Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής παρουσίασε την 26η Απριλίου σχέδιο νόμου για να αποτραπεί η μεταφορά των “Lockheed Martin F-35A” στην Τουρκία.

Ο νόμος εμποδίζει επίσης τον ρόλο της Τουρκίας ως σημείο συντήρησης του αεροσκάφους, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τους γερουσιαστές.

Ο νόμος κατατέθηκε την 26η Απριλίου από τον γερουσιαστή Τζέιμς Λάνκφορντ, έναν ρεπουμπλικάνο από την Οκλαχόμα, την γερουσιαστή Ζιν Σαχίν, μια δημοκρατική από το Νιου Χάμσαϊρ και τον γερουσιαστή Τομ Τίλλις, έναν ρεπουμπλικάνο από την Βόρεια Καρολίνα.

Η Τουρκία, ένας NATOϊκος σύμμαχος και εταίρος στην μάχη εναντίον του Ντά’ες, παρήγγειλε συνολικά εκατό αεροσκάφη συμβατικής απο-προσγείωσης “F-35A”. H πρώτη παρτίδα των δεκατεσσάρων αεροσκαφών έχει ήδη αγοραστεί, με τις παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν στα τέλη αυτού του έτους. Συνολικά προγραμματίζονται να παραδοθούν στην τουρκική αεροπορία τριάντα “F-35A” έως το τέλος του 2022.

Ο γερουσιαστής Λάνκφορντ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταϊπ Ερντογάν περιφρονεί το κράτος δικαίου, περιόρισε τις ατομικές ελευθερίες, η εδραίωση της εξουσίας και οι “στρατηγικές αποφάσεις” έχουν απομακρυνθεί από τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε επίσης τον φυλακισμένο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κατηγορείται πως βοήθησε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Εργτογάν. Ο Μπράνσον αρνείται τις κατηγορίες.

“Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν την μεταφορά της απόρρητης τεχνολογίας του ‘F-35’ και των ικανοτήτων αιχμής στο καθεστώς του Ερντογάν εξαιρετικά επικίνδυνη”, δήλωσε ο γερουσιαστής Λάνκφορντ. “Επιπλέον η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να διολισθαίνει όλο και πιο κοντά στην Ρωσία, καθώς κρατάει στην φυλακή τον αθώο Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, για να τον χρησιμοποιήσει ως πιόνι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταμείβουν την κατοχή ομήρων Αμερικανών πολιτών. Αντ’αυτου αυτές οι ενέργειες θα αντιμετωπιστούν με το είδος των κυρώσεων που θέτει αυτό το νομοσχέδιο”.

Στην κοινή δήλωση, η γερουσιαστής Σαχίν περιέγραψε τους όρους υπό τους οποίους θα αποσύρει την υποστήριξη της στο νομοσχέδιο και θα συμφωνήσει στην μεταφορά των “F-35” στην Τουρκία.

“Ο Ερντογάν και η κυβέρνηση του πρέπει να συμμορφωθούν με το κράτος δικαίου στην χώρα του και στο εξωτερικό και να απελευθερώσουν τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία”, ανέφερε. “Πρέπει επίσης να υπάρξει άμεσος τερματισμός των παρενοχλήσεων και των περιορισμών στους εργαζόμενους της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία. Μέχρι να συμβεί αυτό θα συνεχίζω να συμμετέχω με τους γερουσιαστές Λάνκφορντ και Τίλλις ώστε να ζητώ την επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένη της μεταφοράς του διακλαδικού μαχητικού κρούσης ‘F-35”.

Η κίνηση των γερουσιαστών προκύπτει μια εβδομάδα μετά την απειλή ενός υψηλόβαθμου διπλωμάτη να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα του “Lockheed Martin F-35” ως αντίμετρο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του εξελιγμένου αντιαεροπορικού συστήματος από την Ρωσία, του συστήματος “Almaz-Antey S-400 Triumf”. Το “S-400” της Ρωσίας είναι το πιο εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα επιφάνειας-αέρος στη διεθνή αγορά. Διαφημίζεται ότι διαθέτει βεληνεκές εντοπισμού των “αόρατων” αεροσκαφών μέχρι τα ογδόντα ένα (81) ναυτικά μίλια ή περίπου εκατόν πενήντα (150) χιλιόμετρα.

Οι Λάνκφορντ και Σαχίν συνεργάστηκαν στο παρελθόν για να αντιμετωπίσουν τις καταγγελίες περι καταχρήσεων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανακοίνωσης την 19η Απριλίου για την επιβολή στοιχειοθετημένων κυρώσεων εναντίον Τούρκων αξιωματούχων μέσα στο νομοσχέδιο δαπανών Δημοσίου, Εξωτερικών Επιχειρήσεων και Συναφών Προγραμμάτων του οικονομικού έτους 2019. Η πρόταση αυτή ήταν επίσης μια απάντηση στην φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον.

Garrett Reim

Απόδοση/Μετάφραση απο το “flightglobal.com” για την Προέλαση.

9 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Αν στην Ελλάδα περιμένουν να ρίξουν οι ΗΠΑ εμπάργκο για τα τα JSF, θα περιμένουν πολύ νομίζω. Οι λύσεις στο πρόβλημα μας με του γείτονες δεν θα έρθουν απο τις ΗΠΑ ούτε απο μια ΕΕ, σε αυτή την ιδέα θα πρέπει να συνηθίσουν οι ρομαντικοί μαχαραγιάδες που έχουν συνηθίσει στα έτοιμα. Ωραία τα γλέντια με γραμμάτιο, αλλά θέλει και η άμυνα φροντίδα και σωστό μακρόχρονο σχεδιασμό.

  Οι γείτονες έχουν εκσυγχρονίσει ήδη ένα μεγάλο μέρος των μαχητικών της ΤΗΚ και πηγαίνουν για ΝΜΑ, ενώ εμείς ετοιμαζόμαστε (πλέον επίσημα) να πετάξουμε και τα μισά που έχουμε στα σκουπίδια, έτσι για να μην «ασχολούμαστε» με «παλιατζούρες»(σύμφωνα με αρκετούς «μοντέρνους» φωστήρες και ντεμέκ μεταρρυθμιστές). Είναι ηλιθιότητα να πετάς επενδύσεις δισεκατομμυρίων στα σκουπίδια(οι οποίες θα μπορούσαν να αποδώσουν/προσφέρουν με σχετικά μικρές αναβαθμίσεις ακόμα για αρκετά χρόνια στην άμυνα) και μετά να κλαίγεσαι ότι δεν έχεις αρκετά.

  Απάντηση
  • Theognostos

   @Gunslinger32

   Ναι σωστά ακόμη και παλια αεροσκαφη μπορούν να γίνουν απλες πλατφόρμες άνευ πιλότων δηλαδή μη επανδρωμένα ντροουνς αυξάνοντας ξαφνικά τις δυνατότητες στην Ελληνικη αεροπορία ηδη στις ΗΠΑ εχουν Φ-16.

   Απάντηση
   • Nikolas

    Ας φτιάξουμε πρώτα τις δομές ηλεκτρονικού πολέμου, γιατί σε σχέση με τους Τούρκους είμαστε πολύ πίσω, και αν κάνουμε π.χ. τα φάντομ drones, το πιθανότερο είναι να πέφτουν στα κεφάλια μας.
    Πάντως τα drones θα είναι το μέλλον στις μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις. Οπότε το να σχεδιάζουμε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτά μόνο καλό θα είναι.
    Γενικά όμως στην Ελλάδα, στον τομέα Η.Π. δε βλέπω να πέφτει και πολύ βαρύτητα και εύχομαι να μην ισχύει και απλά να μην έχει την δέουσα δημοσιότητα.

   • Gunslinger32

    @Theognostos

    Στην Ινδοκίνα όπου οι επιτιθέμενοι είχαν την απόλυτη αριθμητική/τεχνολογική/ποιοτική υπέροχη στον αέρα, είχαν φοβερές απώλειες μαχητικών αεροσκαφών απο επίγεια συστήματα αεράμυνας (SAM). Νομίζω ότι οι γείτονες μας σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν θα έχουν τις ικανότητες να αναπληρώσουν απώλειες σε αυτά τα μεγέθη (σε παρόμοια ποσοστά, πάντα ανάλογα με τους αριθμούς μαχητικών που έχουν σε υπηρεσία), αρκεί να υπάρχει σχεδιασμός και σωστή προετοιμασία. Οι αριθμοί που παρέθεσα στο παρακάτω απόσπασμα, είναι εντυπωσιακοί για μια τριτοκοσμική χώρα, με εξαιρετικά περιορισμένους πόρους για αγορές οπλικών συστημάτων. Ο συνολικός αριθμός απωλειών για το χρονικό διάστημα των 11 ετών, σημαίνει περίπου χίλια(1000) αεροσκάφη ανα έτος(αυτό επίσημα), ανεπίσημα ίσως να είναι αρκετά παραπάνω που χάθηκαν απο εχθρικά πυρά επάνω απο την Ινδοκίνα.

    UNITED STATES
    FIXED WING AIRCRAFT LOSSES OF THE VIETNAM WAR 1962-­1973

    During the Vietnam War, thousands of U.S. aircraft were lost to antiaircraft artillery (AAA), surface­ to­ air missiles (SAMs), and fighter interceptors (MiG)s. The great majority of U.S. combat losses in all areas of Southeast Asia were to AAA. Among fixed­wing aircraft, more F­4 Phantoms were lost than any other type in service with any nation. In total, the United States military lost in Vietnam almost 10,000 aircraft and helicopters.

    F­4 Phantom (USAF, USN, USMC) ­ 533 combat, 156 non­combat

    F­105 Thunderchief ­ 330 combat, 62 non­combat

    A­4 Skyhawk (USN, USMC) ­ 276 combat, 87 non­combat

    F­100 Super Sabre ­ 198 combat, 45 non­combat

    A­1 Skyraider (USAF, USN) ­ 198 combat, 58 non­combat

    A­6 Intruder (USN, USMC) ­ 78 combat, 11 non­combat

    F­8 Crusader (USN, USMC) ­ 76 combat, 71 non­combat

    A­7D Corsair (USAF, USN) ­ 59 combat, 47 non­combat

    B­57 Canberra (USAF) ­ 38 combat, 16 non­combat

    RF­101 Voodoo (USAF) ­ 33 combat, 6 non­combat

    B­52 Stratofortress (USAF) ­ 17 combat, 14 non­combat

    AC­47 Spooky (USAF) ­ 12 combat, 7 non­combat

    http://www.nhahistoricalsociety.org/wp-content/uploads/2017/08/aircraftlossesofthevietnamwarnhahs.pdf

 2. Theognostos

  https://www.defensenews.com/air/2018/04/30/lockheed-gets-14b-contract-for-f-35-sustainment/

  WASHINGTON — Lockheed Martin on Monday won a $1.4 billion contract to sustain the global F-35 enterprise for the U.S. military and international customers.

  According to Lockheed, the contract provides for “air system maintenance; pilot and maintainer training; depot activation; sustaining engineering; Automatic Logistics Information System (ALIS) support, data analytics and predictive health management; supply chain logistics” for all U.S. and international F-35s through April 30, 2019.

  Of the $1.4 billion sum, about 73 percent will be paid by the U.S. Marine Corps, Air Force and Navy, while the other 27 percent will be covered by international customers.

  The cost of sustaining the F-35 has been a growing concern for leaders across the Defense Department, from F-35 joint program executive officer Vice Adm. Mat Winter to Ellen Lord, the Pentagon’s undersecretary of defense for acquisition and sustainment.

  Απάντηση
 3. Theognostos

  @Gunslinger32

  Ο πόλεμος στην Ινδοκίνα ηταν βρώμικος πόλεμος δεν ηταν τοσο απλά όσο τα δείχνουν. Ξυπόλυτοι δεν ριχνουν αεροσκάφη. Οι Ρωσοι και οι Κινεζοι δούλεψαν καλά και απο την άλλη στις ΗΠΑ. ηθελαν εναν πόλεμο απλα για να παράγουν όπλα οι βιομηχανίες. (War of attrition never was meant to win) Δηλαδη προβλήματα υπηρξαν εκ των έσω. Επειτα δεν υπήρχαν τα αντιμετρα που υπαρχουν σήμερα. Το ενδιαφερον ειναι οτι εβαζαν στους ΑΑΑ οσο το δυνατον μεγαλυτερη κεφαλή ώστε εστω οτι αστόχησε ομως η έκρηξη μεγαλη ωστε αρκει να ήταν σε λογικη απόσταση να επιφέρει βλαβη η κατάρριψη. Καπως ετσι ισως εγινε και με το Φ-35 του Ισραήλ στην Συρία.

  Ο πόλεμος των εξη ημερών και εναντιον της Γιουγκοσλαβίας που διαλύθηκε και εναντίον του Ιράκ δείχνουν που κατσυθυνεται η τεχνολογία
  Ολα οσο το δυνατόν εξ αποστάσεως με στελθ και συστηματα ακρίβειας με πολυ καλο CEΡ αρα και μικροτερη κεφαλη εκρηκτικό υλικό. Ακομη και η Ρωσια μπηκε δυναμικα στο παιχνίδι με πυραυλους πλεύσης.

  Συμφωνω οτι η τουρκια δεν εχει αποθεμα αεροσκαφών ομως ουτε και η Ελλάς.

  @Nikolas

  Το προβλημα είναι ότι πολλες φορές αντι να υπάρξει δυναμική αναπτυξη συστημάτων ως φεριπην ηλεκτρομαγνητικου πολεμου πολλοι περιμενουν να δουν τι θα κάνει το αντίπαλο δέος και μετά προσπαθουν να καλυψουν τα κενά. Αυτο σημαίνει οτι συνεχώς θα παιζουν μπαλα αμυνόμενου εαν θυμαμαι σωστα λεγεται κατενατσιο😉μερικες φορες εχει και αυτο advantages when thete are limited resources.

  Οσο για ντρουνς ειναι θεμα κορρεσμου της εχθρικης αμύνης θέμα πλατφόρμας γεματη οπλα stand off weapons και εαν συνδεθούν με άλλα επανδρωμένα που παραμενουν ακομη ποιό μακρυα θα αλλαξουν το τοπίο. Τωρα εαν εινα Φ-4 η Α-7 η άλλα μιας χρήσεως με ελαχιστη συντήρηση και αυτο ίσως μπορεί να βοηθήσει. Τα επιτελεία μπορουν να κανουν μια εστω συντομη μελέτη η και σε στρατιωτική σχολη ως μέρος προγράμματος μαθητών οι οποίοι μπορπυν να αναπτυξουν και λογισμικό.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Theognostos

   Όλοι οι πόλεμοι στην νεότερη ιστορία (και ειδικά εκεί που συγκρούστηκαν οι ιδεολογίες) ήταν βρώμικοι, η εμπλοκή στην Ινδοκίνα σίγουρα δεν ήταν εξαίρεση. Σημασία έχει όμως το αποτέλεσμα, που ήταν το ίδιο όπως και στον προηγούμενο με τους Γάλλους αποικιοκράτες, οι οποίοι ηττήθηκαν επίσης οριστικά απο τους ίδιους ξυπόλυτους (Vietminh/Vietcong) στην Điện Biên Phủ όπου πήραν το μάθημα τους, παρόλο που σε εκείνη την περίπτωση ο αεροπορικός πόλεμος είχε μικρότερη έκταση/εφαρμογή σε σύγκριση με την εμπλοκή των αμερικανών που ακολούθησαν τους Γάλλους.

   Οι νότιοι υποστηριζόταν απο τις ΗΠΑ ενώ οι βόρειοι είχαν υποστήριξη απο Κίνα και ΕΣΣΔ. Νομίζω ότι στην αρχική φάση οι ΗΠΑ ήθελαν να επικρατήσουν στην Ινδοκίνα, στην συνέχεια όμως εφόσον δεν μπόρεσαν να πετύχουν σύντομα τους στόχους τους στην ζούγκλα, άρχισε να επικρατεί μια αδιαφορία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του πενταγώνου, η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την δύναμη που πολεμούσε στην Ινδοκίνα, ώστε να εξελιχθεί σε νοοτροπία μέχρι και στον απλό φαντάρο στα ορύγματα στην πρώτη γραμμή.

   Η διαφθορά και οι απάνθρωπη συμπεριφορά του καθεστώτος Ngô Đình Diệm στα νότια απέναντι στον λαό, ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην ήττα των ΗΠΑ, εφόσον είχαν ποντάρει στο λάθος άλογο(όπως λένε).

   Η παραμονή ενός σατράπη στην πολιτική ηγεσία του Νοτίου Βιετνάμ ο οποίος ήταν απομεινάρι της γαλλικής αποικιοκρατίας σε αυτή την πολύπαθη χώρα, ήταν επίσης ένας σημαντικός λόγος/παράγοντας που χάθηκε και ο 2ος πόλεμος στην Ινδοκίνα απο τους δυτικούς, παρά την θηριώδη προσπάθεια και αυτοθυσία αρκετών αμερικανών στρατιωτών.

   Αν μελετούσαν/αξιολογούσαν με συνέπεια την όλη κατάσταση, θα το σταματούσαν μάλλον με την απόφαση του Κένεντυ για απόσυρση των στρατιωτικών συμβούλων του MACV, εφόσον δεν είχε νόημα χωρίς την υποστήριξη του λαού η οποία προφανώς δεν υπήρχε πλέον, με εξαίρεση αυτών που είχαν θέσεις στο πολιτικοστρατιωτικό σύστημα Ντιέμ.

   Επομένως πιστεύω ότι ο πόλεμος χάθηκε πρώτα στα μυαλά και έπειτα στην μάχη.

   Η περίπτωση στην Γιουγκοσλαβία ήταν διαφορετική, με πόλεμο στο είδος που είδαμε στο Ιράκ είχε λίγη σχέση, επειδή περιορίστηκε σε αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι επίγειες «ειρηνευτικές δυνάμεις» τόλμησαν να πατήσουν πόδι μετά την «συνθηκολόγηση» συμφωνία για παύση των ανοιχτών εχθροπραξιών, θα έλεγα ότι και εκεί πρόλαβαν στο παραπέντε άλλο ένα ρεζιλίκι.

   Σύμφωνα με ειδικούς απο ΗΠΑ, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα ήταν και παραμένουν μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση για όλα τα αεροσκάφη που προσφέρονται στην διεθνή αγορά. Αντίμετρα φυσικά υπάρχουν, όπως και τα αντί-αντίμετρα(ECM vs ECCM HOJ) όμως, έτσι συνεχίζει να υπάρχει ένα επιμένον ρίσκο, παρά τα εξελιγμένα αντίμετρα στην εποχή μας.
   Σε κάθε περίπτωση πραγματική νίκη χωρίς μπότα στο έδαφος του αντιπάλου δεν υπάρχει, αν και αυτό δεν είναι εγγύηση, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην Ινδοκίνα αλλά και σε Ιράκ/Αφγανιστάν.

   Η Ελλάς εχει λιγότερα αεροσκάφη αλλά δεν είναι ο επιτιθέμενος. 😉

   Απάντηση
 4. Σπυρίδωνας

  Προσωπικά ελπίζω και εύχομαι η Τουρκία να πάρει το F35. Μια σχεδίαση που ενώ έχει δραματικά υπερβεί κάθε προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα, ταλανίζεται ακόμα από εκατοντάδες προβλήματα κλάσης A (δηλαδή με καθοριστικά κρίσιμες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις ή την ασφάλεια πτήσεων) που χρειάζονται ακόμα περισσότερο χρήμα και χρόνο. Και τα δύο όμως εξαντλούνται για την LM και τις ΗΠΑ. Το γραφείο προϋπολογισμού του κογκρέσου (Congressional Budget Office-CBO) στην τελευταία του αναφορά δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το μέλλον: Το 2018 ήδη ένα στα δέκα δολάρια (1/10) του ΑΕΠ των ΗΠΑ πηγαίνει στην χρηματοδότηση του χρέους. Οι αισιόδοξες προβλέψεις του CBO λένε το 2022 θα είναι ένα στα έξι (1/6). Οι πιο ρεαλιστικές λένε θα είναι ένα στα πέντε (1/5). Έτσι προβλέπει ότι το 2022 το πρόβλημα της χρηματοδότησης του χρέους θα γίνει τόσο έντονο που δεν θα μπορεί να λυθεί χωρίς οι ΗΠΑ να καταφύγουν σε «μη-συμβατικές» λύσεις. Τι συνέπειες θα υπάρχουν για τις αμυντικές δαπάνες στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα για το ήδη πανάκριβο F35 δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, αλλά θα είναι εξαιρετικά σοβαρές για το Πεντάγωνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές των ΗΠΑ είναι η Κίνα και η Ιαπωνία, που κατέχουν έκαστη από $1.2 τρισ. δολάρια (!) σε ομόλογα. Η Κίνα δηλαδή έχει στην κατοχή της ένα οικονομικό «πυρηνικό» όπλο κατά των ΗΠΑ, και το γεγονός αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται όταν ερμηνεύουμε τα τεκταινόμενα στις σχέσεις των δύο χωρών.
  http://nationalinterest.org/feature/americas-greatest-enemy-neither-china-nor-russia-its-debt-25584

  Σχετικά με το F35, συνυπολογίζοντας κανείς τις φθίνουσες προδιαγραφές λόγω υπερβάσεων κόστους/χρόνου της εξέλιξης, την έμφυτα χαμηλή διαθεσιμότητα της σχεδίασης, το τεράστιο κόστος αγοράς, χρήσης και αναβαθμίσεων που φαίνεται πως έχει, παράλληλα με την εγγυημένα απρόσκοπτη εποπτεία της ορθής χρήσης του από την LM και τις ΗΠΑ λόγω της «προηγμένης» δικτυοκεντρικής του φύσης (βλέπε ALIS, MDLs κτλ.), τότε συνολικά θεωρώ το F35 εξαιρετικό «όπλο» να έχει ο εχθρός σου, αναλογικά πάντα με κάτι άλλο. Ας φανταστεί π.χ κανείς την Τουρκική αεροπορία αντί για 100+ F35 Hangar Queen (που ως τώρα ψωνίζει με λόγια ο Σουλτάνος), να έχει 100+ μάχιμα Rafale ή Typhoon ή Su-35 κτλ… Χίλιες φορές καλύτερα με F35 να τους κρασάρει το ALIS, να ξαναβάφουν τις δεκάδες καταπακτές με ειδικές επιστρώσεις στο σωστό πάχος μετά από κάθε άνοιγμα, και να βλέπουν πίσω τους σε αερομαχία τα ελληνικά F-16 μέσα από το DAS με βίντεο ποιότητας web camera. To λένε οι πιλότοι όχι εγώ…

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Σπυρίδωνας

   Ενδιαφέρον σκεπτικό/συμπέρασμα αγαπητέ Σπυρίδωνα, είναι προφανώς όντως προτιμότερο να έχουν ένα συστήμα με υψηλές απαιτήσεις στην συντήρηση σε υπηρεσία, παρά ένα Rafale το οποίο έχει αποδείξει την φιλική προς τον χρήστη(όπως λένε User friendly) λειτουργία του σε πραγματικές συνθήκες(όχι σε ασκήσεις), με άκρως εντυπωσιακά ποσοστά διαθεσιμότητας(ακόμα και στην απαιτητική χρήση επάνω σε αεροπλανοφόρα), όπως έγινε γνωστό σε διάφορες αναφορές. Ή ακόμα και ένα Gripen που είναι ακόμα πιο οικονομικό, χωρίς να είναι αναγκαστικά λιγότερο αποτελεσματικό(σε αρκετά σημεία).

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: