ΗΠΑ: Εξαιρετικά εύφλεκτες οι φόρμες εργασίας του Πολεμικού Ναυτικού

Ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πλένουν με στρώμα αφρού το κατάστρωμα του ελικοπτεροφόρου αποβατικού πλοίου USS Makin Island – LHD 8 (Φωτογραφία: US Navy)

Δεδομένης της βαρύτητας που δίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις  των Ηνωμένων Πολιτειων της Αμερικής (ΗΠΑ), στην αποτελεσματικότητα, εμφάνιση και τη χρήση άνετων ενδυμασιών εργασίας από το προσωπικού τους, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) των ΗΠΑ  εξουσιοδότησε το εργαστήριο Έρευνας Ενδυμάτων και Κλωστοϋφαντουργίας Ναυτικού (NCTRF) των ΗΠΑ, να εξετάσει την αντοχή των υλικών φορμών εργασίας του ΠΝ (NWU) στην έκθεση στη φωτιά και τη θερμότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι NWU, είναι εξαιρετικά εύφλεκτες και σε περίπτωση φωτιάς θα λιώσουν θέτοντας την ζωή των ναυτών σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με το NCTRF οι φόρμες με ύφασμα από ναύλον και βαμβάκι (γνωστό ως NYCO) που φοράνε οι ναύτες που υπηρετούν σε πλοία και ναυτικές βάσεις “θα καούν πολύ εύκολα”, και θα μετατραπούν σε “ένα κολλώδες τηγμένο υλικό”.

Δεν υπήρξαν αλλαγές στις προδιαγραφές των φορμών μετά τη διαπίστωση του NCTRF. Πάντως οι ανώτατοι αξιωματικοί του ΠΝ των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι δεσμεύονται για την ασφάλεια των ναυτών.

Σε δήλωση τους είπαν πως όπου υπάρχει η ανάγκη, παρέχονται ειδικά πυρίμαχα και ανθεκτικά ρούχα.

Η φόρμα εργασίας (NWU) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (Φωτογραφία: new-navy-uniform)

Σύμφωνα με την έκθεση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν κατά την διάρκεια των δοκιμών,  το ύφασμα της φόρμας εκτέθηκε στη φωτιά για 12 δευτερόλεπτα. Οι φόρμες των Πεζοναυτών και του Στρατού των ΗΠΑ είναι κατασκευασμένες από τεχνητό μετάξι βιομηχανοποιημένης αναγεννημένης ίνα κυτταρίνης, επίσης δοκιμάστηκαν και ίνες ναύλον και παρα-αραμιδίου, αλλά μόνο οι φόρμες του Ναυτικού έλιωσαν και έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα, πως αν το τηγμένο ύφασμα έρθει σε επαφή με το δέρμα θα επιταχύνει τον τραυματισμό από έγκαυμα. Η χρήση του υλικού NYCO, σε περιβάλλον που υπάρχει ο δυνητικός κίνδυνος φωτιάς ή θερμική απειλή, δεν συνιστάται.

Οι ναύτες στα πλοία εκτίθενται τακτικά σε απειλές που έχουν σχέση με την φωτιά, ειδικά αυτοί που εργάζονται με ή κοντά στα αεροσκάφη η τους κινητήρες.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αποσύρει τις προδιαγραφές των πυρίμαχων υλικών για τις φόρμες του το 1996.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.