ΗΠΑ: Διαρροή η αιτία που προκάλεσε καθήλωση του στόλου των F-35B

Την 14η Ιουνίου 2012, το εικονιζόμενο αεροσκάφος δοκιμών BF-2, του προγράμματος Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης F-35B, ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμαστική πτήση με ασύμμετρο φορτίο όπλων. (Πηγή: USMC)

Το Πεντάγωνο και αξιωματούχοι της βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), ανακοίνωσαν πως οι μηχανικοί έχουν ανακαλύψει την διαρροή η οποία, από την 18η Ιανουαρίου, έχει προσγειώσει την έκδοση F-35B των Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν πως το πρόβλημα ήταν μία εσφαλμένη σύσφιξη σε ένα αγωγό καυσίμου. Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως οι επικεφαλής των Πεζοναυτών είπαν ότι το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε “λόγω σχεδιαστικού λάθους ή ελλιπούς συντήρησης”.

Οι αξιωματικοί των Πεζοναυτών, προσγείωσαν το στόλο των Διακλαδικών Μαχητικών Κρούσης F-35B μετά από ματαίωση απογείωσης ενός πιλότου στην Αεροπορική Βάση Έλγιν στη Φλόριντα, εξαιτίας προβλημάτων με το σύστημα πρόωσης. Η εταιρεία Pratt & Whitney κατασκεύασε το σύστημα πρόωσης στα πλαίσια του προγράμματος που εποπτεύεται από την Lockheed Martin (LM).

Το Bloomberg συμπληρώνει πως ο αγωγός καυσίμου βρέθηκε στο υδραυλικό σύστημα καυσίμων, όπου το αεροσκάφος χρησιμοποιεί για τη λίπανση μηχανικών τμημάτων, το καύσιμο αντί λιπαντικού.

Το πρόγραμμα του F-35 παραμένει αδύναμο καθώς οι δοκιμές συνεχίζονται. Πρόσφατα αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και της LM έχουν δηλώσει πρόοδο προς τις καθυστερήσεις και τον αυξανόμενο προϋπολογισμό, που έχει αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία το πιο ακριβό οπλικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Οι μηχανικοί της PW έχουν ξεκινήσει την αντικατάσταση των “ύποπτων” τμημάτων και συνεχίζουν την ακτινοσκόπηση του αεροσκάφους για άλλα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης.

Εν τω μεταξύ συμφωνά με δημοσίευση του ιστοτόπου smh.com.au, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι οι καθυστερήσεις του F-35 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα την πιέσουν να αγοράσει 24 επιπλέον μαχητικά Super Hornet, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 48.

Αν, επίσης, ο Καναδάς ακυρώσει την απόκτηση των F-35, και αγοράσει Super Hornet (ή κάποιο ανταγωνιστή, όμως το Super Hornet έχει τις περισσότερες πιθανότητες), τότε ολόκληρο το πρόγραμμα του F-35 μπορεί να καταρρεύσει. Οι αποχωρήσεις των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής πρόκειται να εκτοξεύσουν την τιμή ανά αεροσκάφος για τις υπόλοιπες χώρες, το οποίο θα προκαλέσει ένα σπιράλ θανάτου. Αυτό έχει συμβεί σε πολλά προγράμματα στο παρελθόν.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε: Bloomberg. F-35B Grounding Traced…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.