ΗΠΑ: Δοκιμαστική εκτόξευση Stinger απο επίγειο εκτοξευτή πολλαπλών αποστολών

Πύραυλος AIM-92 Stinger εκτοξεύεται από τη νέα πλατφόρμα εκτόξευσης αναχαιτιστικού στο πεδίο βολής της αεροπορικής βάσης Εγκλιν την 23η Μαρτίου. (Samuel King Jr./US Air Force)

Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε την Τετάρτη (23.03.2016) ότι εκτόξευσε ένα πύραυλο Stinger από μια ιδιοκατασκευή ενός Εκτοξευτή  Πολλαπλών Αποστόλων (MML) στην αεροπορική βάση Εγκλιν στην Φλόριντα.

Η δοκιμή του πυραύλου ήταν μέρος της επίδειξης των υπηρεσιών του νέου επίγειου συστήματος αναχαίτισης “Ικανότητα Επαυξημένης Ισχύος Πυρός 2-Αναχαίτηση” (IFPC Inc 2-I) για την εξουδετέρωση των συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων, βλημάτων όλμων και πυροβολικού.

Το IFPC Inc 2-I θα χρησιμοποιεί επίσης το ραντάρ Sentinel και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διοίκησης Μάχης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IBCS) για διοίκηση και έλεγχο το οποίο θα εισέλθει σε φάση αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας το οικονομικό έτος 2019.

Οι Stinger έχουν αναπτυχθεί ως ένα φορητό αντιαεροπορικό σύστημα επιφανείας-αέρος που έχει τη δυνατότητα στόχευσης με υπέρυθρες ακτίνες, όμως έχει “προσαρμοστεί να εκτοξεύεται από μια μεγάλη σειρά επίγειων οχημάτων,” ανακοίνωσε ο Στρατός την Πέμπτη.

Ο MML έχει επίσης τη δυνατότητα να βάλλει τους πυραύλους AIM-9X της Raytheon και τους πυραύλους AGM-114L “Longbow Hellfire” της Lockheed Martin.

Στο πλαίσιο της μηχανικής επίδειξης του IFPC Inc 2-I “τις ερχόμενες εβδομάδες” πρόκειται να δοκιμαστούν και άλλοι τύποι πυραύλων στο πεδίο βολής πυραύλων Γουαιτ Σαντς του Νέου Μεξικού, ανακοίνωσε ο Στρατός.

Υπάρχουν δύο πρωτότυπα του MML τα οποία αντιπροσωπεύουν την πρώτη ανάπτυξη ενός σημαντικού προγράμματος από τη βιομηχανική βάση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ σε περισσότερο από 30 χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Στράτος δαπάνησε 119 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των πρωτοτύπων, στα οποία περιλαμβάνεται η ιδιοκτησία των δικαιωμάτων των τεχνικών δεδομένων. Το κόστος της ανάπτυξης του συστήματος του Στρατού θα ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκτήθηκαν κατά την επίσκεψη του υπουργιύ του Στρατού την προηγούμενη εβδομάδα στη Διοίκηση Αεροπορικής και Πυραυλικής Τεχνολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης (AMRDEC) στο Ρεντστοουν Άρσεναλ στην Αλαμπάμα, όπου εκτίθετο ένας από τους MML.

Το IFPC Inc 2-I είναι μια από κοινού προσπάθεια μεταξύ της AMRDEC και του γραφείου έργων του Στρατού, το Εκτελεστικό Γραφείο Αμυντικών Συστημάτων Πυραύλων και Διαστημικών Πυραύλων Πλεύσης (CMDS).

Ο Στρατός σχεδιάζει να κατασκευάσει έξι ακόμη MML στο πλαίσιο της φάσης μηχανικής και παραγωγικής ανάπτυξης στο στρατιωτικό εργοστάσιο στο Λετερκένι.

Απόδοση/Μετάφραση από το “Defense News.com” για την “Προέλαση.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.