Η αποστολή στρατευμάτων Συμβούλων και Βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στο Ιράκ διευρύνεται μετά την ανάπτυξη μιας μικρής ομάδας αμερικάνικων δυνάμεων για πρώτη φορά ώστε να εργαστούν μαζί μ’ ενα ιρακινό τάγμα και να βοηθήσουν στην εγκατάσταση μιας γέφυρας στον ποταμό Τιγρή νοτίως της Μοσούλης δήλωσαν αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η αποστολή διάρκειας μιας εβδομάδας του Μηχανικού στα τέλη Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά την Τετάρτη. Η γέφυρα θα προσφέρει στους ιρακινούς μια ζωτική σύνδεση εδάφους με το στρατιωτικό αεροδρόμιο γνωστό και ως Δυτικό Κουαγιαραχ το οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επικείμενη επίθεση στην Μοσούλη.

Νωρίτερα, τα στρατεύματα των ΗΠΑ είχαν περιοριστεί στην Ιρακινή διοίκηση επιπέδου Μεραρχίας, Όμως τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Ομπάμα εξουσιοδότησε για πρώτη φορά την ανάπτυξη στρατιωτικών Συμβούλων των ΗΠΑ στα χαμηλότερα κλιμάκια των Ιρακινών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των διοικήσεων επιπέδου Ταξιαρχίας και Τάγματος.

Ωστόσο, αυτές οι αναπτύξεις δεν ξεκίνησαν άμεσα και οι αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ είπαν οτι η διεύρυνση της εξουσιοδότησης θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε κρίσιμες αποστολές.

“Η αποστολή αυτή… επιδεικνύει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιλεκτικά την εξουσιοδότηση στις μελλοντικές επιχειρήσεις”, είπε ο Συνταγματάρχης Κριστοφερ Γκάρβερ, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας στην Βαγδάτη.

Αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ είπαν ότι η επέκταση της αποστολής Συμβούλων-Βοήθειας ήταν αναγκαία και θα επιτρέψει αυτούς τους Αμερικάνους να είναι πιο αποτελεσματικοί. Οι αναπτύξεις ενέχουν επίσης ένα μεγαλύτερο κίνδυνο με την εγκατάσταση αυτών των στρατευμάτων εγγύτερα στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ντά’ες, επίσης γνωστό και ως ISIS και ISIL.

Ο Γκάρβερ είπε ότι η γέφυρα είναι ένα μεγάλο βήμα στην προετοιμασία για την επίθεση στο προπύργιο του Ντά’ες στην Μοσούλη και θα συνδέσει τον κύριο κόμβο επιμελητείας του Ιρακινού Στρατού με την υπό κουρδική διοίκηση πόλη του Μακχμουρ στην προκεχωρημένη βάση και αεροδρόμιο του Κουαγιαραχ.

“Συνδέοντας την Δυτική αεροπορική βάση Κουαγιαραχ και το Μακχμουρ θα βελτιωθεί σημαντικά η μετακίνηση και θα συμπτυχθούν οι γραμμές επικοινωνιών των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας καθώς θα προετοιμάζονται για την τελική επίθεση απελευθέρωσης της Μοσούλης”, είπε ο Γκάρβερ.

Στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί πέραν από τη διοίκηση επιπέδου Μεραρχίας για κάποιες αποστολές με τους Κούρδους Πεσμεργκά και μονάδες των Ιρανικών Ειδικών Δυνάμεων, όμως η επιχείρηση τοποθέτησης της γέφυρας ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά όπου Αμερικάνοι στηρίζουν ευθέως ένα τάγμα του Ιρανικού Στρατού, είπε ο Γκάρβερ.

Οι Ιρακινοί ασφάλισαν για πρώτη φορά την γέφυρα κάθετα στον ποταμό την 15η Ιουλίου μετά την αποτροπή της πρώτης προσπάθειας από εχθρικά πυρά που εκδηλώθηκαν την 13η Ιουλίου, είπε ο Γκάρβερ.

Η ομάδα των Αμερικάνων στρατιωτικών Μηχανικών αποκαλύφθηκε την 20η Ιουλίου και εργαζόμενη περίπου για μια εβδομάδα μαζί με τους Ιρανικούς “Προσέφεραν συμβουλές στα εν λόγω μέτρα ασφαλείας για την καλύτερη ασφάλιση της γέφυρας”, είπε ο Γκάρβερ.

Η ομάδα των Αμερικάνων εργάστηκε στην τοποθεσία της γέφυρας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά την νύχτα επέστρεφε σε ασφαλή αμερικάνική βάση στο Μακχμουρ, είπε ο Γκάρβερ.

Andrew Tilghman,

Απόδοση/Μετάφραση απο το για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: