ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το αίτημα MLU για τα F-16AM/BM του Βελγίου

F-16AM της Βελγικής Solo Display Team. (Wikipedia)

Το αίτημα του Βελγίου που αφορά τον εκσυχρονισμό μέσης ζωής (MLU) των μαχητικών αεροσκάφων F-16AM/BM, έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), ανακοίνωσε την 12 Μαΐου η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA).

Ο MLU, ο οποίος κοστολογείται στα 113 εκατομμύρια δολάρια, θα εκσυγχρονίσει τα 44 μονοθέσια F-16AM και 10 διθέσια F-16BM μαχητικά αεροσκάφη της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας με προηγμένα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, η DSCA παραθέτει τον εξοπλισμό που προκειται να παραδοθεί και είναι: 69 συστήματα αδρανειακής/GPS πλοήγησης LN-260, 8 τηλεχειριζόμενοι δέκτες βίντεο (ROVER IV), 62 πομποδέκτες AN/APX-125 αναγνώρισης φίλιου-εχθρικού (IFF), 32 KIV-78, 1 κοινό σύστημα σχεδιασμού αποστολής, 4 συστήματα μεταφοράς BRU-61/A και 43 ασυρμάτους πομποδέκτες AN/ARC-210(V) RT-1990(C) Ultra High Frequency/Very High Frequency (UHF/VHF). Επίσης περιλαμβάνονται ανταλλακτικά, εξοπλισμός υποστήριξης, υπηρεσίες επισκευών και επιστροφών, ενσωμάτωση/εξέλιξη λογισμικού, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικός εξοπλισμός, εγχειρίδια χρήσης και τεχνική βιβλιογραφία.

Η συγκεκριμένη έγκριση είναι τμήμα ενός ευρύτερους προγράμματος MLU για το στόλο των Βελγικών F-16 υπό το “Πρόγραμμα Ενοποιημένης Διαλειτουργικότητας” της χώρας. Το τελευταίο πρότυπο M6.1 θα εξέλθει από τη γραμμή εκσυχρονισμού θα ενταχθεί στα Βελγικά F-16 με δυνατότητα μεταφοράς των βομβών GBU-54 Laser Joint Direct Attack Munition (LJDAM), πυραύλους AIM-120D Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), είτε τους AIM-9X Sidewinder η IRIS-T μικρού βεληνεκούς πυραύλους αέρος-αερος.
Οι υπόλοιπες αναβαθμίσεις του M6.1 περιλαμβάνουν νέο λογισμικό, βελτιωμένο GPS, δυνατότητα πυρομαχικών με αυξημένη ακρίβεια, τακτική ζεύξη δεδομένων LIKN 16, και τη κάσκα Joint Helmet-Mounted Cueing System (JHMCS).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Janes, τον Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί πως το Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία αναζητούν να σχηματίσουν, μέσα στην επόμενη δεκαετία, ένα πλήρως ολοκληρωμένο ενιαίο αεροπορικό τμήμα, με το Βέλγιο και την Ολλανδία να συμμετέχουν με τα F-16 τους (το Λουξεμβούργο δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.