Έντεκα αεροπλάνα PZL M28 Skytruck που χρησιμοποιούνται από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) έχουν παροπλισθεί και αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία. Το M28 είναι επίσης γνωστό και ως το C-145A στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη πρόκειται να αποθηκευτούν στον χώρο αποθήκευσης Davis-Monthan στην Αριζόνα. Η μονάδα της USAF θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μόνο πέντε δείγματα του Skytruck.

Η πληροφορία αποδεσμεύθηκε ενόψει των οργανωτικών αλλαγών στο εσωτερικό της 919ης Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων (919 SOAMXS), η οποία μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε τα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από την Mielec. Η μονάδα πρόκειται να αναδιοργανωθεί και πρόκειται να χρησιμοποιεί, αρχής γενομένης από το νέο έτος, τα μεγαλύτερα αεροπλάνα Dornier C-146. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την μετάβαση στον νέο τύπο αεροπλάνου πρόκειται να αρχίσουν τον Νοέμβριο.

Η μεταφορά των Skytruck στο “παλιατζιδικό” Davis-Monthan θα ξεκινήσει τον Μάιο και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2016. Μόνο 5 άτρακτοι πρόκειται να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία -πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για εκπαίδευση και τη συντήρηση των ικανοτήτων που αφορούν την χρήση αυτού του αεροσκάφους. Αυτό ειναι ενδιαφέρον, τα C-145A Skytrucks έχουν αποσυρθεί μόλις δυο χρόνια, αφότου η μονάδα που τα λειτουργούσε αναδιοργανώθηκε, και αφότου οι υποδομές της αεροπορικής βάσης Cannon του Νέου Μεξικού μεταφερθήκαν στην αεροπορική βαση Duke στην Αριζόνα.

16 δείγματα των αεροπλάνων M28 Skytruck παραδοθήκαν στις μονάδες των ΗΠΑ ανάμεσα στο 2009 και 2013, ωστόσο, ενα δείγμα παραδόθηκσε στις ΗΠΑ στις αρχές του 2004. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αρχικά, με σκοπό των αντισταθμιστικών απαιτήσεων που σχετιζόταν με την προμήθεια των μαχητικών F-16 από την Πολωνική Πολεμική Αεροπορία, οι ΗΠΑ συμφωνήσαν να αποκτήσουν 100 δείγματα του αεροσκάφους M28. Αυτός ο αριθμός γρήγορα περικόπηκε στα 40, έπειτα στα 16 δείγματα συν ενα δείγμα το οποίο αποκτήθηκε για διαφημιστικούς σκοπούς. Ένα M28 καταστράφηκε στο Αφγανιστάν, τον Δεκέμβριο του 2011, όταν προσέκρουσε στο έδαφος κατά την διάρκεια της προσγείωσης.

Λόγω των ικανοτήτων STOL σε απροετοίμαστους τροχοδρόμους, οι άτρακτοι των PZL-Mielec ήταν κατάλληλα εξοπλισμένες για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Το M28 χρησιμοποιήθηκε επίσης για την υλοποίηση της εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστών ξενών στρατιωτων. Πολύ πιθανόν, η απόσυρση των Skytruck απο την ενεργό υπηρεσία να προκλήθηκε από την ολοκλήρωση των ξένων αναπτύξεων στο Αφγανιστάν και Ιράκ. Κατά δεύτερο λόγο, το γεγονός οτι αυτές οι άτρακτοι αποθηκεύονται ίσως επίσης αυτό να πηγάζει από οικονομικούς και επιμελητειακούς λόγους.

Juliusz Sabak

Απόδοση/Μετάφραση απο defence24.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: