ΗΠΑ: Αρχηγός ACC «Σκέψεις για τον αντικαταστάτη του A-10»

A-10 Prime TeamΜια μελλοντική ειδική πλατφόρμα αεροπορικής υποστήριξης εγγύς προστασίας για την αντικατάσταση του A-10 παραμένει πιθανή, δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός Διοίκησης Αεροπορικού Πολέμου (ACC) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) σχεδιάζει μια διακλαδική διάσκεψη ώστε να επεξεργαστεί επιλογές για την αποστολή, η οποία συχνά αναφέρεται ως CAS.

«Το σκεφτόμαστε,» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πτέραρχος Χώκ Καρλαϊς, αρχηγός της Διοίκησης Αεροπορικού Πολέμου κατά τη διάρκεια του συμποσίου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της USAF, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το μελλοντικό σύστημα αεροπορικής εγγύς προστασίας που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το σεβαστό Warthong.

“Νομίζω πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι στη συζήτηση,» είπε ο Κάρλαϊς. «Ένα άλλο πρόγραμμα αμυντικού συστήματος ίσως να είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε καθώς βλέπουμε τα κενά που διαφαίνονται στο μέλλον και το τι πράττουμε. Μελετούμε όλα αυτά.»

Τα λόγια αυτά ακούγονται ως μελωδία στα αυτιά της κοινότητας εγγύς προστασίας, η οποία τους τελευταίους 12 μήνες υπεραμύνεται σθεναρά επί του A-10, καθώς η USAF επεδίωξε να αποσύρει το αεροσκάφος με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η υπηρεσία ισχυρίζεται ότι αποσύροντας το A-10 μπορεί να εξοικονομήσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, και ότι η αποστολή μπορεί να μετατοπιστεί σε ταχύτερα μαχητικά αεριωθούμενα αεροσκάφη και βομβαρδιστικά.

Οι υπερασπιστές του A-10, συμπεριλαμβανομένης και μιας ομάδας φωνητικών στο Κογκρέσο, λένε το αεροσκάφος είναι απαραίτητο για την προστασία στρατευμάτων στο έδαφος και η απόσυρση του χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος αντικαταστατής CAS θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο Κάρλαϊς επέμενε ότι η υπηρεσία θα τιμά πάντα την δέσμευση της στην αποστολή CAS.
«Η υποστήριξη για τα χερσαία τμήματα και την διακλαδική δύναμη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας είναι αφιερωμένη στην εναέρια υπεράσπιση των χερσαίων δυνάμεων. Αυτό πράττουμε σε όλη την ιστορία μας» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε το επιχείρημα της USAF πως το A-10 είναι περισσότερο ευάλωτο στα επίγεια πυρά από άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδιστικού B-1, F-16 και, τελικά, του διακλαδικού μαχητικού κρούσης F-35. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε νέα πλατφόρμα CAS θα πρέπει να μπορεί να επιβιώσει σε ένα μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

«Μέρος της συνεχόμενης συζήτησης που έχουμε είναι, πως (ο κόσμος) πρόκειται να δείχνει το 2020 και 2025; Άποψη μου είναι ότι τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα πρόκειται να αναβαθμιστούν επειδή οι αντίπαλοι γνωρίζουν τι μπορούμε να πράξουμε όταν μας ανήκει ο εναέριος χώρος και θα συνεχίζουν να προσπαθούν να μας το αρνούνται.»

Ο Κάρλαϊς υπενθύμισε τον Ιορδανό πιλότο F-16 ο οποίος καταρρίφθηκε πάνω από τη Συρία, και εν συνεχεία δολοφονήθηκε από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, ως παράδειγμα του πως τα περιβάλλοντα αποτροπής δεν υπολείπονται σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας από ισόβαθμους αντιπάλους όπως η Κίνα.

«Νομίζω ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε επιχειρήσεις CAS σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου; Ναι το πιστεύω, στο μέλλον,» πρόσθεσε.

Τον επόμενο μήνα η USAF θα φιλοξενήσει αντιπροσώπους από άλλες υπηρεσίας σε μια εβδομαδιαία συνάντηση κορυφής σχετικά με την αποστολή αεροπορικής υποστήριξης εγγύς προστασίας, με σκοπό να βρεθεί μια πορεία προς τα εμπρός.

«Φέρνουμε συναδέλφους, απο επίπεδο 06 (Ταξίαρχος) και κάτω, από το Στρατό, Πολεμική Αεροπορία, Πεζοναύτες και Πολεμικό Ναυτικό μαζί για να οργανωθούν οι ομάδες εργασίας,» είπε ο Κάρλαϊς. «Ο πραγματικός σκοπός είναι (να διαπιστωθεί) που βρισκόμαστε, τι έχουμε μάθει.»

«Σκέφτομαι ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το A-10,» πρόσθεσε. «Τελικά, δεσμευόμαστε στην αποστολή που πάντα ήμασταν δεσμευμένοι και θα είμαστε πάντα, και είναι μια προσπάθεια να επιστρέψουμε στην επικέντρωση στην περιοχή της αποστολής.»https://www.youtube.com/watch?v=eCnjWmtfvFo

Απόδοση απο το DefenceNews.com για την Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.