ΗΠΑ: Εβδομάδα δοκιμών για το F-15EX

William R. Lewis/Air Force

Η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) διεξήγαγε την πρώτη εβδομαδιαία επιχειρησιακή δοκιμή των δύο νέων μαχητικών αεροσκαφών της, F-15EX Eagle II.
Τα F-15EX, οι εκσυγχρονισμένες εκδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους τέταρτης γενιάς F-15, συμμετείχαν στην πρώτη μεγάλη δοκιμή τους στην αεροπορική βάση Νελις στην Νεβάδα από 18 ως 25 Οκτωβρίου.

Τα μαχητικά – τα μέχρι τώρα τα μοναδικά, F-15EX που έχουν κατασκευαστεί- πέταξαν μαζί με F-15C και F-15E, όπως ανέφερε η Αεροπορία σε δελτίο τύπου της Παρασκευής.

Ο Επισμηναγός Κέβιν Χάντ, ένας από τους πιλότους δοκιμών που πέταξε με το F-15EX, σύμφωνα με το δελτίο τύπου είπε οι δοκιμές έχουν σκοπό να επισημάνουν τις διαφορές ανάμεσα στο αεροσκάφος και το παλιότερο μοντέλο C – ιδιαίτερα το ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης που καθιστά το αεροσκάφος fly-by-wire. Το F-15C χρησιμοποιεί έναν υδρομηχανικό σύστημα για τα χειριστήρια πτήσης του.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσης να δοκιμάζει το συστημα Eagle Passive/Active Warning and Survivability (EPAWS) του EX, ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

«Το σύστημα EPAWS είναι ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικών επιθέσεων επόμενης γενιάς, καθώς προστατεύει ηλεκτρονικά, συστήματα τα οποία δοκιμάζονται και αναπτύσσονται επι των EX και Strike Eagles και ελπίζουμε ότι θα εφαρμοστούν στο σχετικά εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Χάντ. «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε, ουσιαστικά, σε κάποιες από τις πιο εξελιγμένες απειλές ή καταστάσεις αεροπορικής άρνησης που θα μπορούμε να αυτοπροστατευόμαστε και να δημιουργούμε παρεμβολές κατά την πορεία μας».

Το 6ο Απόσπασμα του Επιχειρησιακού Κέντρου Δοκιμών και Αξιολόγησης της Αεροπορίας ηγείται των εργασιών των αρχικών επιχειρησιακών δοκιμών του F-15EX.

Τα δύο πρώτα F-15EX έφτασαν στην αεροπορική βάση Ίλγιν στη Φλόριντα νωρίτερα αυτό το έτος, με το αεροσκάφος με αύξων αριθμό 001 να έχει παραληφθεί τον Μάρτιο και το δεύτερο, το 002, τον Απρίλιο.

William R. Lewis/Air Force | Ο Επισμηναγός Κέβιν Χάντ, πιλότος επιχειρήσεων και δοκιμών του F-15EX ετοιμάζεται να τροχοδρομήσει για την επόμενη αποστολή του στην αεροπορική βάση Νελις. 20 Οκτωβρίου 2021.

Ο Αντισμήναρχος Κένεθ Τζούλ, πιλότος δοκιμών F-15 του κέντρου δοκιμών και αξιολόγησης, είπε ότι η διεξαγωγή των δοκιμών στα πεδία ασκήσεων αέρος-αέρος και επιφάνειας-αέρος της Νέλις θα βοηθήσουν στην εξαγωγή των βέλτιστων ποιοτικών δεδομένων ώστε να αξιολογηθεί το πόσο καλά λειτούργησαν τα συστήματα.

Παρόλο που οι πιλότοι βρίσκονται στο μέσο των δοκιμαστικών πτήσεων, είπε ο Τζούλ, η αντίληψη τους για το τι ακριβώς συμβαίνει ίσως να μην είναι πάντα ακριβής.

«Συχνά, βγαίνουμε εκεί έξω ως πιλότοι και πιστεύουμε ότι το αεροπλάνο λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αλλά στα παρασκήνια, ψάχνουμε μέσα στα όργανα μέτρησης και διαπιστώνουμε πως δεν ήταν ακριβώς από που θυμόμασταν», δήλωσε ο Τζούλ. «Κάθε τόσο, χρειαζόμαστε τους ανθρώπους με τα όργανα μετρήσεων ώστε να μας βοηθήσουν σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει». Εκτός από την παροχή της άμεσης ανατροφοδότησης, είπε ο Τζούλ, τα δεδομένα μπορούν επίσης να εξεταστούν για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και τον προσδιορισμό του τρόπου της άμεσης επίλυσης τους.

Πριν από τις δοκιμές στην Νελις, τα μαχητικά είχαν περάσει από δοκιμές ανάπτυξης για να αξιολογηθούν οι κατάλληλες προδιάγραφες και τα πρότυπα ασφαλείας. Τον Μάϊο, και τα δύο F-15EX, συμμετείχαν στην κοινή εκπαιδευτική άσκηση Northern Edge στην Αλάσκα για να ελέγχει πόσο καλά αποδίδει το αεροσκάφος όταν το GPS, το ραντάρ και άλλα συστήματα του κινδυνεύουν από παρεμβολές.

Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές στη Νελις, τα μαχητικά θα πετάξουν πίσω στην Ίλγιν για περισσότερες δοκιμές ανάπτυξης.

«Θα επιστρέψουμε στις δοκιμές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και θα συνεχίσουμε με αυτές και το επόμενο έτος, καθώς θα συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε τις επιπλέον δυνατότητες της πλατφόρμας για να δεχθεί επιπλέον σταθμούς όπλων και τις επιπρόσθετες αναβαθμίσεις του επιχειρησιακού προγράμματος πτήσης», είπε ο διευθυντής δοκιμών F-15EX Κόλτον Μάγιερς.

Μετά από αυτό, ο Τζούλ ελπίζει να βγάλει το F-15EX στις μελλοντικές ασκήσεις όπως η Red Flag-Nellis ώστε να συγκεντρωθούν επιπλέον δεδομένα απόδοσης.

Πηγή: DefenseNews.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.