ΗΠΑ: Ενσωμάτωση νέων αρματογέφυρων εφόδου σε γεφυροφόρα M1 Abrams

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] Στράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) προετοιμάζεται για την παραγωγή ενός νέου συστήματος φορητής γέφυρας εφόδου που θα χρησιμοποιείται από τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες Ομάδων Μάχης (ABCT) μετά την ανάθεση στην “DRS Techologies” μια σύμβασης αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων ($) για την ενσωμάτωσης της αρματογέφυρας πάνω στο σκάφος άρματος μάχης M1 Abrams.

Η “DRS” επιλέχθηκε στο τέλος της φάσης ενός διαγωνισμούς μηχανικής και κατασκευαστικής ανάπτυξης (EMD) όπου ήταν επίσης διαγωνιζόμενη και η “General Dynamics Land Systems” (GDLS). Οι “DRS” και “GDLS” επιλέχθηκαν και οι δύο για να κατασκευάσουν την “Κοινή Γέφυρα Εφόδου” (JAB) για την περίοδο της EMD το 2012.

Οι Πεζοναύτες προηγήθηκαν της προσπάθειας τεχνολογικής ανάπτυξης με την “BAE Systems” πριν από την φάση της “EMD”, είπε στο “DefenceNews.Com” η αξιωματούχος του προγράμματος, Ντόνα Μόργκαν.

Το σύστημα “JAB” είναι ένα ερπυστριοφόρο-τροχοφόρο όχημα σχεδιασμένο για να μεταφέρει και αναπτύσσει μιας βαρέως τύπου “ψαλιδωτή” γέφυρα εφόδου που προσφέρει στις “Υπομονάδες Υποστήριξης Κινητικότητας” που υποστηρίζουν τις “ABCT” τη δυνατότητα να διέλθουν υδάτινα και ξερά κωλύματα.

Η “JAB” θα αντικαταστήσει αριθμό παλαιότερων συστημάτων γεφύρωσης – το “Τεθωρακισμένο Όχημα Τοποθέτησης Γέφυρας” (AVLB) και το “Wolverine”- επειδή το παλαιότερο “AVLB” “δεν μπορεί να συμπορευτεί αρκετά ικανοποιητικά με τα υπόλοιπα μέσα των σχηματισμών “ABCT” όπως ειναι το άρμα μάχης M1 Abrams ή το τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) M2 Bradley”, είπε στην ίδια συνέντευξη ο διευθυντής του προγράμματος, αντισυνταγματάρχης Τζεφ Μπίγκανς.

https://www.youtube.com/watch?v=0xUq5I_J3nI

Το σύστημα “AVLB” είναι τοποθετημένο επί σκάφους άρματος μάχης “M60”, το οποίο δεν είναι μόνο πιο αργό από τα υπόλοιπα μέσα που βρίσκονται σε μια “ABCT” όμως επίσης γίνεται δυσκολότερη η συντήρηση και λειτουργία του, σύμφωνα με τον Μπίγκανς. “Πολλά από τα εξαρτήματα του έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά”, είπε.

Το “JAB” θα αντικαταστήσει επίσης το σύστημα φορητής γέφυρας εφόδου “M104 Wolverine” το οποίο αναπτύχθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την πρόθεση να αντικαταστήσει το “AVLB”, αλλά “διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ ακριβό στην χρήση και συντήρηση, και δεν μπορούσαμε να το υποστηρίξουμε οικονομικά την παρούσα στιγμή”, είπε ο Μπίγκαν.

Ο Στρατός των ΗΠΑ κατασκεύασε περισσότερα απο 400 “AVLB” για το δικό του οπλοστάσιο αλλά και των ξένων Στρατών και κατασκεύασε μόνο 40 “Wolverine”.

“Το “JAB” είναι ένας συμβιβασμός” μεταξύ των γερασμένων “AVLB” και “Wolverine” τα οποία είναι πολύ ακριβά και περίπλοκα κατά την χρήση, δήλωσε ο Μπίγκανς.

Η “DRS” διατηρεί συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με το Στρατιωτικό Εργοστάσιο Άνιστον στην Αλαμπάμα για την διαχείριση της συναρμολόγησης του σκάφους και εργάστηκε με τις Ισραηλινές Στρατιωτικές Βιομηχανίες (IMI) πάνω στον σχεδιασμό και την μηχανική του συστήματος, σύμφωνα με δελτίο τύπου της “DRS”. Ο Στρατός των ΗΠΑ επιθυμούσε ο ανάδοχος της σύμβασης να συμπεριελάμβανε και την οργανική βιομηχανική βάση του Στρατιωτικού Εργοστασίου Άνιστον στην παραγωγή του “JAB”, σημείωσε ο Μπίγκαν.

Το νέο σύστημα γεφύρωσης, το οποίο διαθέτει μήκος 19.19 μέτρων, θα βελτιώσει τον χρόνο ανάπτυξης με συνολικό χρονικό διάστημα τοποθέτησης στα τρία λεπτά εν συγκρίσει με τα έξι λεπτά του “AVLB”. Το “Wolverine” -το οποίος δεν είναι μια “ψαλιδωτή” γέφυρα- επεκτείνεται έως τα 26 μέτρα και χρειάζεται τρία λεπτά για να τοποθετηθεί. Το “Wolverine” κατασκευάστηκε από την “GDLS”.

Ο Μπίγκαν πρόσθεσε οτι κατά τη εξέταση της καλύτερης τιμής κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ο διαγωνισμός και η επιλογή της προμηθευτικής κατέλαβε αρκετές σελίδες στην βιβλίο των προμηθειών από το Κοινό Ελαφρύ Τακτικό Όχημα (JLTV) και το Τεθωρακισμένο Όχημα Πολλαπλών Χρήσεων (AMPV). Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ο Στρατός να δαπανήσει 300 εκατομμύρια $ λιγότερα απ’ότι αρχικά αναμενόταν για την αγορά των νέων συστημάτων “JAB”.

Ο Στρατός προγραμματίζει να παραλάβει το πρώτο όχημα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με την Μόργκαν και ευελπιστεί να φτάσει στην αρχική παραγωγή χαμηλού ρυθμού το 2019.

Jen Judson

Απόδοση/Μετάφραση από το “DefeneceNews.Com” για την Προέλαση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

  1. Δεν ξέρω πόσο υψηλή είναι η προτεραιότητα, για τέτοια οχήματα στον αμερικανικό στρατό, αλλά περίμεναν σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσουν την κατασκευή και
    ενσωμάτωση σε ενα τρέχον σασί που μπορεί να ακολουθήσει τα σημερινά άρματα και ΤΟΜΑ.
    Ο γερμανικός στρατός είναι πιο μπροστά σε τέτοιου είδους οχήματα (υποστήριξης, περισυλλογής κλπ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.