Η στερεοσκοπική όραση που ειναι εγκατεστημένη πανω στην κάσκα του οδηγού ακούγεται ως μια λύση για τα μαχητικά αεροσκάφη, όμως οι μηχανικοί του υπουργείου άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και ειδικοί από τον χώρο της βιομηχανίας εδραιώνουν αυτήν την τεχνολογία και στο έδαφος. Την προηγούμενη εβδομάδα το ερευνητικό κέντρο εξέλιξης και μηχανικής επίγειων συστημάτων οχημάτων του στρατού των ΗΠΑ (“TARDEC”), σε συνεργασία με την “Honeywell Aerospace”, εγκατέστησε ένα σύστημα στερεοσκοπικής όρασης τοποθετημένο επί κάσκας οδηγού, το οποίο αναπτύχθηκε στο παρελθόν για το πρόγραμμα “Τεχνολογίες Χ επίγειων οχημάτων” (“GXV-T”) της υπηρεσίας προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (“DARPA”), πάνω σε ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) “M3 Bradley”.

Οι μηχανικοί του κέντρου “TARDEC” του στρατού των ΗΠΑ αναζητούν ανελλιπώς λύσεις για την διεξαγωγή αποτελεσματικών επιχειρήσεων “με κλειστές θυρίδες”. Ήτοι,την οδήγηση ενός τεθωρακισμένου οχήματος με κλειστές τις θυρίδες πληρώματος με σκοπό την παροχή καλύτερης προστασίας στο πλήρωμα. Στην σημερινή του διαμόρφωση, το “Bradley” μπορεί να οδηγηθεί με κλειστή θυρίδα και ο οδηγός να κοιτάζει προσεχτικά μέσα από περισκόπια κατόπτρων με περιορισμένο οπτικό πεδίο.

Υπεύθυνοι για την αποστολή αυτή ειναι η ομάδα “Παροχής Τεχνολογιών Αποστολής – Επίδειξη” (“MET-D”) της “TARDEC”, μηχανικοί που εγκατέστησαν προοδευτικές τεχνολογίες όπως υψηλής ανάλυσης αισθητήρες επίγνωσης κατάστασης 360º, τελευταίας τεχνολογίας επικοινωνίες, ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα και ακόμα περισσότερο τροποποιημένες πλατφόρμες οχημάτων.Στη συνέχεια η ομάδα χρησιμοποιεί αυτές τις πλατφόρμες σε διάφορες συνθήκες και προσομοιωμένες επιχειρήσεις για να εκτιμήσει πόσο καλά αυτή η τεχνολογία ενισχύει την αποτελεσματικότητα αποστολής των στρατιωτών.

Η ομάδα “MET-D” επεδίωξε την προσθήκη της τεχνολογίας της “Honeywell Aerospace”, που αναπτύχθηκε για το πρόγραμμα “GXV-T”, σε μια υπάρχουσα συλλογή αισθητήρων επίγνωσης κατάστασης 360 μοιρών για να ολοκληρώσει την οδηγική δοκιμασία. Το σύστημα περιλαμβάνει μια δέσμη ζευγών καμερών εμπρόσθιας στερεοσκοπικής όρασης των οποίων η εικόνα προβάλλεται μέσα στον αριστερό και δεξί οφθαλμό του χειριστή μέσω ενός ζεύγους ολογραφικών οπτικών στοιχείων που του επιτρέπει να αντιληφθεί το βάθος καθώς προβάλουν ένα ευρύ πεδίο παρατήρησης χωρίς να προκαλεί ναυτία ή καταπόνηση των οφθαλμών. “Αυτό ειναι ένα πειραματικό βήμα στην προσομοίωση των άμεσων συνθηκών παρατήρησης”, δήλωσε ο Τρόι Τάβα, διευθυντής προγράμματος “MET-D” της “TARDEC”. “Θα μπορουσε ενδεχομένως να ειναι ο ‘παράγοντας X’ (X-Factor) για την πλήρη επιχειρησιακή οδήγηση με κλειστή την θυρίδα”.

Απόδοση/Μετάφραση απο το “ArmyRecognition.Com” για την Προέλαση.

One Response

  1. ΑΧΕΡΩΝ

    Γενικά,εκτός των πληρωμάτων των οχημάτων μάχης,πολύ λίγοι είναι εκείνοι που συνειδητοποιούν την δυσκολία και πρόκληση της οδηγήσεως με κλειστές θυρίδες.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: