ΗΠΑ: Ερωτήματα γύρω από την απόσυρση των αλεξίσφαιρων γιλέκων

Παραταγμένα κράνη και αλεξίσφαιρα αμερικάνων στρατιωτών (Φωτογραφία: US Army)
Παραταγμένα κράνη και αλεξίσφαιρα αμερικάνων στρατιωτών (Φωτογραφία: US Army)

Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (USSOCOM) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ανακάλεσε εκατοντάδες πλάκες αλεξίσφαιρων μετά την ανακάλυψη κατασκευαστικού ελαττώματος το οποίο μπορεί να θέσει την ζωή του χειριστή σε κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ αναρωτιούνται αν η αναζήτηση της USSOCOM για τις ελαφρύτερες πλάκες  έχει συνεισφέρει στην αύξηση του κινδύνου θανάσιμου τραυματισμού.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων φορούσαν το αλεξίσφαιρο γνωστό και ώς Special Operations Forces Equipment Advanced Requirements, ή SPEAR, κατασκευασμένο από την εταιρεία Ceradyne Defense. Οι ελαφριές, κεραμικές πλάτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους σταματώντας τις εχθρικές σφαίρες και ζυγίζοντας λιγότερο από το συμβατικό αλεξίσφαιρο του στρατού των ΗΠΑ, Enhanced Small Arms Protective Insert, ή ESAPI.

Λιγότερο από ένα χρόνο, κυβερνητικοί επιθεωρητές ανακάλυψαν ένα ελάττωμα στη νέα πλάκα τρίτης γενιάς SPEAR της Ceradyne. Ο ειδικός μεταλλικός συγκολλητήρας ρωγμών στη πίσω πλευρά της πλάκας άρχισε να διαχωρίζει ή να “ξεφλουδίζει” από το κεραμικό υλικό της πλάκας. Ο συγκολλητήρας είχε σχεδιαστεί να ελαχιστοποιεί την εξάπλωση των ρωγμών στην πλάκα όταν πέφτει κάτω, ενα κοινό χαρακτηριστικό όλων των κεραμικών αλεξίσφαιρων πλακών.

Στρατιώτης των ΗΠΑ ρυθμίζει το αλεξίσφαιρο του πριν τη περίπολο του στη Βαγδάτη (Φωτογραφία: US Army)
Στρατιώτης των ΗΠΑ ρυθμίζει το αλεξίσφαιρο πριν τη περίπολο στη Βαγδάτη (Φωτογραφία: US Army)

Τον Ιούνιο του 2010, ο στρατός των ΗΠΑ ανακάλεσε 13000 πλάκες ESAPI κατασκευασμένες από την ArmorWorks επειδή δεν κατασκευάστηκαν βάσει των κυβερνητικών προδιαγραφών. Αλλά οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι κανένας στρατιώτης δεν έχει χάσει την ζωή του ως αποτέλεσμα διάτρησης της αλεξίσφαιρης πλάκας με φυσίγγιο που έχει σχεδιαστεί να σταματά.

Μαζί με τις πλάκες SPEAR, η Ceradyne κατασκευάζει τις περισσότερες πλάκες ESAPI του στρατού των ΗΠΑ. Αξιωματικοί των ΗΠΑ έχουν επιλέξει το σχεδιασμό ESAPI αντί του SPEAR γιατί, όπως διαπιστώθηκε στο πεδίο των επιχειρήσεων, παρέχει καλύτερη προστασία από τα διατρητικά φυσίγγια τυφεκίου.

Οι πλάκες SPEAR έχουν σχεδιαστεί να σταματούν τις ίδιες απειλές με τις ESAPI, αλλά η USSOCOM έχει επιπρόσθετα τοποθετήσει ως υψηλή προτεραιότητα την μείωση του βάρους των αλεξίσφαιρων για να δώσει στους χειριστές τους αυξημένη κινητικότητα και σωματική αντοχή. Κάποιες βιομηχανικές πηγές ισχυρίζονται ότι η USSOCOM μπορεί να έχει φτάσει, το θέμα του βάρους, στα άκρα.

Η SPEAR τρίτης γενιάς (Gen III) είναι η τελευταία έκδοση και είναι πιο ελαφριά και λεπτότερη από τις προηγούμενες δύο εκδόσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.