ΗΠΑ: Επέστρεψε η Red Flag και επαναπροσδιορίζεται το εκπαιδευτικό δόγμα της USAF

F-22 Raptor της 325ης Πτέρυγας Μάχης- Αεροπορικής Βάσης Tyndall, πετά δίπλα σε ένα KC-135 Stratotanker της 93ης Μοίρας Εναέριου Ανεφοδιασμού-Αεροπορική Βάση Fairchild κατά τη διάρκεια της αεροπορικής άσκησης Red Flag 14-3 που πραγματοποιήθηκε πάνω από το πεδίο ασκήσεων και βολών Nevada. (U.S. Air Force/Airman 1st Class Thomas Spangler)
F-22 Raptor της 325ης Πτέρυγας Μάχης- Αεροπορικής Βάσης Tyndall, πετά δίπλα σε ένα KC-135 Stratotanker της 93ης Μοίρας Εναέριου Ανεφοδιασμού-Αεροπορική Βάση Fairchild κατά τη διάρκεια της αεροπορικής άσκησης Red Flag 14-3 που πραγματοποιήθηκε πάνω από το πεδίο ασκήσεων και βολών Nevada. (U.S. Air Force/Airman 1st Class Thomas Spangler)

Μετά από μια δεκαετία πολέμων κατά κατωτέρων τεχνολογικά αντιπάλων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η Πολεμική Αεροπορία (USAF) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) επαναπροσδιορίζει την εκπαίδευση της πραγματοποιώντας ασκήσεις και δοκιμές που προέρχονται από τους τίτλους: Πύραυλοι εδάφους-αέρος, χημικά όπλα και κυβερνοπολεμος.

Η εκπαίδευση σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές αλλά και τον αρχηγό της USAF, έναν πρώην πιλότο, είναι κρίσιμη για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς έχει να αντιμετωπίσει ολοένα και πιο εξελιγμένες απειλές από την Ανατολική Ευρώπη ως τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η USAF επικεντρώνεται στον επανακαθορισμό της εκπαίδευσης, καθώς το Πεντάγωνο προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του από τις επιχειρήσεις εξουδετέρωσης εξεγέρσεων σε μεγαλύτερες, περισσότερο επικίνδυνες και φονικότερες μάχες.

“Ένα από τα πράγματα που έχουν αλλάξει τα τελευταία πέντε με δέκα χρόνια είναι πως στην πραγματικότητα δεν έχουμε πράξει αρκετά από αυτά, εξαιτίας της εμπλοκής μας στο Αφγανιστάν και το Ιράκ” είπε ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (CSAF), της USAF Πτέραρχος Μάρκ Γουελς “Εξαιτίας του χρόνου, και πόρων”.

Η USAF παρείχε στον δημοσιογράφο Tom Vanden Brook, της εφημερίδας USA Today, αποκλειστική πρόσβαση στους διοικητές, πιλότους και τις ενημερώσεις (briefings) κατά τη διάρκεια της εικοσιτετράωρης αεροπορικής άσκησης Red Flag που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο βορείως του Λας Βέγκας στην Αεροπορική Βάση Νέλις.

Η άσκηση ξεκίνησε το 1975 μετά τα σκληρά διδάγματα που αποκτήθηκαν στο πόλεμο του Βιετνάμ. Οι περισσότεροι πιλότοι καταρρίφθηκαν κατά τις 10 πρώτες αποστολές τους. Η ιδέα στην Red Flag είναι να αναπαραχθεί η πολυπλοκότητα και το χάος της μάχης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιλότους να αποκτήσουν το βάπτισμα του πυρός, χωρίς να δεχθούν πυρά από πραγματικά βλήματα και πυραύλους.

Βίντεο με την συμμετοχή της Γαλλίας στην Red Flag14-3.

“Το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να κάνεις την Red Flag να μοιάζει σαν κατάσταση πραγματικής μάχης” είπε ο Γουέλς.

Το χάος και πολυπλοκότητα της Red Flag είναι ουσιώδες στην εκπαίδευση των πιλότων λέει ο Ρίτσαρντ Αμπουλάφια, ένας αναλυτής στρατιωτικών αεροσκάφων στην Teal Group, μια εταιρεία συμβούλων.
Η εμπλοκή του Πενταγώνου με τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης εξεγέρσεων κατά τη τελευταία δεκαετία έχει εξασθενήσει τους πόρους από την εκπαίδευση εναντίον των μελλοντικών αντιπάλων που διαθέτουν εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, είπε ο Αμπουλάφια.

“Στο Αφγανιστάν και το Ιράκ παρατηρήθηκε μία μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού, άλλα όλα τα χρήματα πήγαν στο προσωπικό, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τα συστήματα τα όποια δεν θα έχουν καμία εφαρμογή σε μία σύγκρουση με ένα ισοδύναμο αντίπαλο” είπε ο Αμπουλάφια. “Στα πλοία, αεροσκάφη, συστήματα παρακολούθησης και άλλα εργαλεία που χρειάζεται μία υπερδύναμη, δόθηκε πολύ χαμηλή προτεραιότητα. Εν ολίγοις, έχουμε παραμελήσει έναν αμυντικό προϋπολογισμό προκειμένου να συντηρηθεί ένα γιγάντιο εθνικό οικοδόμημα στην εκτέλεση ασκήσεων αντιμετώπισης και καταστολής εξεγέρσεων”.

Σημαντική εκπαίδευση όπως η Red Flag μπορεί να στερείται αρκετούς πόρους, λέει ο Μάικλ Ο’Χάνλον, ένας αμυντικός αναλυτής του Brookings Institution.
Αυτό όμως μπορεί να συμβαίνει γιατί έχουν δαπανηθεί πάρα πολλά χρήματα στα μαχητικά F-35, των οποίων, η 400 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή μονάδας, τα καθιστά τα ακριβότερα μαχητικά όλων των εποχών.

” Η USAF είχε στη διάθεση της, αυτή τη δεκαετία, πακτωλό χρημάτων, οπότε αν δεν βρίσκεται σε “φόρμα” τότε αυτό, είναι σε μεγάλο βαθμό, υπαιτιότητα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Air Staff).”

Τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης περιμένουν την άφιξη του μαχητικού αεροσκάφους F-15SG κατά τη διάρκεια της άσκησης Red Flag14-3 στην Αεροπορική Βάση Νελις στη Νεβάδα. (USAF-Airman 1st Class Thomas Spangler)
Τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης περιμένουν την άφιξη του μαχητικού αεροσκάφους F-15SG κατά τη διάρκεια της άσκησης Red Flag14-3 στην Αεροπορική Βάση Νελις στη Νεβάδα. (USAF-Airman 1st Class Thomas Spangler)

Η (προσομοιωμένη) πτήση

Αυτή τη φορά κάτω από τον εκθαμβωτικό γαλάζιο ουρανό και τη ζέστη των 45° Κελσίου της Νεβάδα, 116 μαχητικά και ελικόπτερα βρυχώνται και κροταλίζουν για αρκετές ώρες.
Ιπτάμενοι, κυρίως Αμερικάνοι με ελάχιστους συμμάχους, αυτή τη φορά από τη Σιγκαπούρη και Γαλλία, αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό σενάριο κάθε εβδομάδα.
Αεροπορικές μονάδες, ένα χρόνο νωρίτερα, αιτούνται τον τύπο της εκπαίδευσης που χρειάζονται περισσότερο, και η οποία, γενικά, αντικατοπτρίζει τις απειλές για τις οποίες διαβάζουμε καθημερινά σχετικά γι αυτές, αν και η USAF επιμένει πως δεν στοχοποιούν συγκεκριμένες χώρες.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλάμβανε διαφορές προκλήσεις:

  • Την πρώτη μέρα επιχειρούν να δημιουργήσουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων εναντίον ενός αντιπάλου που διαθέτει πυραύλους εδάφους-αέρος και μαχητικά αεροσκάφη – σκεφτείτε την Λιβύη το 2011.
  • Την Τρίτη επιχειρούν, πετώντας μέσα από εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, για να καταστρέψουν τοποθεσίες χημικών όπλων,
  • ενώ την Τετάρτη προσπαθούν να κατανικήσουν πυραύλους εδάφους-αέρος (ξανά), εντοπίζοντας και καταστρέφοντας κινητούς εκτοξευτές πυραύλων με απλή παρατήρηση χωρίς το πλεονέκτημα επιβεβαίωσης από τη βάση.
  • Την Πέμπτη, συμμετέχουν σ’ ανθρωποκυνηγητό προσώπου υψηλής αξίας,
  • και την Παρασκευή διασώζουν έναν ιπτάμενο που έχει καταρριφθεί πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Ενας αμερικάνος ειδικος στις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης μάχης της USAF (αριστέρα) και ενας βέλγος στρατιωτικός επιτηρούν την περιοχή καθώς συμμετεχουν στην άσκηση ερευνας και διάσωσης μάχης κατα τη διαρκεια της άσκησης Red Flag 14-2 την 11η Μάρτιου 2014. Οι ασκήσεις Red Flag εχουν δημιουργήσει ετσι ώστε να περιέχουν όλα τις πτυχές των εναέριων επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης Μάχης. (USAF-Airman 1st Class Thomas Spangler)
Ένας Αμερικάνος ειδικός στις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης μάχης της USAF (αριστερά) και ένας Βέλγος στρατιωτικός επιτηρούν την περιοχή καθώς συμμετέχουν στην άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης κατά τη διάρκεια της άσκησης Red Flag 14-2 την 11η Μαρτίου 2014. Οι ασκήσεις Red Flag έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο έτσι  ώστε να περιέχουν όλα τις πτυχές των εναέριων επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων Έρευνας & Διάσωσης Μάχης.
(USAF-Airman 1st Class Thomas Spangler)

Ένα κοινό σχέδιο είναι η απειλή των πυραύλων εδάφους-αέρος, το όπλο που κατέρριψε την πτήση 17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, σκοτώνοντας περίπου 300 άτομα.

Οι συγκεκριμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι, τα τελευταία 15 χρόνια , έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ, καθώς τα συστήματα καθοδήγησης τους έχουν γίνει ψηφιακά, λέει ο Σμήναρχος, Τζέφ Γουήντ, Διοικητής της 414ης Εκπαιδευτικής Μοίρας Μαχητικών Αεροσκαφών.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι σχεδιαστές και διαχειριστές των πολεμικών παιγνίων, αυξάνουν σταδιακά το βαθμό δυσκολίας της άσκησης,  και οι πιλότοι βελτιώνονται διαρκώς, είπε ο Γουήντ. Έρχονται επίσης αντιμέτωποι με πιλότους, όπως ο Γουήντ, σε αντίπαλα μαχητικά, τα οποία προσπαθούν να ματαιώσουν τα σχέδια τους.

Οι περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό αναγκάσαν την USAF να ακυρώσει μια από τις εκπαιδευτικές περιόδους της Red Flag και ελάττωσαν το χρόνο πτήσεων σε όλα τα μέσα της USAF. Το αποτέλεσμα ήταν η σκουριά, είπε ο Γουήντ.
Οι πιλότοι δεν μπορούσαν πλέον να ολοκληρώσουν τις δυσκολότερες εκπαιδευτικές δοκιμασίες, αν και δεν ήταν αληθινές, το επίπεδο δυσκολίας ήταν πολύ υψηλό για τους ίδιους.
“Τώρα, τα εκπαιδευτικά κονδύλια έχουν εν μέρει αποκατασταθεί, και τα αποτελέσματα ήταν συνταρακτικά,” είπε. “Οι απώλειες ήταν κατά 50% λιγότερες.

O πρωτάρης και ο γκριζομάλλης βετεράνος της Red Flag

Ο Υποσμηναγός Μπρέντεν Τρόφι, 25 ετών, λέει πως η ένταση της εκπαίδευσης -το νεο πεδίο ασκήσεων και αεροδρόμιο, οι ασύρματες επικοινωνίες, η προσοχή στα μέτρα ασφαλείας με τόσα πολλά αεροσκάφη στον ουρανό- ώρες-ώρες ήταν συντριπτική. Αλλά βελτιώθηκε σταθερά, λέει, μολονότι του είναι δύσκολο να ξεχάσει αυτό που μόλις έκανε.

Ο Τροφι ξεκίνησε μαθήματα απόκτησης διπλώματος πιλότου στα 14α γενέθλια του, πήγε στο Σώμα Εκπαίδευσης Εφέδρων Αξιωματικών (ROTC) στο Penn State University και με την αποφοίτηση του ήταν κάτοχος διπλώματος πιλότου πολιτικού αεροσκάφους.
Σήμερα, πετά το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος στο κόσμο, το F-22.

Αυτή η εκπαίδευση είναι το εγγύτερο σημείο εμπόλεμης κατάστασης που έχει ποτέ φτάσει.

Λέει πως η εκπαίδευση στην Red Flag, του δίδαξε να είναι περισσότερο φειδωλός με τα καύσιμα για να πετά περισσότερο. Οι συνεχόμενες ενημερώσεις στους πυραύλους εδάφους-αέρος και η κατάρριψη του Boeing στην ανατολική Ουκρανία είχαν επίσης κάποιο αποτέλεσμα, λέει.

“Έχει μπει στην συλλογική συνείδηση μας πλέον” είπε ο Τροφι.

Για τον Αντισμήναρχο, Ρειμοντ Μίλερο, 42 ετών, η εβδομάδα στην Red Flag του επιτρέπει να επιστρέψει ως διοικητής της 79ης Μοίρας μαχητικών και, από την τελευταία του αποστολή στο Αφγανιστάν, έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ικανότητες του για εντονότερες πολεμικές επιχειρήσεις.

“Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα γενικευμένο, εντατικό πόλεμο χωρίς να έχουμε εκπαιδευτεί” συμπλήρωσε.

Απόδοση από την εφημερίδα Usa Today για το Προέλαση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.