Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) καθήλωσε ένα μεγάλο μέρος από τα προσφάτως αναβαθμισμένα, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ($), μεταφορικά αεροσκάφη C5 Galaxy, μόνο και μόνο για να αποφύγει τη δαπάνη του σχετικά μικρού χρηματικού ποσού που κόστιζαν για να παραμείνουν σε πτητική κατάσταση.

Με σκοπό να εξοικονομηθούν στα ετήσια λειτουργικά έξοδα 60 εκατομμύρια δολάρια, η Πολεμική Αεροπορία έχει θέσει, από το οικονομικό έτος 2015, οχτώ από τα πρώτης γραμμής C5 σε καθεστώς “αεροσκαφών εφεδρικού οπλοστασίου”, ακόμα και είναι αναγκαία για την μεταφορά στρατιωτών και εξοπλισμού σε όλον τον κόσμο, είπε ο πτέραρχος Κάρλτον Έβερχαρτ, ο “τετράστερος” διοικητής της Διοίκησης Αερομετακίνησης.

Τα γιγάντια αεροσκάφη, ανάμεσα στα μεγαλύτερα του πλανήτη, “βρίσκονται στο χώρο στάθμευσης” δυο αεροπορικών βάσεων, στην Καλιφόρνιας και στο Ντέλαγουερ, είπε ο Έβερχαρτ σε συνέντευξη. Περιοδικά, οι κινητήρες τίθενται σε λειτουργία ή μετακινούνται τριγύρω, είπε.

Όμως τα οχτώ αεροσκάφη του εφεδρικού οπλοστασίου δεν έχουν πετάξει για περίπου τρία χρόνια, ακόμα και αν συνολικά κόστισαν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια $.

Όταν τα οχτώ αεροσκάφη που έχουν καθηλωθεί απλά για να εξοικονομηθούν χρήματα συνδυαστούν με τα επιπλέον τέσσερα που βρίσκονται σε εφεδρεία για έκτακτες περιπτώσεις σύμφωνα με τις συνηθισμένες διαδικασίες, αυτό σημαίνει πως περίπου το ένα τέταρτο του σύγχρονων αεροσκαφών C5, των μοντέλων M, είναι εκτός υπηρεσίας.

Ο Έβερχαρτ είπε ότι ήταν “απόφαση του προϋπολογισμού” να καθηλωθούν στο έδαφος τα οχτώ επιπλέον αεροσκάφη, και ελπίζει πως η χρηματοδότηση θα αποκατασταθεί σύντομα για να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.

“Δεν είναι και το τελειότερο σύστημα”, είπε για τη διαδικασία χρηματοδότησης του Πενταγώνου.

Ο γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων της Βιρτζίνια, Ροντ Βιτμαν, πρόεδρος της επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής η οποία επιβλέπει τα μεταφορικά αεροσκάφη, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα οτι η πολιτική των C5 είναι προϊόν των δημοσιονομικών περιορισμών οι οποίοι πρέπει να αρθούν.

“Ο αμερικάνικος λαός πρέπει να λάβει τα μέγιστα από τον φόρο των αποκτημένων με μόχθο δολαρίων που δόθηκαν στον εκσυγχρονισμό αυτών των αεροσκαφών”, δήλωσε ο Βίτμαν.

Εκπρόσωποι ομάδων φορολογούμενων συμφωνούν οτι η απαγόρευση πτήσεων των καλύτερων μεταφορικών αεροσκαφών που μπορούν να αγοραστούν δεν έχει κανένα νόημα, εφόσον αυτά είναι αναγκαία, όμως κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να μετατοπίσει χρήματα από λιγότερο σημαντικά πρόγραμμα για να καλύψει το κόστος λειτουργίας των C5.

“Η Πολεμική Αεροπορία σε αυτή την περίπτωση έχει μπερδέψει τα οικονομικά της”, είπε ο Στιβ Ελις, ο αντιπρόεδρος των “Φορολογουμένων Κοινής Λογικής”, σε ανακοίνωση του. “Αν μπορούν να τα καταφέρουν και με το 75 τοις εκατό του στόλου, γιατί οι φορολογούμενοι πλήρωσαν δις δολαρίων στην πλεονάζουσα χωρητικότητα; Θέλουμε την μείωση των δαπανών, αλλά καν’τες με έξυπνο τρόπο, αρχίζοντας με την μείωση της προμήθειας του F-35, ή ακόμα καλύτερα, αγόρασε περισσότερα F-16 αντ’αυτου για να γεφυρώσεις το τεχνολογικό κενό με τα μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV), ή κλείσε κάποιες από τις πλεονασματικές βάσεις”.

Ο Μαρκ Τόμσον, ένας αναλυτής του Status Military Reform Project του προγράμματος Αμυντικών Πληροφοριών του Κυβερνητικού Κέντρου Εποπτείας, έγραψε σε μήνυμα του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ότι το Πεντάγωνο διακόπτει τους λειτουργικούς λογαριασμούς του για να εξοικονομήσει χρήματα.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας “υπολείπεται των διαφόρων​ ομάδων συμφερόντων που είχε ο εκσυγχρονισμός του C5 – και στις δύο πλευρές, στο Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο”, είπε ο Τομσον. “Έτσι, δεδομένης αυτής της επιλογή, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Πολεμική Αεροπορία θα εκσυγχρονίσει τα αεροσκάφη μόνο και μόνο για να τα αφήσει να κάθονται στην πίστα. Είμαστε φτηνοί στο αλάτι και ακριβοί στα πίτουρα”.

Κάθε γιγάντιο C5 μπορεί να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες φορτίων -για παράδειγμα, δύο άρματα μάχης ή έξι επιθετικά ελικόπτερα.

Ανακατασκευασμένα πρόσφατα, με πιο ισχυρούς κινητήρες και βελτιωμένους υπολογιστές πιλοτηρίου, τα C5 είναι τα μοναδικά μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, μπορούν να πραγματοποιήσουν μια απευθείας διηπειρωτική πτήση.

“Το C5M διασφαλίζει την αμερικάνικη παρουσία στο έδαφος μετά σε ώρες και όχι ημέρες”, είπε ο σμήναρχος Κρίστοφερ Κάρνς, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Αερομετακίνησης.

Όμως ο στόλος των C5 ειναι στο μισό απ’οτι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα υπάρχουν 56, σε σχέση με τα 112 πριν από το οικονομικό έτος του 2011.

Και ο,τι έχει απομείνει στον στόλο των C5 έχει συρρικνωθεί περαιτέρω εξαιτίας των καθηλώσεων.

Από τα 56 C5 που είναι σήμερα στο οπλοστάσιο, τα 52 είναι τα αναβαθμισμένα C5M, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι τα παλιά C5A τα οποία πρόκειται σύντομα να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία.

Ανάμεσα στα C5M, τέσσερα βρίσκονται στα αεροσκάφη εφεδρικού οπλοστασίου με σκοπό να παρέχουν ενισχύσεις στην περίπτωση που κάποια αεροσκάφη του στόλου τεθούν εκτός υπηρεσίας, όπως όταν πρόκειται να διέλθουν μακροχρόνιες εργασίες συντήρησης ή επισκευών. Η τοποθέτηση αυτών των αεροσκαφών σε καθεστώς εφεδρείας είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.

Ωστόσο, η τοποθέτηση των επιπλέον οχτώ αεροσκαφών στο εφεδρικό οπλοστάσιο δεν ήταν συνηθισμένη, είπαν οι αξιωματικοί.

Οπότε, με τα 12 από τα 52 C5M να είναι εκτός υπηρεσίας, αυτό μας κάνει το 23 τοις εκατό του στόλου.

Χωρίς να είναι σε υπηρεσία ολόκληρος ο στόλος, η φθορά στο υπόλοιπο 77 τοις εκατό των αεροσκαφών που είναι σε χρήση είναι πολύ μεγάλη, είπε ο Έβερχαρτ. Τα υπόλοιπα αεροσκάφη πετούν περισσότερο απ’οτι είχε προγραμματιστεί, είπε. Τα ποσοστά αξιοπιστίας τους είναι πολύ χαμηλά. Και το προσωπικό της αεροπορίας καταπονείται για να τα πετάξει και τα συντηρήσει.

“Τα χρειάζομαι πίσω”, είπε ο Έβερχαρτ για τα όχτων C5 που είναι σε καθεστώς εφεδρείας.

Η απαίτηση για περισσότερες μεταφορικές αποστολές με αυτόν τον μειωμένο στόλο πιθανόν να μεγαλώσει, είπαν οι αξιωματούχοι. Οι κλάδοι των ενόπλων δυνάμεων, αφότου περιόρισαν τους αριθμούς του προσωπικού τους καθώς μειώθηκαν οι πόλεμοι μετά την 9/11, τώρα αυξάνουν τον αριθμό των ένστολων ανδρών και γυναικών και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αρχίζουν να πραγματοποιούνται κατά του Ντά’ες και σε άλλες περιφέρειες.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Stripes.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Αυτό πως ταιριάζει με την πρόσφατη εξωπραγματική σπατάλη μερικών εκατ. $, για την επίθεση με την βόμβα ΜΟΑΒ για εξουδετέρωση μόλις 36-90(?) ανταρτών;

  Απάντηση
 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Gunslinger32 εδώ κάνεις λάθος δεν χτύπησαν μερικούς αντάρτες, την έριξαν για να καταστρέψουν ένα δικό τους λάθος που έκαναν παλιότερα υποστηρίζοντας τους ταλιμπάντ εναντίων της τότε Σοβιετικής Ενώσεως USSR που εκεί είχαν φτιάξει ένα κέντρο διοίκησης με τσιμέντο με πολλές σήραγγες!

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Εφόσον πρόκειται όντως για ένα οχυρό που έχουν φτιάξει για τους μουτζαχεντίν στην εποχή που πολεμούσαν την Σοβιετική Ένωση, δεν είμαι σίγουρος αν επέλεξαν το σωστό όπλο, (χωρίς να είμαι ειδικός) σε περίπτωση που ισχύει ότι η MOAB που χρησιμοποίησαν για την συγκεκριμένη επίθεση είναι βόμβα αεροζόλ στο είδος της “Commando Vault” για καταστροφή μεγάλων συγκεντρώσεων επάνω στο έδαφος, η MOB που είναι για καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων φαίνεται να ήταν προτιμότερη επιλογή.

   Η υπόθεση στο Αφγανιστάν θυμίζει κάπως τις τακτικές Search & Destroy και Body count στον πόλεμο στο Βιετνάμ, όπου απο απελπισία έριχναν ότι είχαν(linebacker Raids etc.) ελπίζοντας ότι θα αποφύγουν έτσι την ήττα.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: