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι δεν δουλεύει ο εκβιασμός, η Ινδία κατα την γνώμη μου δεν είναι ρεαλιστική λύση για τις ΗΠΑ, όχι εξαιτίας των ΗΠΑ, αλλά επειδή δεν τους εμπιστεύονται οι Ινδοί όπως αφέθηκε να φανεί απο τους ίδιους στην απόφαση του διαγωνισμού ΝΜΑ, όπου εφπγινε λόγος απόρριψης της πρότασης των ΗΠΑ για λόγους αξιοπιστίας/αναξιοπιστίας στην υποστήριξη, επειδή έχουν την εμπειρία ότι η τεχνική υποστήριξη είναι ένας μοχλός πίεσης σε γεωπολιτικά θέματα, και έτσι επέλεξαν Γαλλία. Πήραν βέβαια τα αεροσκάφη υποστήριξης και μεταφορών απο την Boeing, αλλά αυτά είναι εύκολα στην αντικατάσταση απο ρωσικά μοντέλα αν χρειαστεί, οπότε δεν είναι και σοβαρό πρόβλημα.

  Συμφωνώ και για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο θέμα του Αφγανιστάν θέλω να προσθέσω όμως ακόμη έναν παράγοντα (για τον οποίο έχει γράψει Alfred W. McCoy στο βιβλίο του «The Politics of Heroin: CIA Complicity in the Global Drug Trade») ο οποίος έχει διεισδύσει στην γεωπολιτική απο την εποχή του πολέμου στην Ινδοκίνα.

  Απάντηση
  • geoexplorer72

   Σωστά, δεν γίνεται να έχεις ένα αξιοπρεπή ανίερο πόλεμο χωρίς λίγο «ζαλούρα». Τι γνώμη έχετε για τις ταραχές του Ιράν και τα Ελληνικά ΜΜΕ;

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Επειδή σε ξένα ΜΜΕ που παρακολουθώ περισσότερο απο τα ελληνικά δεν γίνεται και πολύ συζήτηση(για να μην πω σχεδόν καθόλου, τουλάχιστον σε αυτά που παρακολουθώ εγώ) για το θέμα, νομίζω ότι στην Ελλάδα φουσκώνουν κάπως(υπερβολικά κατά την γνώμη μου) τα γεγονότα στο Ιράν. Η αντίσταση απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει το θεοκρατικό καθεστώς εντός του Ιράν, δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε πρόσφατα. Απλά δεν του δόθηκε η ίδια προσοχή(η τόση σημασία) απο τα ελληνικά ΜΜΕ στο παρελθόν, όσο στις πρόσφατες ειδήσεις.
    Πραγματική ησυχία δεν έχω παρατηρήσει όμως ακόμα και στην εποχή του σάχη Μοχάμεντ Ρεζά στο Ιράν. Υπήρχε και τότε λαϊκή αντίσταση, και μια έντονη δραστηριότητα της «Savak» για καταπίεση της αντίπαλης πλευράς.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: